Gündem Umarım Cannes’ı değil, bizi seçersiniz

Umarım Cannes’ı değil, bizi seçersiniz

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

72. Venedik Film Festivali direktörü Alberto Barbera ana jürideki Nuri Bilge Ceylan’ın ilk kez festivale katıldığını belirtti ve bir sonraki filmini davet etti

Umarım Cannes’ı değil, bizi seçersiniz

72. Venedik Film Festivali, Everest’e tırmanan bir grup profesyonel ve amatör dağcının hikayesini konu alan ‘Everest’le başladı. Açılıştan bir gün önce kente varan basın mensupları için festivalin açılışa hazırlık sürecindeki telaş, Baltasar Kormakur imzalı, Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Josh Brolin ve Keira Knightley’nin rol aldığı yıldız kadrolu açılış filminden daha heyecanlıydı. Çünkü dünyanın en köklü festivalinde, Palazzo del Casino ile Palazzo del Cinema’dan oluşan festival merkezinde hazırlıklar, platformların inşası, ışıkların yerleştirmesi, salonlardaki ses ve görüntü kontrolleri etrafta koşuşan geniş bir ekiple devam ediyordu. 10 gün boyunca sinema dünyasının yürüyeceği kırmızı halı ise üzeri muşambayla örtülü halde, temizliğini inşaata rağmen koruyarak konuklarını bekliyordu.

Haberin Devamı

Ön gösterim yapıldı

Önden gelen konuklar ve Venedik halkı için resmi açılıştan bir gün önce özel bir film gösterildi: Orson Welles’in 1969 tarihli filmi ‘Venedik Taciri’ (The Merhant of Venice). Welles’in endüstriyle geleneksel anlaşmazlıklarından birini yaşayıp bitiremediği filmlerden biri olan bu Shakespeare uyarlamasının bizlerin karşısına 35 dakika uzunluğunda gelme süreci zahmetliydi: Parçaları dünyanın dört bir yanından toplanıp, ses bandı bulunamayan bölümler 1930’lardan bir uyarlamaya tamamlandı. Venedik’te çekildiğinden festival için özel bir anlamı da olan Welles’in ‘Venedik Taciri’nin başında Welles’in nev-i şahsına münhasır konuşmasıyla izleyiciye Venedik’in bitmeyen karnaval havasından bahsetmesi festivale uygun bir başlangıçtı.

Haberin Devamı

Jüri tanıtıldı

Festivalin ilk sabahında ise Venedik Bienali’nin başkanı Paolo Baratta ve festival direktörü Alberto Barbera, jürileri ve jüri başkanlarını tanıttı. Barbera, Alfonso Cuaron’un başkanlığındaki ana jüriyi tanıtırken Nuri Bilge Ceylan’ın ilk kez Venedik’e katıldığını belirtti ve ekledi: “Umarım bir sonraki filminizi Cannes’da değil, Venedik’te göstermeyi seçersiniz.” Nuri Bilge Ceylan’ın da bulunduğu jüri, önümüzdeki 10 günde aralarında Aleksandr Sokurov, Cary Fukunaga, Luca Guadagnino, Emin Alper ve Amos Gitai’nin yeni filmlerinin de yer aldığı yarışmayı değerlendirecek.