Gündem ‘Ütopik bir efsane gibi’

‘Ütopik bir efsane gibi’

25.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Efsaneler ve Renkler’ adlı sergi, Saint Benoit Lisesi’ndeki La Galerie’de açıldı. Sergide, Türkan Şoray’dan Memduh Ün’e pek çok ismin en doğal halleri yer alıyor

‘Ütopik bir efsane gibi’

Seven Ne Yapmaz’ın Sevda’sı Hülya Koçyiğit, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın Asya’sı Türkan Şoray, ‘Şoför Nebahat’in Nebahat’i Fatma Girik, Yeşilçam’ın unutulmaz rejisörleri Lütfi Akad, Memduh Ün, Safa Önal ve daha birçok isim Atilla Dorsay’ın objektifine yansıyan en doğal halleriyle ‘Efsaneler ve Renkler’ sergisinde buluştu.

Haberin Devamı

Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden sinema eleştirmeni gazeteci ve yazar Atilla Dorsay’ın Yeşilçam’dan 50 sanatçının ismin portrelerinin yer aldığı ‘Efsaneler ve Renkler’ isimli sergisi Saint Benoit Lisesi’ndeki La Galerie’de açıldı. Aynı zamanda Atilla Dorsay’ın sergideki fotoğraflarının yer aldığı ‘Yeşilçam’dan 100 Portre’ kitabının tanıtımı olan açılışa, Fransa Başkonsolosu Mureil Domenach’ın yanı sıra Saint Benoit Lisesi Müdürü Pierre Gentric ve aralarında Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray’ın da bulunduğu Yeşilçam oyuncuları ve yönetmenleri de katıldı.

Serginin açılışında konuşan Saint Benoit Lisesi Müdürü Pierre Gentric, “Bu sergi, içinde farklı renkleri barındıran zamansız ütopik bir efsane gibi” derken, Fransa Başkonsolosu Mureil Domenach Türk sinemasının Fransız sinemasıyla çok güçlü bağlarının bulunduğunu vurguladı.

Farklı bir perspektif

Fotoğrafların büyük çoğunluğunu film festivallerinin basın toplantılarında ve buluşmalarda çektiğini söyleyen Atilla Dorsay, portreleri çok sevdiğini söylerken çalışmaları hakkında, “İnsanların mümkün olduğu kadar yakınlarına gidip onların adeta ruhunu, düşüncesini, hayat tarzını anlatmaya çalışıyorum” diyor. Kitapla serginin aynı ana denk gelmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Dorsay, kitapta yer alan fotoğrafları çekerken amacının kişileri en doğal halleriyle oldukları gibi özgün bir bakış farklı bir perspektif, değişik bir kadraj yakalayarak yansıtmak olduğunu dile getiriyor. Açılışa katılan Yeşilçam’ın önemli isimlerinden Hülya Koçyiğit sergide olmaktan çok keyif aldığını söylerken, “Atilla Dorsay bir duayen, yılların birikimini sahip. Hepimizde emeği ve birlikte anılarımız var” diye konuştu.

Yeşilçam’ın akıllarda yer etmiş şarkıları eşliğinde gezilen sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak.