Gündem Uyuşturucu maddenin yerini ‘teknoloji bağımlılığı’ alıyor!

Uyuşturucu maddenin yerini ‘teknoloji bağımlılığı’ alıyor!

05.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum, çocukların fiziksel ortam yerine internette “sanal zorbalık” yapmaya başladığını söyledi.

Uyuşturucu maddenin yerini ‘teknoloji bağımlılığı’ alıyor

Teknolojik bağımlılığın madde bağımlılığından daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Horzum şunları söyledi:

Haberin Devamı

MADDEDEN TEHLİKELİ: Teknoloji bağımlılığı, günümüzde, erişim kolaylığı, maliyetinin ucuzlaması ve bağımsız deneyimler sunabilmesi, görsel uyarılarının güçlü olması sebebiyle istismar noktasında madde kullanımından bile tehlikeli konuma gelebilecek noktada.

YERİNE GEÇİYOR: Bilimsel bir çalışmada, madde bağımlılığının son 5 yılda azaldığı tespit ediliyor. Bunun sebebini araştırdıklarında teknoloji bağımlığının aslında madde bağımlılığını maskelediğini, yaygınlaşarak, madde kullanımının yerine geçtiğini araştırmalar gösteriyor. Bireylerin madde bağımlılığından kurtulduktan sonra teknoloji bağımlılığına doğru yönlendiğini de görebiliyoruz. Problemleri çözmek yerine teknolojiye yönelmek ve başarılamayanları sanal dünyada elde etmek ciddi anlamda bir gösterge oluyor.

Haberin Devamı

BİRBİRİNİ TETİKLİYOR: Teknoloji bağımlılığı türlerinin birbirini tetiklediğini, yani oyun bağımlısı bireylerin aynı zamanda internet bağımlısı, televizyon bağımlısı, sosyal medya bağımlısı olduğunu yani bir taraftan müdahale ettiğinizde diğer tarafa doğru kaydıklarını görebiliyoruz.

SANAL ZORBALIK: Artık çocuklarımız birbirine fiziksel olarak zorbalık yapmıyor, sanal ortamda zorbalık yapmaya başladılar. Teknoloji bağımlısı bireyler daha fazla sanal zorbalık olaylarına karışıyorlar. Yani teknolojiyle ne kadar haşır neşir olursa yanlış kullanım zaman içerisinde gelişiyor ve karşıdakilere zarar vermeye kadar ilerleyen bir süreç alıyor.

BAKICILARIN ROLÜ VAR: Anne baba çalışırken bir bakıcının baktığı çocuk daha fazla teknoloji bağımlısı oluyor. Bakıcıların baktığı çocuklarda net olarak gördüğümüz bir şey, bakıcılar çocuğa teknolojiyi veriyor, kendisi de televizyon başına geçiyor ve teknoloji bağımlılığını böylece tetiklemiş oluyoruz.

TÜRKİYE’DE ORAN YÜZDE 28 ÇIKTI

Dünyadaki oranlara baktığımızda, 8 ile yüzde 18 arasında teknoloji ve oyun bağımlılığının değiştiğini görebiliyoruz. Ülkemizde bütün Türkiye’yi kapsayan teknoloji bağımlılığı, oyun bağımlılığı, internet bağımlılığıyla ilgili çalışmaların olmadığını görüyoruz ama çalışmalarda yüzde 20 ile 28’e kadar varan bir oran ortaya çıkıyor. Bu da bizim ülkemizde teknoloji bağımlılığının şu anda daha yaygın olduğunu gösteriyor.