Gündem Validen video’lu Dilan savunması

Validen video’lu Dilan savunması

04.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs’ta ağır yaralanan Dilan’a “örgüt üyesi” deyince eleştirilen Vali görüntülerle kendini savundu

Validen video’lu  Dilan savunması

Taksim Meydanı’nın kapatılmasıyla gergin geçen 1 Mayıs’ın yankıları sürüyor. Polisin gazlı müdahalede orantısız davrandığı eleştirilerine neden olan olaylarda, öne çıkan görüntü, lise öğrencisi Dilan Alp’in ağır yaralanmasına ilişkin kareler oldu. Hastanede tedavisi süren genç kızın, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından, “örgüt üyesi” ve “marjinal grup mensubu” olarak nitelendirilmesi tepki topladı. Vali Mutlu dün sabah saatlerinden itibaren çeşitli televizyon kanallarına çıkarak bu tepkilere yanıt verdi.
Mutlu dün ilk olarak Samanyolu Haber’e konuştu; “Dilan 18 yaşında, PKK’nın Türkiye’de oluşturduğu bir üst yapı olan HDK’nın kurduğu TDP üyesi. Ve bu parti illegal bir parti. Bu kız (Dilan) bir lise öğrencisi, polise taş atıyor, bilye atıyor. Görüntüleri de mevcut.”
Vali Mutlu o görüntüleri de CNN Türk’te katıldığı programda durdurtarak yorumladı. Alp’in görüntülerde kırmızı pantolon giyen genç kız olduğunu ve elinde molotofkokteyli bulunduğunu savunan Mutlu, “Çocuğumuzun elinde ne var? Kitap mı var? Sevgili Dilan’ın eline molotofkokteylini veren ve polise attıran, çocuğumuzun suratına maske takan kim ise ben bunları milletimin vicdanına şikayet ediyorum. Yavrumuz Bahçelievler’de oturuyor. Olay Tarlabaşı’nda vuku buluyor. Kim getirdi bu çocukları buraya?” ifadelerini kullandı.
Yaralanmaların sorumlusunun yasağa rağmen katılım çağrısı yapanlar olduğunu savunan Mutlu, “Bu şehrin gönlü yufka valisine faşist diyeceksiniz. Ben bu ithamı kabul etmem” diye konuştu.

Geleceği ne olacak?
Dilan Alp’in babası Ali Ekber Alp isyan etti. Baba Alp, “Kızımın herhangi bir örgütle ilişkisi olduğunu kanıtlayamazlar. Dilan, sanatla müzikle uğraşan hayat dolu bir kız. Valinin bu sözleri acımızı iki kat arttırdı. Kızımı terörist gibi gösterilmesinden sonra onun geleceğinden endişe duymaya başladım. Vali bu beyanları yaparken elini vicdanına koysun. Bir genç kızın geleceğini kararttığının farkında mı? Onun evladı yok mu? Dilan’ın başına bir şey gelirse bunun sorumlusu validir” dedi.
1 Mayıs’ta yaşanan olaylarda gözaltına alınan 72 kişiden 60’ı dün adliyeye sevk edildi. Savcılık, 60 kişiden 27’sinin tutuklanmasını, 4’ünün de adli kontrol tedbirlerine tabi tutulmasını istedi. 29 kişinin ise serbest bırakıldı.