Gündem Vatandaş ihbar etti ikinci facia önlendi

Vatandaş ihbar etti ikinci facia önlendi

01.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çorlu’da yaşanan tren faciasının benzeri, bir vatandaşın dikkati sayesinde önlendi. Denizli’de aşırı yağış nedeniyle rayların altının boşaldığını gören bir vatandaş ihbarda bulundu ve son anda olası bir facianın önüne geçildi

Vatandaş ihbar etti ikinci facia önlendi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında 8 Temmuz’da yaşanan tren faciasının yaraları henüz kapanmazken, önceki akşam da Aydın’ın Buharkent ilçesinde benzer bir facianın eşiğinden dönüldü.

Haberin Devamı

Denizli ile Aydın arasındaki demiryolu hattında rayların altının su taşkınları ile boşaldığını gören Emin Sarıoğlu isimli vatandaş, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol’a ihbarda bulundu. Başkan Erol da TCDD yetkililerini arayarak durumu bildirdi. Yetkililer de, 19.30 sıralarında Denizli-İzmir arasında sefer yapan yolcu treninin makinistleri Orhan Yavuz Oruç ve Mehmet Türker’e ulaşarak treni durdurmalarını istedi. Bunun üzerine İzmir-Denizli arasındaki tren seferleri çift yönlü olarak durduruldu. Yolcular, Buharkent’e indirildikten sonra otobüslerle devam etti.

‘Bana ihbar geldi’

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, rayların altının sel nedeniyle boşaldığını ve olayı kendisinin TCDD’ye ihbar ettiğini söyledi. Erol, kendisini arayan Emin Sarıoğlu isimli kişinin sel nedeniyle rayların altının boşaldığını söylediğini belirterek, “Bölgeden geçen Emin Sarıoğlu vatandaşımız, olayı fark ederek beni telefonla aradı. Kızıldere Çayı’nın üzerinden geçen tren raylarının altının sel nedeniyle boşaldığını söyledi. Ben de hemen TCDD şefini arayarak, durumu bildirdim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emin Sarıoğlu ise kara yolunun altını kontrol etmek için tren yoluna geldiğinde rayların altının boşaldığını görünce başkanı aradığını söyledi.

Buharkent ilçesine vekaleten bakan Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, sağanak yüzünden Sarayköy ile Buharkent ilçeleri arasında kalan Kızıldere mevkisindeki tren raylarının zarar gördüğünü söyledi.

Vatandaş ihbar etti ikinci facia önlendi

‘Menfezler tıkanmış’

Seferlerin durdurulduğunu belirten Nalçacı, “Yukarıdaki derelerden birinin taşmasıyla, dere ıslah olduğu halde şiddetli yağış neticesinde karayollarının tamamı suyla kaplanıyor ve ağaçlar menfezler tıkıyor. O sebeple de böyle bir sel oluşuyor. Yolcular zarar görmeden geri gönderildi” dedi.

Bölgeye sevk edilen iş makineleri yardımıyla menfezlere dolan kum ve ağaç parçaları temizlendi. Çalışmalar sonrasında yol düzeltildi, dün sabah seferler normale döndü.

Bakanlık: Hat kapatılmıştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın M. Cahit Turhan, artan aşırı yağışlar nedeniyle ulaşımı etkileyecek herhangi bir durumla karşılaşılmaması amacıyla kontrollerin artırılması talimatı vermiştir. Hattan sorumlu demiryolu personelince, demiryolunun hasar gördüğü tespit edilmiş ve saat 19.40’tan itibaren tren trafiğine kapatılmıştır. Durumun son anda fark edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir” denildi.

Haberin Devamı

Vatandaş ihbar etti ikinci facia önlendi

25 kişi can vermişti

Uzunköprü (Edirne)- Halkalı (İstanbul) seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu 8 Temmuz’da Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yağış nedeniyle rayların altından toprağın çekilmesi sonucu devrilmişti. Yürekleri sızlatan faciada 25 kişi yaşamını yitirirken, 340 yolcu da yaralanmıştı. Bu kaza öncesi de bölgede son 3-4 gündür yoğun yağış yaşandığı ve buna bağlı olarak kazanın rayların altındaki toprağın çekilmesi neden olarak gösterildi.