Gündem Vatandaşın tüm hayat bilgisi depolanacak!

Vatandaşın tüm hayat bilgisi depolanacak!

20.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tasarıya göre polis, jandarma ve MİT, kişisel veriler kapsamındaki ırk, cinsel hayat, siyasi düşünce, mezheple ilgili bilgiye istisna talep etmeksizin ulaşacak

Vatandaşın tüm hayat bilgisi depolanacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, “Fişlemeyi önlemek, kişisel verilerin hukuka uygun şekilde işlenmesini sağlamak ve buna aykırı davrananları cezalandırmak için getirilmiş bir kanundur, fişlemeye son verme kanunudur” sözleriyle anlattığı Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı göre; kişisel veriler ve özel nitelikli kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek. Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik verileri özel nitelikli kişisel veri sayılacak. Veriler, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen yeterli önlemler alınmaksızın hiçbir şekilde işlenemeyecek. İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde veriler silinecek.

Haberin Devamı

İstihbarata ayrıcalık

MİT ile polis ve jandarma istihbarat birimleri milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini ve ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik faaliyetler kapsamında işlediği veriler kanun kapsamı dışında tutulacak. Suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanının önlenmesi ve mali suçların araştırılması konusunda MASAK gibi kurumlar tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında işlenen veriler de istisna kapsamına alınacak. Kişisel verilerin soruşturma, kovuşturma, yargılama ve infaz mercileri ile disiplin soruşturma ve kovuşturma makamları tarafından ilgili kanun hükümleri uyarınca işlenmesi de kapsam dışında tutulacak. Daha önce işlenmiş kişisel veriler, düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içinde kanun hükümlerine uygun hale getirilecek.