Gündem ‘Vicdanımız rahat’

‘Vicdanımız rahat’

12.02.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

Hatay’ın Erzin ilçesi tek bir yıkım ve can kaybının yaşanmadığı ilçe oldu. Erzin’in şimdiki Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu ile önceki dönem belediye başkanı Kasım Şimşek, bölgede herhangi bir kaçak yapıya müsaade etmedikleri ve vicdanlarının rahat olduğunu söyledi.

‘Vicdanımız rahat’

Çiğdem Yılmaz / Cemal Yurttaş - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Depremden en çok etkilenen Hatay ilinde bir tek Erzin ilçesinde tek bir bina yıkılmadı. Ancak 42 bin nüfuslu ve 1000 haneli ilçede sadece orta ve az hasarlı birkaç bina var. CHP Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu ve 10 yıl ilçeye belediye başkanlığı AK Partili Kasım Şimşek ile konuştuk. İki belediye başkanı da kendi dönemlerinde kaçak yapıya izin vermediğini ve vicdanlarının rahat olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Evlerin çoğu müstakil

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, ilçede en yüksek kat sayısının 6 olduğunu belirtirken, şöyle konuştu:

“İlçemizdeki evlerin büyük çoğunluğu ya müstakil ya da 4 katlı, en yüksek kat sayımızda 6. Altı katlı bina sayısı da oldukça az. Kendi adıma benim dönemimle ilgili söyleyeyim herhangi bir şekilde kaçak yapıya müsaade etmedim. Ancak ben daha 4 yıllık belediye başkanıyım. İlçede tek bir binanın yıkılmaması benim bir başarım değil, bunun böyle algılanmasını da istemem. Jeolojik yapısından dolayı olabilir, buradaki evlerin birçoğu müstakil olmasından olabilir, müteahhitlerin hepsi tanıdık, yabancı yok, ondan kaynaklı olabilir. Birçok neden olabilir.”

“Sadece kendi dönemim için vicdanımın rahat olduğunu ve hiçbir şekilde kaçak inşaata izin vermediğimi söyleyebilirim” diyen Elmasoğlu, devamında da şunları dedi:

Haberin Devamı

“Kaçak izin vermezseniz de bir yolunu bulup bir şekilde kaçak inşaatı yapan var. Kaçak inşaattan ceza yazdığımız kesimler var. Yüzde yüz kesemezseniz de belli bir aşamada kesebiliyorsunuz. En azından kendi adıma bir sorumluluk duymuyorum baktığınız zaman. Ama benim bir başına vicdanımın rahat olmasının bir anlamı da yok. Binlerce kişi öldü ve hâlâ ölüm haberleri alıyoruz. Bu ölümlerde hepimizin suçu var. Yöneticisi de halkı da müteahhiti de bu nedenle bu acıların bir daha yaşanmaması için zihniyet devrimine ihtiyacımız var.”

‘50 yıllık binalar var’

2009-2019 yılları arasında Ak Parti belediye başkanlığı yapan Kasım Şimşek de şunları ifade etti:

“Bugün yaraları sarma günü, hepimizin acısı büyük. Ama şunu da gönül rahatsızlığı söyleyebilirim, belediye olarak herhangi bir usulsüzlüğe izin vermedik. Bu konuda benim de vicdanım rahat ama ben on yıl belediye başkanlığı yaptım, burada 50 yıllık binalar da var. Umarım bu acılardan ders çıkartabiliriz.”