Gündem Yarışmanın ilk yıldızı

Yarışmanın ilk yıldızı

17.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında yer alan ve dün izleyiciyle buluşan, Juliano Dornelles ve Kleber Mendonça Filho’nun ‘Bacurao’su hem senaryo hem de teknik açıdan takdirleri topladı

Yarışmanın ilk yıldızı

Yarışmanın ilk yıldızı
72. Cannes Film Festivali’nin yarışmasının heyecan verici ilk filmi dün izleyicilerle buluştu: Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho’nun imzasını taşıyan “Bacurao”. Brezilya yapımı filmin yönetmenlerinden Filho, daha önce 2016 yapımı “Aquarius”la Cannes’da yarışmıştı. Öncesinde de kendisini “Les bruits de Recife” (2012) sinema izleyicilerine tanıtmıştı. Kentsel dönüşüme uğraması beklenen evinden vazgeçmek istemeyen orta yaşlı bir kadını ve onun evine, geçmişine bağlılığını konu alan dram ‘Aquarious’un ardından ‘Bacurao’, yönetmenin sinemasının sürprizlerle dolu olduğunun kanıtı.

Haberin Devamı

Sağlam bir metin

Film, Brezilya’da Bacurao adlı bir kasabada geçiyor. Kasabanın önemli bir kişiliğinin cenazesinde başlayan film, zamanla kasaba sakinlerinin kendilerini şiddetli bir saldırı altında bulması ve saldırganların kimliğinin ortaya çıkışıyla devam ediyor. Filho, gerilim sinemasının türünün kalıplarını zaman zaman kullansa da Brezilya’daki ırkçılık, politik yozlaşma, sömürgecilik gibi konulara değiniyor. Bu bakımdan bir kadın portresi üzerinden kentsel dönüşüm ve mafya gibi konulara değinen “Auarius”dan çok farklı değil. “Auqarius”un ardından Brezilya hükümetiyle sorunlar yaşayan sinemacının, politik düzene olan öfkesi Bacurao’da daha da fazla hissediliyor. Politik açıdan sağlam bir metni, fantastik ve şiddet dolu bir hikâyeyle birleştiren Filho, ses kurgusundan görüntü yönetmenliğine, teknik açıdan da çok etkileyici bir filme imza atıyor. Filmin kurduğu dünya bir an bile sarsılmıyor. Sanat sinemasıyla tür sinemasının arasında bir yerde takdir edilesi bir denge kuruyor. Bacurao’nun festival kapanışında ödülle dönen filmlerden biri olmasını beklemek yanlış olmaz.

Haberin Devamı

Yarışmanın ilk yıldızı
Cannes’da Türkiye gecesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Cannes Film Festivali’nde bugün, Türk Günü Resepsiyonu gerçekleştirilecek. Festival yıldızlarının buluşma noktası olan Majestic Beach’de yapılacak geceye uluslararası sinema, sanat, moda, gastronomi, turizm, medya ve iş dünyasından davetliler katılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğindeki Türk Günü Resepsiyonu, Türkiye’nin sinema olanaklarının tanıtımı açısından önemli bir platform oluşturacak. Resepsiyon Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkı sunacak. Dünyanın dört bir yanından çok değerli yapımcıların ve sektör temsilcilerinin katılım sağlayacağı etkinlikte Yeni Sinema Kanunu ile birlikte yabancı film yapımcılarına Türkiye’de sağlanacak destekler konusunda bilgi verilecek.