Gündem Yasağa uymayan beyaz ölüm!

Yasağa uymayan beyaz ölüm!

28.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Saldırılarla gündeme gelen ve sahiplenilmesi yasak olan tehlikeli köpek türleri internette satılıyor. ‘Beyaz ölüm meleği’ ilanıyla 300 TL’den satışa çıkarılan Arjantin Dogo’lar köpek dövüşlerinde kullanılıyor

Yasağa uymayan beyaz ölüm

Hayvanları Koruma Kanunu’na göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Arjantin Dogo ve Buldog gibi tehlike arz eden hayvanları sahiplendirmek, satmak ve beslemek yasak. Ayrıca bu cins köpeklerin melezlerinin üretimi de yasak. Ancak yasağa rağmen son zamanlarda insanlara saldırmalarıyla ön plana çıkan tehlikeli köpekler, internetten ve sosyal medyada üzerinden satışa çıkarılıyor.

Haberin Devamı

'EĞİTİM GEREKİYOR'

Fiyatı 300 TL’den başlayan başta Arjantin Dogo ve diğer yasaklı köpeklerin görüldüğü zaman zabıtaya haber verilmesi gerekiyor. Yapılan ihbarlarla sahibinden alınan köpekler, veteriner müdürlükleri veya üniversitelerin veterinerlik fakültelerinde kısırlaştırıldıktan sonra köpek barınma evlerine götürülüyor ve burada ömür boyu bakımları sağlanıyor. Hayvan sahibine ise 6 bin 306 TL idari para cezası veriliyor.

Milliyet’e konuşan İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, her tür köpeğin iyi bir eğitimden geçtikten sonra tehlikesinin önüne geçilebileceği görüşünde.

Yasağa uymayan beyaz ölüm
'AĞIZLIK TAKILMALI'

Ancak, yasaklı olan köpeklerle ilgili mevzuatın tartışılmaz olduğunu belirten Prof. Arslan, “Tabi bu tarz köpeklerin beslenmesi tehlikeli ve satılması yasak. Pet shoptan da alınamaz. Yasaklı veya yasaksız tüm köpekler ağızlık takılarak tasmayla gezdirilmeli. Hayvan sahibinin önlem alması zorunludur. Arjantin Dogo gibi yasaklı olan köpekler, Türkiye’de hala dövüşlerde kullanılıyor. Veterinerlere gelen köpeklerin yaralarından da buna şahit oluyoruz. Denetimlerin sıklaştırılması lazım. Sadece yurt dışından da getirilmiyor. Türkiye’de de kaçak olarak besleniyor, büyütülüyor ve satılıyor” dedi.

Haberin Devamı

İHBAR EDİN

Kanuna göre, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasileiro cinsi köpekleri ‘üretmek, satmak, reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek’ yasak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yazısına göre, bu cins köpeklere sahipseniz, köpekleri kayıt altına aldırmanız, kısırlaştırmanız, tasmayla ve ağızlıkla gezdirmeniz gerekiyor. Bakanlık, bunları yaptırmayan hayvan sahiplerini tespit ettiğinde köpeği alarak, sahibine 6 bin 306 TL idari para cezası uyguluyor.

Yasağa uymayan beyaz ölüm
Yasağa uymayan beyaz ölüm

Yasağa uymayan beyaz ölüm

PITBULL PARÇALAMIŞTI

Sahiplenilmesi yasak köpeklerin son kurbanı ‘Boncuk’ adlı maltese terrier cinsi köpek oldu. İstanbul Küçükyalı’da sahibinin tasmasız dolaştırdığı Pitbull cinsi bir köpek, Süheyla Urcan’ın kucağındaki Boncuk’u öldürdü.

'VETERİNERLER TANIDIK'

İnternette onlarca satılık Arjantin Dogo ilanına rastlıyorsunuz. Arjantin Dogo cinsi köpek satan bir kişiyle site üzerinden kurduğumuz bağlantı sonucu aramızda şu diyaloglar geçiyor:

Haberin Devamı

Muhabir: Arjantin Dogo almak istiyorum.

Satıcı: Elimizde kalmadı, tümü satıldı. 4-5 ay sonra gelir.

Muhabir: Fiyatları nedir?

Satıcı: Dişi 500-700 TL, erkek 700-1200 TL.

Muhabir: Aslında almaya korkuyorum. Çünkü satışı Türkiye’de yasak. Ceza almayalım.

Satıcı: Her şeyin bir yöntemi var. Kimliğe Amerikan Buldog yazdırıyoruz.

Muhabir: Buldog da yasak ama.

Satıcı: Tanıdık birine götüreceksin. Veteriner yazıyor zaten. Beklersen ben kimliğini çıkarttırıp gönderiyorum.

Muhabir: Peki dövüşlerde kullanabilir miyim?

Satıcı: Kullanırsın. Arjantin Dogo cüssesiyle ağır basar. Pitbull’u devirmesi için ön patileri bile yeter.