Gündem Yeni rotalar geliyor

Yeni rotalar geliyor

30.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Turistik Doğu Ekspresi, tarihi Ankara Garı’nda ilk seferine uğurlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van ve Diyarbakır gibi yeni turistik tren seferlerinin rotasını yıl içinde oturtmayı planladıklarını söyledi

Yeni rotalar geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu, Ankara-Kars-Ankara arasında turizm amaçlı Turistik Doğu Ekspresi, tarihi Ankara Garı’nda gerçekleştirilen törenin ardından dün akşam saat 19.55’te ilk seferi için hareket etti.

Haberin Devamı

Bakanlık olarak hem turizmi çeşitlendirmek hem de 81 ile yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi:

Detaylı gezme şansı

“Dünyanın birçok yerinde çok ünlü turistlik tren seferleri var. Bu proje 50 noktada birer ikişer dakika durmak yerine, gidişte üç ve dönüşte iki noktada uzun süreli durarak, sadece Kars’ın değil ara noktalardaki il ve ilçelerin de turizmden tam anlamıyla faydalanmasını sağlamak için geliştirildi. Yolcularımız uzun konaklama sürelerinde, hem bölge acentalarının hem de tur operatörlerinin organize ettiği turlarla buraları da çok detaylı gezme şansına sahip olacaklar.”

Turizmin gelişmesine büyük katkı sağlanacağının altını çizen Ersoy, “Amacımız, yerli turist için popüler olan bu yolculuğun zaman içinde yabancı turist ve tur operatörleri arasında da popüler olmasını sağlayabilmek” dedi. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile konuştuklarını söyleyen Bakan Ersoy, yeni rotalar açılacağını söyledi:

Haberin Devamı

‘Türkiye’yle sınırlı kalmasın’

“İlk etapta, talep geldiği sürece iki vagon ilave edilecek ve daha sonra günlük sefere dönüştürülecek. Belli bir süre sonra da başka sefer noktalarını devreye alacağız. İnşallah Turistik Van Gölü Ekspresi, sonrasında Turistik Diyarbakır Ekspresi gibi yeni rotaları da katacağız. Yıl içinde bunları oturtmayı planlıyoruz. Komşu ülkelerle bu turistik tren seferlerini nasıl bağlayacağımızı planlayacağız. Turistlik tren Türkiye ile sınırlı kalmasın istiyoruz. Üçüncü aşamada, bunu komşu ülkelere de giden tren seferleri haline nasıl getiririz diye çalışacağız.”

Yeni rotalar geliyor

Kapasitesi 120 kişi

Ankara’dan pazartesi, çarşamba ve cuma; Kars’tan da çarşamba, cuma ve pazar günleri işletilecek tren, Ankara’dan saat 19.55’te, Kars’tan saat 23.55’te hareket edecek. Tren, Ankara’dan Kars yönüne gidişte Erzincan, İliç ve Erzurum; Kars’tan Ankara yönüne gelişte ise Sivas’ın Divriği ve Bostankaya istasyonlarında bekleyecek. Ankara-Kars arasındaki parkurunu, 32 saatte tamamlayacak Turistik Doğu Ekspresi, iki hizmet, bir yemekli ve altı yataklı olmak üzere toplam dokuz vagondan oluşuyor. Tamamı yataklı vagondan oluşan tren 120 yolcuya kadar hizmet verebilecek.