Gündem Yerleşemeyenlere nakilde ikinci şans

Yerleşemeyenlere nakilde ikinci şans

12.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devlet liseleri ile özel okullar için tercih ve kayıtlar, bugün sona eriyor. Sonuçlar ise 22 Temmuz’da açıklanacak. Tercihlerinden birine yerleşemeyen ile yerleştiği okuldan memnun olmayanlar için 29 Temmuz’da başlayacak nakil dönemi yeni bir şans sunacak

Yerleşemeyenlere nakilde ikinci şans

Devlet liselerinde tercihler, kolejler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullarda da yerleştirmeler, 12 Temmuz’da sona erecek. Devlet liselerinin yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanlar 22 Temmuz’da açıklanacak. İstediği okula yerleşenler için süreç burada bitecek ancak hiçbir tercihine yerleşemeyen ve kayıtları otomatik olarak açık liseye yapılanlar ile yerleştiği okuldan memnun olmayanlar için yeni bir süreç başlayacak: Nakiller.

Haberin Devamı

İki dönem halinde gerçekleştirilecek nakil başvurularının ilki 29 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde alınacak. Nakil sonuçları 5 Ağustos’ta ilan edilecek. 5-8 Ağustos’ta ikinci nakil başvuruları alınacak; sonuçlar 10 Ağustos’ta açıklanacak. 19-23 Ağustos’ta ise boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca yerleştirme başvurusu alınacak; 6 Eylül’de bu komisyonlar yerleştirme işlemlerini tamamlayacak.

Yabancı kolejler başta olmak üzere özel okullar da bugün kayıtlarını tamamlayacak. Ancak kolejlerde boş kalan kontenjanlar için nakil döneminde nakil ve kayıt işlemleri yapabilecek.

3’er tercih hakkı var

Öğrenciler her nakil döneminde merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle alanlar için 3, pansiyonlu okullar için de yine en fazla 3 tercih yapabilecek.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirmeyle tercihine yerleşen öğrencilerin, nakil döneminde Kayıt Alanı’ndan okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerinde ilk 2 okulu Kayıt Alanı’ndan seçmek şartıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek. Öğrenciler, istemeleri hâlinde ikinci nakil başvuru döneminde Meslekî Eğitim Merkezleri’ni de tercih edebilecekler.

İtiraz için 20 TL

22 Temmuz’da yerleştirme sonuçları açıklandığında, öğrenci eğer tercih sonucunun hatalı olduğunu düşünüyorsa itiraz etme hakkına sahip. MEB’in yayınladığı 2019 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yerleştirme sonuçlarına itirazlarla ilgili ayrıntılı bilgi bulunmuyor. Sadece Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması başlığı altında, “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B Maddesi hükmü uyarınca yerleştirme sonuçlarına ilişkin 10 günlük dava açma süresi, sonuçların ilan edildiği tarihi izleyen günden itibaren başlar ve sonuçlara yapılacak itiraz başvuruları, işlemeye başlayan dava açma süresini etkilemez” şeklinde bir bilgi var.

Haberin Devamı

Ancak MEB’in yayınladığı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nda, Sınav İtirazları kısmında konuyla ilgili “Sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek” deniliyor. Bu durumda öğrenciler, sınav sonuçları açıklandıktan sonra 5 iş günü içinde itirazda bulunabilecekler. Yine aynı kısımda, elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için velilerin kılavuzda belirtilen banka hesap numaralarına 20 TL ödemesi gerektiği bilgisi yer alıyor.

Burada önemli bir ayrıntı, eğer yerleştirme sonucunun kesinlikle hatalı olduğu düşünülüyorsa öğrenci velisinin itiraz için süre kaybetmeden, dava açmasında yarar var. Çünkü sonuçlar açıklandıktan sonra 10 günlük bir dava açma süresi bulunuyor. İtiraz edip sonucun gelmesi beklendiğinde, süre geçerse dava açma hakkı kaybedilebilir.

Haberin Devamı

Tüm tercih ve kayıt işlemleri 6 Eylül’de tamamlanacak, 9 Eylül 2019’da da okullar açılacak.

Boş kontenjan şartı yok

Yerleştirmeye esas nakil başvurularında kontenjanı dolu olsa bile öğrenci tercih yapabilecek. Çünkü boş kontenjanlar, okullar arası geçişler nedeniyle sürekli değişiyor. O nedenle öğrenciler tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurarak nakil başvurusu yapılabilecekler.

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları, açık liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar hariç olmak üzere, sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Yerleştirme sonuçları da e-okul.meb.gov.tr adresinden açıklanacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla yerleştirme sonuçları bildirilecek.