Gündem YÖK Başkanı’ndan üniversitelere ödev

YÖK Başkanı’ndan üniversitelere ödev

11.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2017’de belirlediği araştırma üniversiteleri ve aday araştırma üniversiteleriyle ilgili 3 yılda gelinen nokta Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) dün düzenlenen Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Üniversiteleri Çalıştayı’nda masaya yatırıldı.

YÖK Başkanı’ndan üniversitelere ödev

Çalıştayda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ile araştırma ve aday araştırma üniversitelerinin rektörleriyle bir araya geldi. Çalıştayda konuşan Saraç, üniversitelerde çeşitlilik ve misyon çalışmalarının başlamasının, yaygınlaşmasının, araştırma üniversitelerinin seçilmesinin ve 2006’dan sonra kurulan üniversitelerde pilot çalışmalarla başlayan bölgesel misyon çalışmalarının, Türk yükseköğretimi için bir reform niteliği taşıdığını kaydetti. Araştırma üniversitelerinin 11 olan sayısını artırmayacaklarını, sistemde 5 aday araştırma üniversitesinin bulunduğunu dile getiren Saraç, “Önümüzdeki haftalarda araştırma üniversiteleri için yeni aday aday üniversiteler için çağrıya çıkacağız. Sistem için 5 aday adayı üniversite daha belirleyeceğiz” dedi. Çalıştayda üniversitelere somut önerilerde bulunan YÖK Başkanı Saraç, beklentilerini şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Uluslararası değişimleri ve işbirliğini sürekli teşvik etmek.

Yurt dışındaki yüksek kaliteli araştırma üniversitelerini Türkiye’de ortak programlar veya ortak projeler yürütmeye davet etmek. Uluslararası bilimsel işbirliği çalışmalarında ilk 500’deki üniversiteleri öncelikle tercih etmek. 

Kalite olarak ilk 10’a giren dergilerdeki yayınlarda yüzde 30 artış, yayınların atıf etkisinde yüzde 50 artış, kitap yayınlarında yüksek etkili yayıncılık tercihi, FP9 AB projelerinden fon alınması, araştırma performansında güçlenme bekleniyor.

Atama, yükseltme kriterlerinde yabancı dil puanının 80 ve üstü olacak şekilde yüksek tutulması.

Her üniversiteden gelecek 3 yılda öne çıkabileceği 3 tematik alan bildirimi bekleniyor.

Haberin Devamı

Araştırma üniversitelerinin geleceğin meslekleriyle ilgili açılması planlanan programlara öncülük etmesi.

Yazarlar