Gündem Yüce Divan için karar günü pazartesi

Yüce Divan için karar günü pazartesi

18.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Komisyon, bugün MASAK müfettişlerinden oluşan bilirkişinin hazırladığı raporu ele alacak. Rapor doğrultusunda pazartesiye kadar inceleme yaparak karar verecekler.

Yüce Divan için karar günü pazartesi

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla dört eski bakan hakkında TBMM bünyesinde oluşturulan soruşturma komisyonu, pazartesi nihai kararını verecek. Bugün bilirkişi raporunu görüşecek olan komisyon, pazartesi dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceğini oylayacak. Komisyon, “Yüce Divan” kararı vermezse, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin, “gönderilsin” önergeleri gizli oyla oylanacak. Komisyon, İstanbul’da yaptığı çalışmalar sırasında 17-25 Aralık soruşturmasının 67 klasöründe bulunan belgeleri tek tek incelerken, komisyonun çalışma ofisinde yanyana dizilen dosyalar ilginç bir görüntü oluşturdu.
TBMM’de büyük tartışmalarla kurulup, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün başvurusu doğrultusunda alınan yayın yasağı kararı nedeniyle Meclis tarihine geçen Soruşturma Komisyonu, dört eski bakana Yüce Divan yolunu açabilecek kritik raporu için karar virajına girdi. Komisyon, bugün MASAK müfettişlerinden oluşan bilirkişinin hazırladığı raporu ele alacak. Komisyon üyelerine dağıtılacak rapor doğrultusunda vekillerden pazartesiye kadar inceleme yaparak kendi kararlarını oluşturmaları istenecek.

Haberin Devamı

Karar pazartesi
Komisyon, dört eski bakanın Yüce Divan’a gidip gitmeyeceğine ilişkin kararını pazartesi gerçekleştireceği toplantıda verecek. Komisyonda her bakan için oylama ayrı ayrı yapılacak ve haklarında verilen kararlar da, “suçun şahsiliği” dikkate alınarak ayrı ayrı kaleme alınacak. Komisyonda bakanlar hakkındaki oylamalar açık olacak. Buna göre komisyon, Meclis soruşturma önergesinde haklarında iddia edilen suçlar için eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a sevk edilip edilmemelerine ilişkin kararlarını 11 ayrı oylama sonucu netleştirecek. Komisyonda haklarındaki suçlamalar doğrultusunda Güler için dört, Çağlayan için üç, Bağış ve Bayraktar için ise ikişer kez, “suçlu mu, değil mi?” oylaması gerçekleştirilecek. Dört eski bakan için Yüce Divan kararı çıkmazsa muhalefet partileri, muhalefet şerhi yazabilecek.

Haberin Devamı

Tarih değişebilir
Komisyon, rapor yazımını ise çalışma süresinin sonu olan 27 Aralık’a kadar yetiştirerek TBMM Başkanlığı’na sunmaya çalışacak. Ancak Meclis’in bütçe görüşmelerinin ardından 23 Aralık itibarıyla çalışmalarına 13 gün ara verme kararı alması, ara verme dönemlerinde süreler işlemediği için komisyona raporunu başkanlığa sunmak için 9 Ocak’a kadar süre kazandırdı. Köylü’nün bu süreyi kullanması halinde Genel Kurul’daki oylamaların tarihleri de değişebilecek.
Komisyon, raporunu TBMM Başkanlığı’na 27 Aralık’ta sunması halinde TBMM Başkanlığı 10 gün içinde bu raporu bastırarak dağıtacak. Dağıtıldıktan sonra 10 gün içinde de Genel Kurul’da soruşturma raporunun görüşmeleri gerçekleştirilecek. 27 Aralık tarihi dikkate alındığında 16 Ocak’a kadar dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan Raporu’nun Genel Kurul’da oylaması gerçekleştirilecek. Ancak Komisyon Başkanlığı 9 Ocak’a kadar kazandığı süreyi sonuna kadar kullanmak isterse bu kez Genel Kurul görüşmeleri 30 Ocak’a kadar gerçekleştirilecek.
Soruşturma Komisyonu, dört eski bakan için Yüce Divan’a gitmesi kararı vermemesi halinde rapor sadece Genel Kurul’a sunulacak ama oylanmayacak. Ancak bu sırada muhalefet partileri Yüce Divan’a gönderilmesini bir önerge vererek isteyebilecek. Hem maddi deliller hem de TCK’daki hükümleri gerekçe göstererek hazırlanan önerge her bakan için ayrı verilecek ve oylamaları da gizli yapılacak.
Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanın veya bir kaçının Yüce Divan’a gitmesi yönünde karar vermesi halinde ise, Yüce Divan’a gidecek olan bakanlar için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.