Gündem Yurt dışına kaçıracaklardı, yakalandılar

Yurt dışına kaçıracaklardı, yakalandılar

22.07.2013 - 16:36 | Son Güncellenme:

.

Yurt dışına kaçıracaklardı, yakalandılar

ARTVİN’in Yusufeli İlçesi’nde doğada yakaladıkları ve çoğunluğu yöreye özgü 682 kelebek ve 11 tırtılı yasa dışı yollardan yurt dışına götürmek istedikleri öne sürülen İtalyan uyruklu 63 yaşındaki L.L. ve 69 yaşındaki G.G. suçüstü yakalandı.

Haberin Devamı

Yusufeli’nin Yaylalar Köyü’nde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yapan Vildan Bozacı, karavanları ile geldikleri köyde kalan İtalya uyruklu L. L. ve G. G.’yi kelebek yakalarken görüp, olayı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’nci Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürlüğü ekipleri ve jandarmaya bildirdi. Köye gelen Doğa ve Milli Parklar görevlileri ile jandarma da L. L. ve G.G.’yi suçüstü yakaladı. Bu kişilerin üzerinde ve karavanlarında yapılan aramada, birçoğu yöreye özgü ve endemik 336 kap içerisinde 682 kelebek, 11 tırtıl, kelebek yakalamakta kullanılan atrap ve kelebeklerin konulduğu kutu ile poşetler ele geçirildi.

İhbarda bulunan Vildan Bozacı’nın duyarlılığına dikkat çeken Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’nci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, vatandaşların da dikkatli olmasını ve şüphelendikleri kişileri kendilerine ya da jandarmaya bildirmesini istedi.

Haberin Devamı

Bu arada, ülkelerinde kelebek koleksiyonculuğu yaptıkları ve yakaladıkları kelebekleri tasnif ederek ayrı ayrı poşetlere koydukları öğrenilen L. L.ve G. G.’ ye 2872 sayılı Çevre Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle para cezası uygulanacak. Bölge Müdürü Bulut, kelebeklerin çoğunluğunun yöreye özgü olduğunu belirterek, Artvin’in biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir yöre olduğunu söyledi.