Gündem ‘Z kuşağı dijital mahkûm’

‘Z kuşağı dijital mahkûm’

22.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığı’nı Araştırma Komisyonu’nda konuşan Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Yılmaz, çocukların internet bağımlılığına dikkat çekti.

‘Z kuşağı dijital mahkûm’

Facebook depresyonundan, Google takiplerinden, internet sinirlerinden” bahsedildiğini belirten Yılmaz, “Biz bugün artık internet, sosyal medya, cep telefonu bağımlılığını konuşmaya başladık. Hatta bu davranışsal bağımlılıklardan Dünya Sağlık Örgütü’nün listesine giren oyun bağımlılığı gerçek anlamda sıklıkla görülmeye başladı. Dijital mahkûm, dijital göçmen, dijital yerli derken BTK’nin tanımlamasında Z kuşağını ‘dijital mahkûm’ olarak nitelendirecek düzeye nasıl geldik” dedi.

Haberin Devamı

Komisyonda cep telefonu bağımlılığı için kullanılan “phone ve snubbing” yani, “telefon ve küçük görme” kelimelerinden türetilmiş “phubbing” konusu da ele alındı.

Yılmaz, derneğin koordinesinde, MEB ve akademisyenlerin de temsil edileceği “cep zirvesi”nde, “okullarda cep telefonu yasaklansın mı?” sorusuna yanıt aranacağını söyledi. Yılmaz “28-29-30 Ağustos’ta Afyon’da gerçekleştireceğimiz toplantıda ‘Cep telefonu yasaklanmalı mı, yasaklanmamalı mı?’yı bilişim teknolojileri açısından irdeleyeceğiz. 6 yıldır öğretmenler kurulu toplantısında ‘Cep telefonunu yasaklayalım mı?’, ‘Evet, yasaklamalıyız’ Ben hep şerh koşuyorum ‘Çözmeyecek’ diye. Yasaklayarak çözebileceğimiz hiçbir şey yok” diye konuştu. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Ulukol da yaptıkları çalışmalarda “Okula cep telefonlarının girmesi yasaklansın” önerisinin geldiğini ancak bunun olumlu bir sonuç doğurmayacağını kaydetti.