Gündem ‘Zehir’le savaşta Yeşilay devrede

‘Zehir’le savaşta Yeşilay devrede

17.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeşilay’dan, uyuşturucu bağımlıları ve bağımlılık riski taşıyanlara danışmanlık ve rehabilitasyon desteği. Yeşilay Genel Başkanı Yılmaz, yüz yüze görüşme ve telefonla danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi

‘Zehir’le savaşta Yeşilay devrede

Bağımlılara, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına yönelik rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) 2017 yılında 6 bin 64 kişiye telefonla danışmanlık hizmeti verdi. Yeşilay Genel Başkanı Savaş Yılmaz, “YEDAM ve AMATEM’lere tedavi için başvuranların sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de son yıllardaki en büyük sorunlardan biri haline gelen madde bağımlığının önüne geçilmesi için Türkiye’ye özgü ayakta destek hizmet modeli geliştiren Yeşilay, 2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurarak bağımlılara, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına dört farklı birimle hizmet vermeye başladı.

Psikolojik destek

Yeşilay Genel Başkanı Savaş Yılmaz, YEDAM’ın bağımlılara, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına sunduğu hizmetlerle ilgili, “Türkiye’nin her yerinden aranabilen 444 79 75 numaralı danışma hattında bağımlılık alanında uzmanlaşmış psikologlar hizmet vermektedir. Bağımlılıkla ilgili soru veya sorunları olan herkese nitelikli bilgi sunulmakta, psikolojik destek verilmekte ve motivasyonel görüşmeler yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Üç merkezde hizmet

Uzman psikologlar tarafından bağımlı bireylere ve ailelerine yönelik yüz yüze görüşmelerin yapıldığını aktaran Yılmaz, Yeşilay’ın hizmetlerini şöyle anlattı: “Bireysel psikoterapi, grup terapisi, ailelere yönelik psikoeğitim ve aile terapisi hizmetleri verilmektedir. Psikoterapi süreçlerinde kişinin bağımlılık düzeyi, risk ve ihtiyaçları bilimsel ölçütlere göre belirlenmektedir. Sonrasında danışanın durumuna göre tedavi süreci planlanmaktadır. Bunun yanı sıra sosyal hizmet uzmanları tarafından bağımlı bireyin sosyal entegrasyonunu sağlamaya yönelik hizmet verilmektedir. Sosyal destek unsurları ve işbirlikleri vasıtası ile hedef kitlenin psikososyal hayat kalitesini yükseltmek hedeflenmektedir.”

Türkiye’de üç farklı merkezde ayakta hizmet verdiklerini belirten Yılmaz, “Tedavi süreci kişinin kullandığı maddeye ve süresine göre değişmektedir. Bize başvuran hastaları önce maddeden vücudun arındırması için AMATEM’lere yönlendiriyor, takibini yapıyor, sonrasında merkezimizde ayaktan rehabilitasyon hizmetini sağlıyoruz. Burada 3 ile 9 ay gibi değişen sürelerde tedavinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Amacımız bu merkezlerinin sayısını artmaktır” dedi.

‘AMATEM’ler tek başına yeterli değil’

AMATEM’lerin bağımlıların tedavi edilmesinde tek başına yeterli olmadığını vurgulan Yılmaz, şöyle konuştu: “Vücudun maddeden arındırmasını AMATEM gerçekleştirmektedir. Buradaki tedavi programları kullanıcının uyuşturucu bağımlılığından kurtulmasına yardımcı olur ve kimyasal bağımlılığı tedavi eder. AMATEM’ler bağımlılığın ortadan kalkması için yapılması gereken ilk aşamadır. İkinci ve en önemli aşama da hastanın rehabilite edilmesidir. Burada devreye psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetinin girmesi gerekmektedir. Yani kişiyi hayata entegre etme, o maddeye ihtiyaç duymasını önleme, doğru arkadaş seçimi, irade kazanımı gibi davranışları edindirme ile hayata tekrar kazandırmak önemli ve gereklidir.”