Gündem Zehirli balık için ‘Wanted’ afişi

Zehirli balık için ‘Wanted’ afişi

27.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk son yıllarda iklim değişikliği ve besin ağındaki değişimlerle Akdeniz başta olmak üzere Türkiye denizlerine birçok yabancı deniz canlısı girdiğini söyledi.

Zehirli balık için ‘Wanted’ afişi

Akdeniz’de 1000’e yakın türde yabancı deniz canlısı bulunduğunu belirten Öztürk, yüzgeçleri zehirli aslan balıklarının tanınması için Türkçe ve İngilizce ‘Aranıyor - Wanted’ afişleri hazırlattıklarını söyledi. Öztürk, “Halkı uyarmak için hazırladığımız afişleri balıkçı kasabalarına ve dalış merkezlerine dağıtıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Gemiler getirdi

TÜDAV Başkanı, Akdeniz’deki yabancı deniz canlılarından 450’sinin Türkiye sularında olduğunu vurgularken şunları söyledi: “Başta Süveyş Kanalı yoluyla girenler olmak üzere gemi balast suları, insan eliyle taşınma ve yapışma (fouling) gibi sebeplerle bunların sayısı her geçen gün artıyor. Zehirli balıklarla denizanaları, turizmi ve balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Ayrıca sağlık sorunu çıkarıyor. Sadece Marmara Denizi’nde 90 yabancı tür var. Bunların 50’si gemilerin balast sularıyla geldi. Balast değişimi ve boşaltma Marmara’da yapılmamalı” dedi. Denizlerdeki yabancı türler yılda 12 milyar euro zarara neden oluyor. Türkiye’deki balon balıklarının balıkçılara yılda ortalama 10 bin lira zarar verdiği belirtiliyor.