Gündem Zina düzenlemesine Mor Çatı’dan eleştiri

Zina düzenlemesine Mor Çatı’dan eleştiri

27.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mor Çatı’dan yapılan açıklamada cinsel suç ile evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki rızaya dayalı cinselliğin aynı kefeye konulduğunu belirterek, “Evlilik dışı cinsel ilişkinin suç olması kadına yönelik ayrımcılıktır” denildi

Zina düzenlemesine Mor Çatı’dan eleştiri

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, düzenlemeleri’ ile kamuoyunun gündemine tekrar getirilen zina düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı.

Mor Çatı’dan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Cinsel suç, tecavüz, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı gibi rızaya dayalı olmayan, kişilerin cinsel dokunulmazlığını tehdit eden suçlardır. Bir cinsel davranışın suç teşkil edip etmemesi rızanın olup olmamasına göre belirlenir. Rızaya dayalı cinsellik suç olarak kabul edilemez. Ciddi suç eylemleri ile iki yetişkinin rızaya dayalı cinsel ilişkisinin ‘zina’ kavramı üzerinden bir arada konuşulması, devletin cinsel suçları normalleştirme ve görmezden gelme çabasının bir ürünüdür; en hafif ifadeyle konuyu ve cinsel suçlara maruz bırakılanları açıkça istismar eden bir tartışmadır. Birleşmiş Milletler nezdinde, hukuksal alanda kadınlara yönelik ayrımcılık konusunda kurulan çalışma komisyonu 2012’de devletlere evlilik dışı cinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkarması konusunda çağrıda bulundu. Evlilik dışı cinsel ilişkinin suç olması kadınlara karşı ayrımcılık ve tehdit olarak uygulama alanı buluyor.”

‘Kadına şiddeti artırır’

“Yapılan araştırmalar, ‘zina’nın suç olduğu ülkelerde ağırlıklı olarak kadınların cinsel ilişkileri nedeniyle soruşturmaya ve davalara maruz kaldığını, cezalandırıldığını ortaya koyuyor. Kadınların kendi bedeni ve cinselliğine ilişkin söz söyleme hakkına saldırıların olduğu toplumlarda bu düzenlemenin kadınlara yönelik şiddeti artıracağı açıkça öngörülebilir. Cinsel saldırıların ve çocuğun cinsel istismarının önlenmesi için şiddete maruz kalanların ikincil haksızlıklarla karşılaşmayacağı bir sistem oluşturulması, mevcut yasaların uygulanması ve özellikli sosyal hizmet sunan merkezlerin hemen oluşturulması gerekir. Bakanlıkların, cinsel şiddete maruz kalan çocuklar ve yetişkinlerin ses çıkarabileceği ve mevcut kanunların uygulanmasını sağlayacak koşulları yaratmasını talep ediyoruz.”