Gündem ‘Ziyaretçi yasağı’ cezası tutukluları kapsamıyor!

‘Ziyaretçi yasağı’ cezası tutukluları kapsamıyor!

26.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargılandığı suça göre belirlenen ‘badem kurusu’ ya da ‘gri’ renkte tulum giymeyi kabul etmeyen yahut zarar verenlere ziyaretçi yasağı konulacak... Ancak İnfaz Kanunu’nun 43. maddesine göre, ‘ziyaretçi yasağı’ cezası sadece hükümlülere verilebiliyor. KHK düzenlemesinde de ‘tutuklular’ gibi bir ifade geçmiyor...

‘Ziyaretçi yasağı’ cezası  tutukluları kapsamıyor

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen tek tip kıyafet düzenlemesi, yönetmelik hazırlandıktan sonra uygulanmaya başlanacak. Adalet Bakanlığı’nın 1 ay içerisinde yönetmeliği hazırlayarak işleme koyması bekleniyor.
KHK ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a ek madde eklendi. Düzenlemede terör suçlarından tutuklu veya hükümlü bulunanların, duruşmaya sevkleri nedeniyle ceza infaz kurumu dışına çıkarılmaları halinde ceza infaz kurumu idaresince verilen giysileri giymek zorunda oldukları belirtiliyor. Darbe ve hükümeti yıkmaya teşebbüs etmekle yargılanan tutuklu ve hükümlülerin badem kurusu, diğer terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların ise gri renginde, göğüs ve pantolon bölümü bitişik tulum giyecekleri düzenleniyor. Ancak kadın tutuklu ve hükümlülerin giysilerinin bitişik tulum olmayabileceği düzenleniyor. Kadınlar için de iki parçalı bir kıyafet tasarlanması bekleniyor.
Maddede, söz konusu düzenlemelerin bir ay içinde çıkarılacak yönetmelik sonrasında yürürlüğe konulacağı belirtiliyor. Yönetmelik çıkarılmadan söz konusu düzenlemelerin de uygulanmayacağı belirtiliyor.
Hükümlüleri kapsıyor
KHK ile 5271 sayılı Kanun’un, “ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma”yı düzenleyen 43. maddesine, “Ceza infaz kurumu idaresince verilen kıyafetleri giymemek veya verilen kıyafetlere kasten zarar vermek” şeklinde (g) bendi de eklendi. Buna göre kıyafetleri giymeyen veya verilen kıyafetlere kasten zarar verenler hakkında bir aydan üç aya kadar ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verilebilecek. Kıyafeti giymeyenler ya da zarar verenler, ziyaretçi yasağı ile cezalandırılacak. Ancak 43. maddenin sadece hükümlüleri kapsadığı ortaya çıktı. Maddede ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezasının sadece hükümlüler uygulanabileceği yazıyor. Maddede, tutuklular veya yargılaması süren sanıklar gibi bir ifade yazmıyor. Bu nedenle ziyaret yasağı sadece tek kıyafet giymeyen ve kıyafete kasten zarar veren hükümlüler için geçerli olacak. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kapsamındaki tutuklular için bu ceza maddesi uygulanamayacak.

Kazan: Büyük sorunlara yol açar

Özellikle 12 Eylül döneminden bu yana tek tip kıyafete karşı çıkan sol örgüt davalarından yargılanan mahkumların kıyafet düzenlemesine karşı çıktığı belirtiliyor. Cezaevlerinde bu nedenle özel önlemlerin alınması gündemde. Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, sosyal medyaya da yansıyan açıklamalarında şunları söyledi: “Tek tip kıyafet uygulamasını dayattıkları günlerin müdafiliğini yapmış bir avukatım. Büyük acılar yaratt. Korkuyorum ve geri dönüleceğini umuyorum. Bir hukuk devletinin kabul edemeyeceği bir şey. Türkiye eğer çağdaş bir hukuk devleti olacaksa mağdurların isteğine göre değil, dünyadaki değerlere, ölçülere göre hareket etmeli. Büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum ve korkuyorum.”

Feyzioğlu: Terör örgütlerine yarar

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da, KHK ile yapılan, “tek tip” düzenlemesinin yargıyı peşin hükümlü göstereceğini savundu. Feyzioğlu, “Bu, FETÖ’nün, PKK’nın, DHKP-C’nin ve terör örgütlerinin isteyeceği bir şeydir. Çünkü dünyaya dönüp diyeceklerdir ki ‘Bakın, Türkiye’de, ABD’deki Guantanamo gibi insanlara da yargılanırken tek tip elbise giydiriyorlar. Çünkü yargılamaya çıkarken zaten Türk yargısı, suçlu diye bakıyor. Biz suçlu değiliz, siyasi iktidarın yargı eliyle bastırdığı muhalifleriz’ demek için bundan daha güzel bir gerekçe yok. Bir tane tişörtten yola çıkıp koskoca Türkiye Cumhuriyeti yargısı, muhalifleri ezmek üzere dizayn edilmiş, örgütlenmiş bir yapıya dönüştürülebilir mi?” ifadelerini kullandı.