Amida Höyük

Amida Höyük

Son dakika Amida Höyük haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Amida Höyük gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Amida Höyük haber sayfamızda...

Amida Höyük

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 22 amida höyük haberi bulunmuştur.
Diyarbakır’da büyük keşif! ‘Tamamıyla ortaya çıktı’
Diyarbakır’da büyük keşif! ‘Tamamıyla ortaya çıktı’ Diyarbakır’ın kalbi olarak nitelendirilen ve Sur ilçesindeki 9 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı arkeolojik kazı çalışmalarında, 2023 sezonu sona erdi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte, Artuklu Sarayı'na açılan kapının ortaya çıktığı belirtildi.
25.12.2023 Gündem
İki noktada inanılmaz keşif! Kanuni detayı: 'Ortaya çıkması büyük bir sürpriz'
İki noktada inanılmaz keşif! Kanuni detayı: 'Ortaya çıkması büyük bir sürpriz' Diyarbakır'da dünyanın en eski ikinci kenti olan Amida Höyüğü'nde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehre getirttiği "Ab-ı Hamravat" olarak bilinen su kanalı ortaya çıktı.
5.10.2023 Gündem
Kültür yolları Sur’a çıkıyor
Kültür yolları Sur’a çıkıyor  Sur Kültür Yolu Festivali, Çayönü Kazı Alanı’ndan Refik Anadol eserine tarihle yeniyi harmanlayarak ziyaretçilere Diyarbakır’ın zamansız bir kültür sanat rotası olduğunu gösterdi.
18.10.2022 Kültür Sanat
Tarih ve teknolojiyi buluşturan proje: Hititçe tabletleri yapay zeka okuyacak
Tarih ve teknolojiyi buluşturan proje: Hititçe tabletleri yapay zeka okuyacak Dünyada ilk kez Hititçe tabletler üç boyutlu olarak taranarak yapay zeka tarafından okunacak. Böylece binlerce yıllık tarihi belgelerin çözümlenmesi kolaylaşacak
24.01.2022 Arkeoloji
Diyarbakır'da keşfedildi! El-Cezeri detayı...
Diyarbakır'da keşfedildi! El-Cezeri detayı... Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazı çalışmalarında, İslam alimlerinden El-Cezeri tarafından yapıldığı düşünülen modern kalorifer sistemi bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, "Artuklu dönemi kalorifer sistemi, çağdaş kalorifer sistemine yakın bir sistem gibi görünüyor" dedi.
27.12.2021 Gündem
Diyarbakır’da surlarda restorasyon
Diyarbakır’da surlarda restorasyon Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Sur’larda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor.
24.12.2021 Merkez
TÜBİTAK devrede! "3 kez yandığını görüyoruz"
TÜBİTAK devrede! "3 kez yandığını görüyoruz" "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 9 bin yıllık Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, 3 farklı katmanda yangın izi tespit edildi. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, "Geç Neolitik ve Kalkolitik döneme ait olan bu tabakalarda şehrin 3 kez yandığını görüyoruz. Numuneler karbon analizlerinin yapılması amacıyla TÜBİTAK'a gönderilecek. TÜBİTAK'taki analizler çıktıktan sonra o dönem şehrin hangi tarihlerde yandığı netleşecek" dedi.
24.10.2021 Gündem
Diyarbakır surlarında 'altyapı giderleri' bulundu
Diyarbakır surlarında 'altyapı giderleri' bulundu UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi 5 bin yıllık Diyarbakır Surlarının bütünüyle ortaya çıkartılması için devam eden kazı çalışmalarında, 2 metre 40 santimetre daha aşağı inildi. Zemini ortaya çıkartılan surlarda, 'altyapı giderleri' bulundu.
6.10.2021 Haberler
5 bin yıllık surlarının sırrı! Diyarbakır'da çalışma başlatıldı
5 bin yıllık surlarının sırrı! Diyarbakır'da çalışma başlatıldı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının nasıl bir mühendislikle inşa edildiğini ortaya çıkartmak için çalışma başlatıldı.
2.07.2021 Gündem
İçkale'deki kazı ve restorasyonda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı
İçkale'deki kazı ve restorasyonda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı Diyarbakır'da, Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, Amida Höyük'ün batı tarafında yapılan kazılarda, İçkale'deki 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı.
23.06.2021 Gündem
2 bin yıllık Roma yolu gün yüzüne çıkarılıyor
2 bin yıllık Roma yolu gün yüzüne çıkarılıyor Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız: "Vatandaşlar dönemin Roma yolunu kullanarak, İçkale'yi ziyaret etmiş, buraları gezen turistler hem Roma hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde kullanılan yol düzenlemelerini görmüş olacaklar" dedi.
19.04.2021 Tatil
Vali Karaloğlu: Diyarbakır, yeniden küllerinden doğuyor
Vali Karaloğlu: Diyarbakır, yeniden küllerinden doğuyor Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, terörün geçmişte kentin ve bölgenin önünde set oluşturduğuna dikkat çekerek, şehrin huzur ve güven iklimine kavuşmasıyla yatırımların artığını söyledi. Diyarbakır'ın huzur ve güven bakımından Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden olduğunu ve bunun meyvelerini topladıklarını vurgulayan Vali Karaloğlu, "Diyarbakır, tarımıyla turizmiyle ticaretiyle ve şimdi yeni yeni oluşan sanayi ve üretim noktasında yeniden küllerinden doğan, yeniden dirilen ve uyanan bir şehre dönüşüyor" dedi.
23.02.2021 Gündem
Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 'Öyle bir sistem yapılmış ki...'
Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 'Öyle bir sistem yapılmış ki...' Tarihi Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı tespit edildi.
30.11.2020 Gündem
Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 'Öyle bir sistem yapılmış ki...'
Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 'Öyle bir sistem yapılmış ki...' Tarihi Sur ilçesinde 'Diyarbakır'ın kalbi' olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı tespit edildi.
30.11.2020 Gündem
Diyarbakır'da 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu
Diyarbakır'da 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi bulundu.
11.10.2020 Haberler
"Diyarbakır'ın kalbi"nde 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu
"Diyarbakır'ın kalbi"nde 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi bulundu.
11.10.2020 Gündem
Diyarbakır'da 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu!
Diyarbakır'da 1800 yıllık kalorifer sistemi bulundu! "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi bulundu.
11.10.2020 Gündem
8 bin yıllık Amida Höyük'te, M.Ö. 11 bininci yılların izleri aranıyor
8 bin yıllık Amida Höyük'te, M.Ö. 11 bininci yılların izleri aranıyor  Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazıları, 50 gönüllü arkeologla sürdürülüyor. Kazı çalışmalarında şu ana kadar sarayın divanesi, kabul salonu, gizli kaçış tüneli ve bazı bölümler gün yüzüne çıkarıldı. Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve kazı ekibi başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Artuklu Sarayı'nın 150 odalı olduğunu belirterek, "Kazı çalışmasıyla milattan önce 10- 11 bininci yıllara kadar yerleşimin başladığı tespit edilmiş olacak" dedi.
12.09.2020 Tatil
Diyarbakır’ın kalbine ilk kazma vuruldu
Diyarbakır’ın kalbine ilk kazma vuruldu Diyarbakır’ın “kalbi” olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük’te 56 yıl aradan sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
18.09.2018 Gündem
Diyarbakır'ın 'kalbi'ne kazma vuruldu
Diyarbakır'ın 'kalbi'ne kazma vuruldu Diyarbakır'ın "kalbi" olarak  nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te 56 yıl aradan  sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
18.09.2018 Gündem
Diyarbakır'ın 'kalbi'ne kazma vuruldu
Diyarbakır'ın 'kalbi'ne kazma vuruldu Diyarbakır'ın "kalbi" olarak  nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te 56 yıl aradan  sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
18.09.2018 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Amida Höyük ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.