2 bin köylü sırra kadem bastı! Mezarların içi bile boştu, sebebi 'mavi ışık' mı?
2 bin köylü sırra kadem bastı! Mezarların içi bile boştu, sebebi 'mavi ışık' mı? Bir kürk avcısıydı, bu nedenle de kar kış dinlemeden dağ bayır geziyordu. Ancak bu sefer ayak bastığı yerde gördükleri umduğu gibi değildi. "Aylardır yaşamın olmadığı köyde cesetler bulmayı umuyordum ama kişisel eşyalardan başka bir şey yoktu. Yiyecekler, silahlar hatta tüm kıyafetler yerli yerindeydi” diyen adam bir sırrın tam ortasındaydı. Peki ama bu köydeki 2 bin kişiye ne olmuştu?
31.03.2024 Yaşam
Eksi 20 derecede ekmeklerini buzdan kazanıyorlar
Eksi 20 derecede ekmeklerini buzdan kazanıyorlar Dondurucu soğuklar nedeniyle yüzeyi buzla kaplanan Ardahan'ın Çıldır ilçesindeki Çıldır Gölü'nde balıkçılar, Eskimo usulü balık avlıyor.
16.01.2023 Haberler
İklim değişikliğine adapte olmayı başaran bir kutup ayısı topluluğu keşfedildi
İklim değişikliğine adapte olmayı başaran bir kutup ayısı topluluğu keşfedildi Bilim insanları, Grönland'in güneydoğusundaki yüzlerce kutup ayısının taze su kaynaklarının olduğu platformları kullanarak avcılık yöntemlerini koşullara adapte ettiklerini tespit etti.
17.06.2022 Dünya
Nazik Gölü’nde Eskimo usulü balık avı
Nazik Gölü’nde Eskimo usulü balık avı Bitlis'in Ahlat ilçesinde 30 kilometrekarelik alana sahip Nazik Gölü şiddetli soğuk nedeniyle tamamen donarken, balıkçılar ise Eskimo usulü balık avı yapıyor.
18.02.2022 Yaşam
Ağrı’da balıkçılar, eksi 30 derecede buzu kırıp balık avlıyor
Ağrı’da balıkçılar, eksi 30 derecede buzu kırıp balık avlıyor Hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü Ağrı’da balıkçılar, soğuk hava ve buz gibi suya aldırış etmeden Murat Nehri'nde yaklaşık 30 santimetre kalınlığındaki buzu kırarak Eskimo usulü balık avlıyor. Yakaladıkları balıkları yol kenarları ya da şehir merkezlerinde kurdukları tezgahlarda kilosunu, 10 ile 15 liradan satıyor.
19.01.2022 Gündem
Donan derede Eskimo usulü balık avı
Donan derede Eskimo usulü balık avı Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki buzla kaplanan Büyükçay Deresi'nde, soğuk havaya aldırmayanlar, Eskimo usulü balık avlayarak geçimini sağlıyor. Eksi 20 derecede, akşamları buz tutan dereye ağlarını bırakan balıkçılar, sabah saatlerinde de ağa takılan balıkları toplamaya gidiyor.
3.01.2022 Gündem
Burası Çıldır Gölü! 'Eskimo' usulü avlanıyorlar
Burası Çıldır Gölü! 'Eskimo' usulü avlanıyorlar Ardahan-Kars sınırındaki Çıldır Gölü'nün yüzeyini kaplayan buz tabakası, son günlerde sıcak hava ve sağanağın etkisiyle erimeye başladı.
10.04.2021 Gündem
Yüksekova’da buz tutan derede ’Eskimo usulü’ balık avı
Yüksekova’da buz tutan derede ’Eskimo usulü’ balık avı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar kış aylarında buzla kaplı derelerde, soğuk havaya ve tehlikelere aldırmadan ’Eskimo usulü’ balık avlayarak ailelerinin geçimini sağlarken, bazıları da hobi olarak balık tuttuklarını belirtti.
25.01.2021 Yaşam
Yüzeyi buz tutan 'Çıldır gölü'nde' eskimo usülü balık tuttular
Yüzeyi buz tutan 'Çıldır gölü'nde' eskimo usülü balık tuttular Doğu Ekspresi ve tur operatörleri aracılığıyla Kars’a gelenlerin ilk görmek istekleri yerlerin başında Çıldır Gölü geliyor. Onlarca insan yüzeyi tamamen buzla kaplanan göl üzerinde atlı kızakla kaymadan kentten ayrılmıyor. Hava sıcaklığının gündüz saatlerinde eksi 15 derece olduğu Çıldır'da doğa harikası olan, yüzeyi yaklaşık 40 santimetre buzla kaplanan gölde turistler atlı kızaklarla geziyor, Eskimo usulü balık tutuyor.
29.02.2020 Haberler
3 günde yaptılar, şimdi herkes görmeye geliyor
3 günde yaptılar, şimdi herkes görmeye geliyor Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Nasır köyünde inşaatlarda kalıpçı olarak çalışan Suat Kaya (38), ailesi ile birlikte evinin bahçesinde kardan Eskimo Evi inşa etti.
18.02.2020 Gündem
Burası Türkiye! Eskimo usulü...
Burası Türkiye! Eskimo usulü... Van'ın Gürpınar ilçesindeki balıkçılar, yüzeyi tamamen buz tutan Zernek Baraj Gölü'nde Eskimo usulü balık avlayarak geçimini sağlıyor.
15.02.2020 Ekonomi
Kış günlerinin vazgeçilmez aktivitesi: Eskimo usulü balık avı
Kış günlerinin vazgeçilmez aktivitesi: Eskimo usulü balık avı Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde balıkçılar, yüzeyi tamamen donan göl ve göletlerde Eskimo usulü balık avlıyorlar. Vatandaşlar sabah soğuk havada avladıkları balıkları ise akşamları köy konaklarında pişirerek yiyorlar.
23.01.2020 Haberler
Donan gölde Eskimo usulü balık avı
Donan gölde Eskimo usulü balık avı Bitlis'in Ahlat ilçesinde 30 kilometrekarelik alana sahip Nazik Gölü şiddetli soğuk nedeniyle tamamen donarken, balıkçılar ise Eskimo usulü balık avı yapıyor. İlçeye bağlı Ovakışla beldesi ile Nazik, Gölgören, Dilburnu ve Kırıkkaya köyü sakinleri, her yıl soğuk hava nedeniyle donan Nazik Gölü'nde tehlikeye aldırış etmeden balık avlıyor. Yüzeyi tamamen donan gölde yaklaşık 2 kilometre yürüyen köylüler, kazma ve küreklerle 30 santimetrelik buz tabakasını kırarak, göle attıkları ağlarla aynalı sazan, inci kefali avlıyor.
11.09.2019 Haberler
Erzurum ve Ağrı’da Eskimo usulü balık avlıyorlar
Erzurum ve Ağrı’da Eskimo usulü balık avlıyorlar Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar yüzeyi tamamen donan göl ve göletlerde Eskimo usulü balık avlıyorlar. Erzurum’da Aziziye yolu üzerindeki yüzeri tamamen buz tutan yapay gölette vatandaşlar Eskimo usulü buzu kırıp balık tutuyorlar. Kazma ve küreklerle buzu kıran balıkçılar ağlarını ve torlarını buzul altına bırakıyor. Bu şekilde tuttukları balıkları taze taze yediklerini belirten balıkçılardan Mehmet Yasin, “Burası yapay gölet. Kendimiz yaptık. Yazın buraya balık bırakıyoruz, yetiştiriyoruz, çoğalıyorlar. Kışında bu soğuk havalarda yüzeyi tamamen buz kaplanıyor. Eskimo usulü bizde buzu kırıp burada canımız balık çektiği zaman tutuyoruz.” dedi. Dondurucu soğuklar nedeniyle yüzeyi tamamen buzla kaplanan Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölü Balık Gölü'nde de vatandaşlar, buzun altında ağlarla balık avlıyorlar. Ağrı'nın Doğubayazıt ile Taşlıçay ilçeleri arasında bulunan Balık Gölü geceleri hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 20 dereye kadar düşmesinin ardından gölün yüzeyi tamamen buz tuttu. Denizden yüksekliği 2 bin 250 metre ile Türkiye'nin en yüksek gölü olan Balık Gölü yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistleri ağırlarken, kışın ise balıkçıları ağırlıyor. Dondurucu soğuklar nedeniyle tamamen buz tutan Balık Gölü'nde buzlar ilkbahar aylarında eriyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda buzla kaplanan göl balıkçıların ekmek teknesi oldu. Doğubayazıt'tan Balık Gölü'ne hem balık avlamaya giden vatandaşlar, kalınlığı 30 santimi bulan buzları kazma ve küreklerle kırdıktan sonra ağlarını gölün içine bırakıyorlar. Soğuk havaya aldırış etmeyerek balık avlamaya çalışan balıkçılar, etrafı beyaz örtüyle kaplı dağlar ve yüzeyi tamamen buz tutan gölde ortaya çıkan renk cümbüşünü fırsata çevirerek bol bol fotoğraf çektiriyor.
11.09.2019 Haberler
Eskimo usulü balık avlayarak geçiniyorlar
Eskimo usulü balık avlayarak geçiniyorlar HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan 3 arkadaş, kış aylarında buzla kaplı derelerde soğuklara ve tehlikelere aldırmadan Eskimo usulü balık avlayarak ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Yüksekova ve çevresinde geçen hafta etkili olan kar yağışının ardından hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düşmesi derelerin donmasına neden olurken, bu havalar kış aylarında balıkçılık yaparak geçimini sağlayanlara ise engel olmuyor. Yazın inşaatlarda çalışan Müslüm Cankurtaran, Kenan ve Ertan Taşkın, bir çoğunun göze alamayacağı soğuk hava ve tehlikelere aldırmadan, donan derelerde balıkçılık yapmayı sürdürüyor. İlçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükçayır Deresi'ne giden Cankurtaran ve beraber çalıştığı Kenan ve Ertan Taşkın, buzları kırararak akşam saatlerinde suya bıraktıkları ağlarını, sabah saatlerinde yine kazma ve küreklerle buzları kırararak çekiyorlar. Ağlarına takılan balıkları ilçe merkezinde satan ve kazandıkları bu parayla ailelerini geçindiren 3 arkadaş, büyük zorluklara katlandıklarını, ancak 15 yıldır yaptıkları bu işi sürdürdüklerini söyledi. Kırsal olan bölgede zaman zaman vahşi hayvanlarla karşılaştıklarını, buz üzerinde çalışmanın da ayrı bir tehlike oluşturduğunu anlatan balıkçı arkadaşlar, balık avlayıp para kazandıkları için yaptıkları işten mennun olduklarını günlük de kişi başı 50-60 lira para kazanabildiklerini söyledi.
11.09.2019 Haberler
Van'da ‘Eskimo usulü’ balık avı
Van'da ‘Eskimo usulü’ balık avı Van’ın Edremit ilçesindeki Dönemeç Çayı’nın Van Gölü’ne döküldüğü bölgedeki sazlık alanın donmasını fırsat bilen balıkçılar, kazma ve demir çubuklarla buz tabakasını kırarak ‘Eskimo usulü’ balık avlıyor. Edremit ilçesine bağlı Köşk Mahallesi’nde yer alan kuş cennetindeki sazlık alanda yaklaşık 50 santimetre kalınlığında buz tabakası oluştu. Sazlık alanda oluşan buzu kazma ve demir çubuklarla kıran balıkçılar, kutuplardaki Eskimolar gibi balık avlıyor. Sabahın erken saatlerinde yüzeyi buz pistini andıran alana gelen kimi vatandaşlar ile balıkçılar, ellerindeki kazma ve demir çubuklarla buz tabakasını kırarak ağlarla inci kefali ve sazan avlıyor. Dönemeç Çayı’nın Van Gölü ile kesiştiği sazlık alanda inci kefalinin yanı sazan da avlanıyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü sazlık bölgede balıkçıların yanı sıra vatandaşlar da hobi amaçlı balık avlıyor. Sazlık alana gelerek hobi amaçlı balık avladığını söyleyen Faruk İnan, “Hafta sonları buraya gelip balık avlıyoruz. İlkbaharda da Van balığı yakalıyoruz. Kışın buzu kırarak ağlarla sazanları avlıyoruz. Balık avlamak zevkli oluyor. Bu sayede hafta sonlarımız da güzel geçmiş oluyor. Burası Van Gölü’nün kıyıya bağlandığı ve aynı zamanda tatlı su ile birleştiği yerdir. Bu tatlı sudan dolayı balık çeşitliliği de fazladır. Burada inci kefali ve aynalı sazan avlıyoruz” dedi. “Buzun kalınlığı 50 santimetreye ulaşıyor” İlkbaharda inci kefali avlarken, kışın sazan avladıklarını söyleyen Şahin Kaya isimli vatandaş ise, “Burası tatlı su ile tuzlu suyun birleştiği noktadır. İlkbahar aylarında inci kefali avlıyoruz. Kışın da burası buz tutuyor ve buzun kalınlığı 50 santimetreye ulaşıyor. Bizler burada buzları baltayla delip ağlarımızı seriyoruz. Sonra inci kefali, aynalı sazan avlıyoruz. Kışın arkadaşlarımız İstanbul’dan buraya balık avlamak için geliyor. Bazen 10 kiloluk balık avladığımız oluyor. Zevkli bir iştir, tüm arkadaşlarımızı buraya bekleriz” diye konuştu.
11.09.2019 Yaşam
Londra'da iglo bar açıldı
Londra'da iglo bar açıldı Kuzey Kutbu'nda yaşayan Eskimoların kullandığı iglo evler Londra'da bir cafeye ilham kaynağı oldu. Thames nehri kıyısındaki mekan, tasarlanan cam iglolar farklı bir görünüm kazandı.
30.11.2017 Tatil
Eskimo köyünde sömestr tatili
Eskimo köyünde sömestr tatili Kutuplara gitmek yerine Ankara'nın ortasında Eskimo Köyü'ne misafir olmaya ne dersiniz...
19.01.2017 Kültür Sanat
Bristol'da bir eskimo evi
Bristol'da bir eskimo evi Bir kaç öğrenci bir araya gelip parkta eskimo evi yapıyor. Eskimolarla yaşamış bir BBC muhabiriyse "bazı şeyler doğru, ama eksikler var" diyor.
11.09.2019 İlginç Videolar
Bristol'da bir eskimo evi
Bristol'da bir eskimo evi Bir kaç öğrenci biraraya gelip parkta eskimo evi yapıyor. Eskimolarla kalan bir BBC muhabiri "bazı şeyler doğru ama eksikler var" diyor.
11.09.2019 İlginç Videolar

Benzer Haber Etiketleri