Hayrettin Karaca

Hayrettin Karaca

Türk bilimadamı. Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım olup her ikisi de Kırım muhaciri idi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi. Karaca firması Türkiye'de ihracatın liderliğini yapmış, üstelik bunu diğer kuruluşlardan neredeyse 20 yıl önce gerçekleştirmiştir. Hayrettin Karaca bu konuda şöyle konuşmaktadır:   “ Ben sanayici olmak istemiyordum. İstediğim edebiyatla ilgilenip kalan zamanımı doğayla iç içe geçirmekti. Fakat o günlerde babamıza karşı çıkmak söz konusu değildi. „ Ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova'daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin'i bilimadamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forumdur. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir. Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım." diye bahsetmektedir. Ayrıca, TEMA Vakfı'nın kurucularındandır. Doğal hayatla ilgilenmeye, özellikle ağaç dikim çalışmalarına devam etmektedir.   Ödüller Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora 1990 Birleşmiş Milletler Çevre Programının 'Global 500 Roll of Honour' Ödülü 1992 Çevre Bakanlığı tarafından "Çevre Beratı" 1992 Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen 'Çevre Ödülü' 1993 Uluslararası Lions Club tarafından 'Melvin Jones Fellow Ödülü 1994 Çevre Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" 1994 ODTÜ tarafından 'Felsefe Onur Doktorası' 1995 Ege Üniversitesi "Fahri Doktora"sı 1995 Milli Olimpiyat Komitesi "Fair Play" Ödülü 1996 Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "Hoşgörü Ödülü" 1996 Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından "Şeref Üyeliği Beratı" 1997 Kırıkkale Üniversitesi ilk Fahri Doktora unvanı 1997 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü 1997 ÇEVRETED tarafından "Çevreted 97 Onur Ödülü" 1997 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi "2000 Yılının Öncüleri" Ödülü 1998 Genç Hukukçular Derneği tarafından "Yılın Yurttaşı" Ödülü 1998 Türkiye Çocuk Dergisi tarafından Babalar Günü nedeniyle "Toprak Baba" unvanı 1998 Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Ödülü 1998 BİLSES Vakfı "Çevre Ödülü" 1998 Ankara Çankaya İzci Grubu tarafından "Yılın Doğa Dostu" Ödülü 1998 Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Adamı" Ödülü 1999 Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından "1998 Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" 1999 TBMM Onur Ödülü 2005 Right Livelihood Award 2012(Alternatif Nobel Ödülü) Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı Ödülü" 2013

Hayrettin Karaca

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 284 hayrettin karaca haberi bulunmuştur.
Yaprak Dede’ye veda
Yaprak Dede’ye veda Tekfen Holding ve TEMA Vakfı’nın kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ile ünlü etnolog Sabiha Tansuğ yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yaprak Dede’ olarak da anılan Gökyiğit’in kızı Vahide Gigin’e taziyelerini bildirdi.
26.01.2023 Gündem
Tekfen'in kurucusu Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti
Tekfen'in kurucusu Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti Tekfen ve TEMA'nın kurucularından olan Ali Nihat Gökyiğit 97 yaşında hayata veda etti.
25.01.2023 Ekonomi
Toprak Dede ölümsüzleşti
Toprak Dede ölümsüzleşti Narlıdere Belediye Meclisi, Limanreis Mahallesi Ayvalık Sokak’ta yapımı tamamlanmak üzere olan parka Türkiye’nin ‘Toprak Dede’si, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın adını verecek karara imza attı.
5.01.2023 Ege
TEMA’dan Karesi’ye teşekkür plaketi
TEMA’dan Karesi’ye teşekkür plaketi Karesi Belediyesi’ne Toprak Dede olarak anılan Hayrettin Karaca ismini verdiği ağaçlandırma çalışmaları için Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’ndan (TEMA) teşekkür plaketi verildi...
8.10.2021 Ege
Her bebeğe fidan
Her bebeğe fidan Karesi Belediyesi’nin sosyal sorumluluk çalışmalarından biri olan ‘Bir Bebek Bir Fidan’ projesi kapsamında 2020 yılı içinde fidanları toprakla buluşan 144 bebeğe sertifikaları teslim edildi.
26.02.2021 Ege
TEMA’dan Toprak Dede anısına yeni proje
TEMA’dan Toprak Dede anısına yeni proje Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın vefatının birinci yılında, “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar” adlı projenin startı verildi.
22.01.2021 Gündem
Toprak Dede unutulmadı
Toprak Dede unutulmadı TEMA kurucusu Hayrettin Karaca, ölümünün birinci yıl dönümünde Kuşadası’nın Karadere mevkiindeki ormanlık alanda törenle anıldı
20.01.2021 Ege
Hayrettin Karaca ölüm yıldönümünde anılıyor! Hayrettin Karaca kimdir, ne zaman öldü?
Hayrettin Karaca ölüm yıldönümünde anılıyor! Hayrettin Karaca kimdir, ne zaman öldü? 4 Nisan 1922'de Bandırma'da doğan Hayrettin Karaca, ölüm yıl dönümünde özlemle anılıyor. Toprak dede lakabıyla bilinen Hayrettin Karaca kimdir, ne zaman öldü? Doğaya olan sevgisiyle sık sık gündeme gelen Hayrettin Karaca (toprak dede) ne yapmıştır? İşte Hayrettin Karaca ölüm tarihi ve hayatına dair bilinenler...
20.01.2021 Gündem
Hayrettin Karaca kimdir, ne zaman öldü? Toprak Dede Hayrettin Karaca nereli?
Hayrettin Karaca kimdir, ne zaman öldü? Toprak Dede Hayrettin Karaca nereli? Toprak Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı'nın kurucusudur. Çevre aktivisti olan Karaca, başarılı bir iş insanıydı. Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. Toprak Dede neden, ne zaman öldü? Toprak Dede kim?
22.11.2020 Gündem
Hayrettin Karaca Parkı ve anıtı açıldı
Hayrettin Karaca Parkı ve anıtı açıldı Çiğli Belediyesi, Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca’nın adını taşıyan parkı törenle açtı.
21.02.2020 Ege
Gelirini  bağışlıyor
Gelirini bağışlıyor Kaan Sekban, önceki akşam çıktığı gösterinin gelirini bağışladı.
24.01.2020 Cadde
Kaan Sekban’dan anlamlı hareket
Kaan Sekban’dan anlamlı hareket Komedyen Kaan Sekban’ın dün akşamki gösterisinin gelirinin yüzde 20’si, Avustralya yangınları için çalışan Vahşi Yaşam Kurtarma Fonu’na aktarılacak.
23.01.2020 Cadde
Gösteri geliri Vahşi Yaşam Kurtarma Fonu'na
Gösteri geliri Vahşi Yaşam Kurtarma Fonu'na İki yıldır yaptığı stand up gösterileriyle seyircinin kalbini kazanan komedyen Kaan Sekban’ın dün akşamki gösterisinin gelirlerinin %20’si Avustralya Yangınları için çalışan Vahşi Yaşam Kurtarma Fonu’na aktarılacak.
23.01.2020 Kültür Sanat
Toprak Dede’yi toprağa uğurladık
Toprak Dede’yi toprağa uğurladık Erozyonla mücadelesi ve doğanın korunmasına yönelik çalışmalarıyla ‘Toprak Dede’ olarak sevilen Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı.
23.01.2020 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Toprak Dede' için taziye telefonu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Toprak Dede' için taziye telefonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEMA Vakfı Kurucularından Hayrettin Karaca'nın vefatı dolayısıyla TEMA Vakfı Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit ile Hayrettin Karaca'nın torunu Yeşne Karaca İren'i telefonla arayarak taziyelerini iletti.
22.01.2020 Siyaset
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna  uğurlandı
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı 97 yaşında hayatını kaybeden Hayrettin Karaca'nın cenazesi toprağa verildi.
22.01.2020 Gündem
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı 97 yaşında hayatını kaybeden Hayrettin Karaca'nın cenazesi toprağa verildi.
22.01.2020 Gündem
Doğaya adanmış bir hayat sürdü
Doğaya adanmış bir hayat sürdü Ömrünü çevreye ve toprağa adayan TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, 97 yaşında yaşamını yitirdi. Karaca, tüketim çılgınlığına karşı sürekli giydiği kırmızı süveterle simgeleşmişti
21.01.2020 Gündem
TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca hayatını kaybetti
TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca hayatını kaybetti Son dakika haberine göre, ‘Toprak Dede’ olarak adlandırılan Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi. Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı'nın kurucusu ve onursal başkanıydı.
20.01.2020 Haberler
Hayrettin Karaca'dan öğrenmemiz gereken 5 şey
Hayrettin Karaca'dan öğrenmemiz gereken 5 şey Bugün hayatını kaybeden 'Toprak dede' Hayrettin Karaca, 97 yaşındaydı. Hayrettin Karaca'yı TEMA Vakfı'nın kurucusu olarak tanıyoruz. Ondan öğrenilecek çok şey var.
20.01.2020 Diğer
TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca kimdir? Hayrettin Karaca neden öldü?
TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca kimdir? Hayrettin Karaca neden öldü? TEMA Vakfı kurucusu olan Hayrettin Karaca hayatını kaybetti. 4 Nisan 1922 yılında Balıkesir'in Bandırma ilçesinde dünyaya gelen Hayrettin Karaca, liseyi bitirdikten sonra babasının triko örme işinin başında geçti ve Karaca markasını Türkiye ve dünyaya tanıtan isim olarak öne çıktı. Doğaya olan aşkı ile bilinen Hayrettin Karaca gittiği her yerden tohumlar topladı. Ellili yaşlara geldiğinde Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. İşte Hayrettin Karaca hakkında merak edilenler...
20.01.2020 Gündem
Son dakika haberi! TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca hayatını kaybetti
Son dakika haberi! TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca hayatını kaybetti Son dakika haberine göre, ‘Toprak Dede’ olarak adlandırılan Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi. Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı'nın kurucusu ve onursal başkanıydı.
20.01.2020 Gündem
Hayrettin Karaca'nın eski şoförü ölü bulundu
Hayrettin Karaca'nın eski şoförü ölü bulundu TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın bir  dönem makam şoförlüğünü yapan Şaban Çelen, Karabük'teki evinde ölü bulundu.
21.06.2019 Gündem
TBMM Başkanı Kahraman: Milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım
TBMM Başkanı Kahraman: Milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin, "Türkiye'nin önünü kesmek isteyen  mihrakların ekmeğine yağ sürmeyelim, milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım,  birbirimize anlayışla davranalım ve kardeş olduğumuzu her zaman hatırlayalım."  dedi.
4.12.2017 Siyaset
TBMM Başkanı Kahraman: Milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım
TBMM Başkanı Kahraman: Milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin, "Türkiye'nin önünü kesmek isteyen  mihrakların ekmeğine yağ sürmeyelim, milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmayalım,  birbirimize anlayışla davranalım ve kardeş olduğumuzu her zaman hatırlayalım."  dedi.
4.12.2017 Siyaset

Benzer Haber Etiketleri

Hayrettin Karaca ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.