Hikmet Çetin

Hikmet Çetin

Siyasetçi ve devlet adamı.   İlköğrenimini Lice'de, ortaöğrenimini Ankara'da tamamladı. 1960'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) uzman yardımcısı olarak göreve başladı. DPT'de çalıştığı sıralarda incelemeler yapmak üzere ABD dahil birçok ülkeye gönderildi. ABD'de Williams College'de kalkınma ekonomisi üzerine master yaptı. 1968 yılında ABD'de Kaliforniya eyaletinde Stanford Üniversitesi'nde planlama modelleri üzerine araştırma çalışması yaptı. Askerlik görevini 1970 yılında tamamladıktan sonra 1977 yılına kadar DPT'de İktisadi Planlama Dairesi Başkanlığı görevinde bulundu. Bir süre ODTÜ'de yarı-zamanlı hocalık yaptı. 1977 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) TBMM'ye İstanbul milletvekili olarak girdi ve 1978 - 1979 yılları arasında devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. 29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) Diyarbakır milletvekili olarak yeniden TBMM'ye seçildi ve meclis grup başkan vekilliği ve genel sekreterlik dahil olmak üzere partide birçok üst düzey görevde bulundu. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimlerde 3. kez milletvekili seçildi ve parlementoya Gaziantep Milletvekili olarak girdi. 20 Kasım 1991 tarihinde Süleyman Demirel'in başkanlığında kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı olarak atandı. Tansu Çiller tarafından Haziran 1993'te kurulan 2. DYP-SHP kolisyon hükümetinde bu görevini muhafaza etti. 27 Temmuz 1994 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa etti. Şubat 1995'te CHP ile SHP'nin birleştiği kurultayda CHP genel başkanlığına seçildi, bu görevi aynı yılın eylül ayına kadar devam ettirdi. 1995 genel seçimleri'nde Gaziantep milletvekili seçildi. 16 Ekim 1997'de seçildiği TBMM Başkanlığı görevini 1999 genel seçimleri'ne kadar sürdürdü. Daha sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e dış politika alanında başdanışmanlık yaptı. 2004 Ocak ayında NATO'nun Afganistan'daki Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini üstlendi. Bu görevini 2006 Ağustos ayında tamamladı. CHP içinde Deniz Baykal'a karşı muhalefette yer alan Çetin, bir süre Mustafa Sarıgül'ün liderliğindeki Türkiye Değişim Hareketi (TDH) içinde yer aldı. Hikmet Çetin, Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Danışma Kurulu üyesidir.

Hikmet Çetin

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.808 hikmet çetin haberi bulunmuştur.
CHP’de Hataysız ve heyecansız tanıtım
CHP’de Hataysız ve heyecansız tanıtım CHP’de Hatay düğümü, dünkü aday tanıtım toplantısında da çözülmedi. Yeniden aday gösterilmesi kararı tartışmalara yol açan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın ismi toplantıda anons edilmedi.
19.02.2024 Gündem
‘150 yıldır tek adam yerine anayasayı meclisi savunuyoruz’
‘150 yıldır tek adam yerine anayasayı meclisi savunuyoruz’ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tarihi Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi’nin açılışına katıldı. Törende CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin sembol isimlerinden Hikmet Çetin ile Murat Karayalçın da yer aldı.
21.01.2024 Gündem
CHP'de Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu, Özgür Özel başkanlığında toplandı
CHP'de Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu, Özgür Özel başkanlığında toplandı CHP'de Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu, Özgür Özel başkanlığında toplandı. Toplantıda, Pençe Kilit Harekatı bölgesinde 9 askerin şehit olduğu terör saldırısı ile bölgedeki gelişmeler değerlendirildi.
14.01.2024 Gündem
‘Tam yol ileri’
‘Tam yol ileri’ CHP’nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu, ‘İstanbul’a hizmette tam yol ileri’ sloganıyla başlatılan kampanyanın tanıtımında “31 Mart 2024’te sizlerin iradesiyle İstanbul’u yeniden kazanacağız. Ve Allah’ın izniyle de daha büyük işler başaracağız” dedi...
6.01.2024 Gündem
‘İsterse kendisine her türlü desteği vereceğiz’
‘İsterse kendisine her türlü desteği vereceğiz’ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ofis çalışmasından dolayı çok mutlu olduğunu, istemesi halinde Genel Merkez olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.
25.11.2023 Gündem
100. yıl affında prensip kararı
100. yıl affında prensip kararı CHP Parti Sözcüsü Yücel, CHP’den ayrılmış ya da atılmış olanlarla ilgili tartışılan 100. yıl affı konusunda prensip kararı alındığını, belediye başkan aday adaylığı için başvuru sürecini de 21-28 Kasım tarihleri arası olarak belirlediklerini açıkladı.
21.11.2023 Gündem
Kılıçdaroğlu, neden 'devam' dedi? Özgür Özel kendisine gelen bilgiyi açıkladı
Kılıçdaroğlu, neden 'devam' dedi? Özgür Özel kendisine gelen bilgiyi açıkladı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili Genel Başkanlık seçiminin ilk turunun ardından ortaya çıkan görüntüler siyasetin gündemine damga vurmuştu. CHP'nin yeni lideri Özgür Özel'den tartışmalarla ilgili ilk açıklama geldi.
7.11.2023 Gündem
Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı
Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı CHP’nin PM listesine İstanbul ağırlığı damga vurdu, en yüksek oyları İstanbul adayları aldı. Özel’in 60 kişilik PM listesini, 9 kişi deldi. Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Salıcı, PM’ye giremedi ancak Salıcı’nın hazırladığı anahtar listeden 8 isim PM’ye girmeyi başardı.
7.11.2023 Gündem
‘Kılıçdaroğlu ikinci oylamadan çekilmeliydi’
‘Kılıçdaroğlu ikinci oylamadan çekilmeliydi’ CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, birinci tur oylamadan sonra Kemal Kılıçdaroğlu’na telefonla ulaşmaya çalıştığını, ancak görüşemediğini, ulaşsaydı çekilmesi gerektiğini ifade edeceğini söyledi. Çetin, “Birinci turdan sonra Özgür Bey’i tebrik ederek, kucaklaşarak, selamlamaları çok olumlu etki yapardı. Ben zannediyorum örgüt omuzlarda taşırdı” dedi.
6.11.2023 Gündem
Kılıçdaroğlu değişime de yenildi! Selvi Hanım'dan Özgür Özel'e tepki
Kılıçdaroğlu değişime de yenildi! Selvi Hanım'dan Özgür Özel'e tepki CHP’nin 8. Genel Başkanı, Özgür Özel oldu. İsmet İnönü tarafından siyasete sokulan Bülent Ecevit gibi, ekibinde önemli görevler üstlendiği  Kılıçdaroğlu’na bayrak açan Özel, Ecevit’in ölüm yıl dönümünde koltuğa oturmayı başardı. Kurultayın ilk gününde Özgür Özel'in konuşmasına Selvi Kılıçdaroğlu'nun tepki gösterdiği anların görüntüsü ortaya çıktı.
6.11.2023 Gündem
CHP'nin yeni genel başkanı belli oldu: Özgür Özel'den açıklama
CHP'nin yeni genel başkanı belli oldu: Özgür Özel'den açıklama CHP’de Genel Başkan seçimini 812 oyla Özgür Özel kazandı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. Özgür Özel, CHP'nin 8'inci Genel Başkanı seçildi. Özel oylama sonrası açıklama yaptı.
5.11.2023 Gündem
CHP'de kurultay günü! Kılıçdaroğlu'ndan sert mesajlar: Sırtımdaki hançerlerle seçime girdim
CHP'de kurultay günü! Kılıçdaroğlu'ndan sert mesajlar: Sırtımdaki hançerlerle seçime girdim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 38'inci Olağan Kurultay'da yaptığı konuşmada dikkat çeken mesajlar verdi.
4.11.2023 Gündem
CHP’den 100. Yıl resepsiyonu
CHP’den 100. Yıl resepsiyonu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP Genel Merkezi tarafından JW Marriott Otel’de düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Resepsiyonu”na katıldı.
28.10.2023 Gündem
Özgür Özel: Kurultay yerel seçimlerden önce yapılmalı
Özgür Özel: Kurultay yerel seçimlerden önce yapılmalı Genel başkanlığa adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın’ı Çankaya’daki ofisinde ziyaret etti.
18.09.2023 Gündem
CHP'den İzmir'de 100. yıl kutlama programı
CHP'den İzmir'de 100. yıl kutlama programı CHP'nin 100'üncü yıl kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İzmir İl Başkanlığı tarafından kutlama programı yapıldı.
15.09.2023 Gündem
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Asla ve asla vazgeçmeyeceğiz
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Asla ve asla vazgeçmeyeceğiz CHP'nin kuruluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla 8- 10 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerin ikinci günü Anıtpark'ta düzenlenen '100'üncü Yıl Buluşması' isimli program ile sürdü.
9.09.2023 Gündem
‘İmamoğlu aday olmazsa İstanbul kaybedilir’
‘İmamoğlu aday olmazsa İstanbul kaybedilir’ CHP’nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin, bir Youtube kanalına yaptığı açıklamada CHP’nin genel başkanlık tartışmalarından acilen sıyrılması ve yerel seçimlere odaklanması gerektiğini söyledi.
5.08.2023 Gündem
CHP’de kimsenin sıcak bakmadığı formül!
CHP’de kimsenin sıcak bakmadığı formül! 14 Mayıs seçimlerinin ardından CHP’de başlayan değişim tartışmaları, kongre sürecinde alevlenerek devam ederken bir kez daha “ağabey” formülü tartışılıyor. Hem “Değişimciler”hem de “genel merkezciler”in bu yönde bir girişime sıcak bakmıyor. Konuyla ilgili Özgür Özel'den de açıklama geldi...
5.08.2023 Gündem
Karayalçın, CHP’de geçiş süreci için ağabey formülüne şart koştu: ‘Taraflar anlaşırsa ‘evet’ derim’
Karayalçın, CHP’de geçiş süreci için ağabey formülüne şart koştu: ‘Taraflar anlaşırsa ‘evet’ derim’ CHP’de değişimciler, Genel Başkanlık ile İstanbul seçeneği arasında sıkışmışlık yaşıyor. Parti kulislerinde, Ekrem İmamoğlu’nun, İBB Başkanlığı’ndan Genel Başkanlığa İstanbul’u riske atmadan gönül rahatlığı ile geçebilmesi için önümüzdeki seçimi belediye meclisinde de çoğunluğu sağlayacak biçimde kazanması gerektiği belirtiliyor.
4.08.2023 Gündem
Karayalçın, İmamoğlu'na yaptığı tavsiyeyi açıkladı: Ekrem Bey gülümseyerek karşıladı
Karayalçın, İmamoğlu'na yaptığı tavsiyeyi açıkladı: Ekrem Bey gülümseyerek karşıladı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eski CHP Genel Başkanları ile yaptığı görüşmede, Karayalçın'ın İmamoğlu'na genel başkanlık için aday olmaması gerektiğini söylediği öğrenildi.
2.08.2023 Gündem
4'lü görüşme sonrası kulisleri hareketlendiren iddia! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ağabey formülü'
4'lü görüşme sonrası kulisleri hareketlendiren iddia! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ağabey formülü' CHP'de 'değişim' tartışmaları devam ederken dünkü 4'lü görüşmenin yankıları da devam ediyor. İmamoğlu'nun yerel seçim için 'ağabey formülü' ise kulisleri hareketlendirdi.
1.08.2023 Televizyon
4'lü görüşme sonrası kulisleri hareketlendiren iddia! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ağabey formülü'
4'lü görüşme sonrası kulisleri hareketlendiren iddia! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ağabey formülü' CHP'de 'değişim' tartışmaları devam ederken dünkü 4'lü görüşmenin yankıları da devam ediyor. İmamoğlu'nun yerel seçim için 'ağabey' formülü ise kulisleri hareketlendirdi.
1.08.2023 Gündem
İmamoğlu'ndan 'değişim' yemeği! Dikkat çeken isim kararını verdi
İmamoğlu'ndan 'değişim' yemeği! Dikkat çeken isim kararını verdi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile Beylikdüzü’nde bir araya geldi.
1.08.2023 Gündem
Değişim tartışması yerel seçime ayarlı
Değişim tartışması yerel seçime ayarlı CHP’de genel eğilim yerel seçime Kılıçdaroğlu ile gidilmesi yönünde. Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler de yerel seçimden sonra bir değişiklik olmasını istiyor
1.08.2023 Gündem
CHP'de ifşa depremi! Kılıçdaroğlu'nun ilk tepkisi bu oldu
CHP'de ifşa depremi! Kılıçdaroğlu'nun ilk tepkisi bu oldu İmamoğlu’nun zoom üzerinden CHP’nin önemli isimleriyle yaptığı toplantı kaydının kamuoyuna yansıması sonrası Kılıçdaroğlu MYK’yı topladı. Toplantının kim tarafından kayda alınıp sızdırıldığı gizemini korurken CHP Sözcüsü Öztrak, olayı etik dışı olarak niteledi. MYK’da bazı üyeler ise gizli toplantı katılımcılarının istifasını istedi...
20.07.2023 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Hikmet Çetin ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.