Kolajen üretimini artırmak için olmazsa olmazsa 11 süper besin
Kolajen üretimini artırmak için olmazsa olmazsa 11 süper besin Kolajen kaybı, 18-29 yaşlarında başlıyor. 40 yaşından sonra yılda yaklaşık %1’i kaybediliyor. Kadınlarda özellikle menopoz döneminde bu azalma yüzde 50'leri buluyor. 80 yaşına gelindiğinde ise kolajen kaybı genel olarak %75’lere ulaşıyor. Kolajen oluşturan 3 aminoasit; prolin, lizin ve glisindir. Peki, bu aminoasitlerin doğal olarak bulunduğu gıdalar hangileridir? Sadece cildimizin değil, tepeden tırnağa tüm vücudumuzun sağlıklı olmasında kilit rol üstlenen kolajen en çok hangi besinlerde bulunur? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Şahin sıraladı.
Kolajenin bilinmeyen faydaları
Kolajenin bilinmeyen faydaları Son dönemin vazgeçilmez takviyelerinden kolajenin faydaları saymakla bitmiyor. Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık yüzde 25’lik kısmını oluşturmaktadır. Kolajen dokulardaki matriks, hücrelerin arasında bulunan, hücre aralarını dolduran ve onları destekleyen kompleks bir yapıdır, su ve mineralleri tutar. Deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunur ve vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilmektedir. Kolajen, doku hücreleri arasındaki boşlukları dolduran lifli yapısı ile deri dokusunun esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını sağlamaktadır. Bu sayede ciltte parlaklık, görünüm canlılık sağlar. Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, kolajenin faydalarını ayrıntılarıyla haberimizde açıkladı.
Kolajen neden bu kadar önemli? İşte kolajeni doğal şekilde almanın yolu
Kolajen neden bu kadar önemli? İşte kolajeni doğal şekilde almanın yolu Cildimiz sadece dış görünüşümüzü yansıtmakla kalmıyor, vücudumuzun içinde olup bitenlerin de bir aynası olarak fonksiyon görüyor. Dış dünyanın tüm olumsuz etkenlerine karşı bizi bir zırh gibi koruyor. Bu zırhın en önemli yapı taşı ise cildimizden tırnağımıza, eklemlerimizden kemik sağlığımıza kadar her şeyin üzerinde etkili olan ve son zamanlarda adından sıkça söz ettiren kolajen. Ancak yaş ilerledikçe derimizdeki kolajen de azalmaya başlıyor. Peki, kolajen doğal yoldan nasıl alınır? Kolajen içeren besinler nelerdir? Kolajen takviyesi kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir? En iyi kolajen takviyesi hangisi? Tüm bu soruların cevabını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zekayi Kutlubay verdi... PEMBENAR ÖZEL
19.07.2021 Genel Sağlık
Tam bir kolajen deposu! Kılçığı ile pişirince gençleştiriyor
Tam bir kolajen deposu! Kılçığı ile pişirince gençleştiriyor Yaşlanmayla birlikte yüzümüz, zamanla o eski canlılığını ve diriliğini kayber. Sebebi ise yüz cildimizin genç, canlı, diri gözükmesini sağlayan kolajen ve elastin liflerin yaşla birlikte azalıp işlevini yitirmesidir. Peki, kırışıklıklar, çizgiler ve sarkmaların önüne geçilebilir mi? Dr. Yüksel Büküşoğlu, hem kök hücre ile cilt gençleştirme hakkında bilgi verdi hem de kolajen deposu balık çorbası tarifi paylaştı. İşte detaylar...
11.02.2021 Genel Sağlık
Bu besinler tam bir kolajen deposu! Yaşlanmayı geciktiriyor
Bu besinler tam bir kolajen deposu! Yaşlanmayı geciktiriyor Kolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Yaşlandıkça vücut kolajen üretimi azalır, bu da kırışıklıklar, cilt sarkması ve eklem sertleşmesi gibi problemlere yol açar. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım kolajen içeren besinler hakkında bilgi verdi.