Rönesans'ın yıldızı Pisa
Rönesans'ın yıldızı Pisa Pisa, Orta Çağ boyunca İtalya'daki şehir devletleri arasında çok önemli bir yere sahipti. Venedik ve Ceneviz ile İtalya'nın en güçlü şehir devleti konumunda olan Pisa, deniz ticareti ile elde ettiği zenginlik sayesinde görkemli yapılarla donatıldı. Galileo gibi insanlık tarihine yön veren bilim insanlarının doğup yaşadığı, sanatçıların eserlerini ürettiği bu tarihi en ünlü yönü kuşkusuz eğikliğiyle hafızalara kazınan Pisa Kulesi
24.10.2021 Tatil
İzmit’te 22 yıldır korku yaratan binanın yıkımına başlandı
İzmit’te 22 yıldır korku yaratan binanın yıkımına başlandı İzmit'te 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören, eğik durması nedeniyle ‘Pisa Kulesi’ olarak adlandırılan ve yan yana bulunan 2 apartman, yıkım kararı verilerek boşaltıldı; bir apartmanın da yıkımına başlandı.
4.08.2021 Gündem
En popüler turistik yerlerle ilgili yanlış bilinen 5 şey
En popüler turistik yerlerle ilgili yanlış bilinen 5 şey Eğer gidip yerinde ziyaret etmediyseniz ve sadece internetteki tanıtım videoları, viral reklamlar aracılığıyla gördüyseniz çoğu turistik şaheserin aslında göründüğünden çok farklı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bildikleriniz ve gerçekte olan arasında şaşırtıcı farklılıklar var.
24.07.2019 Dünya
Eminönü'nde asırlık han büyük tehlike yaratıyor
Eminönü'nde asırlık han büyük tehlike yaratıyor İstanbul'un bir dönem önemli ticaret merkezlerinden biri olan Eminönü'ndeki Liman Han çökmek üzere. 2007 yılından beri kademeli olarak boşaltılan 111 yıllık tarihi tescilli yapı denize doğru artan eğimiyle bölgede ciddi tehlike yaratıyor. Bölgede başka binalarda da eğim olduğuna dikkat çeken uzmanlar,  bir an önce önlem alınması gerektiğini söylediler.
14.11.2018 Gündem
Eminönü'nde asırlık han büyük tehlike yaratıyor
Eminönü'nde asırlık han büyük tehlike yaratıyor İstanbul'un bir dönem önemli ticaret merkezlerinden biri olan Eminönü'ndeki Liman Han çökmek üzere. 2007 yılından beri kademeli olarak boşaltılan 111 yıllık tarihi tescilli yapı denize doğru artan eğimiyle bölgede ciddi tehlike yaratıyor. Bölgede başka binalarda da eğim olduğuna dikkat çeken uzmanlar,  bir an önce önlem alınması gerektiğini söylediler.
14.11.2018 Gündem
Ulu Cami'nin minaresi Pisa Kulesi'nden daha eğri
Ulu Cami'nin minaresi Pisa Kulesi'nden daha eğri ELAZIĞ'ın tarihi mahallesi Harput'ta bulunan ve 1156-1157 yıllarında Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yapılan Ulu Camii ve minaresi restore ediliyor. Ulu Cami minaresinin, İtalya'daki Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğunun tescillenmesinin ardından minaredeki restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra turizm'e açılacak. Elazığ Belediyesi Kültür Varlıkları Denetim ve Uygulama Bürosu Başkanı ve Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı, Pisa Kulesi 3.2 eğimine sahipken, Ulu Camii minaresi 7.2 eğimine sahip olduğunu ifade ederek, Ulu Camii, inşa edildikten sonra bir çok medeniyet tarafından kullanıldı. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Ulu Camii, en son 1976 ve 1984 tarihlerinde restore edilmiştir. Tam teşekküllü çalışmalar bittiğinde Ulu Camii turizme açılacaktır dedi. İtalya'nın Pisa kentinde 1173 tarihinde yapılan adını da bu kentten alan Pisa Kulesi'nden 16 yıl önce Elazığ'da 1157 yılında yapımı tamamlanan tarihi Ulu Cami ve minaresi restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. Elazığ Belediyesi Kültür Varlıkları Denetim ve Uygulama Bürosu Başkanı ve Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı, Ulu Cami minaresinin doğal sebeplerden ötürü yan yattığını söyledi. En son 1976 ve 1984 tarihlerinde restorasyon çalışması yapıldığını söyleyen Atıcı, Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Ulu Cami ve minaresi, Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156 yılında yapımına başlanmış ve bir yıl sonra tamamlanmıştır. Uzun yıllar boyunca bir çok medeniyet tarafından kullanıldı. Ulu Cami minaresinin Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tespit edilerek tescillendi. Pisa Kulesi, 3.2 derece eğimliyken, Ulu Cami minaresi 7.2 derecelik eğimine sahip. Bu eğimin de doğal bir bir eğim olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü cami ve minaredeki bir takım sıkıntıları gidermek için çalışmalar yaptı. Minaredeki tuğlaların yerinden oynaması ve güvercinlerin verdiği t
11.09.2019 Haberler
Harput Ulu Camii minaresi Pisa'dan daha eğik
Harput Ulu Camii minaresi Pisa'dan daha eğik Artuklular döneminde inşa edilen Harput Ulu Camii, dikkat çekici bir özelliğe sahip. Eğikliğiyle dünyaca tanınan Pisa Kulesi ile karşılaştırılan cami minaresi, yüzyıllardır dimdik ayakta.
9.10.2017 Tatil
İnsan yapımı en ünlü 10 mimari eser
İnsan yapımı en ünlü 10 mimari eser Mimari eserler turistlerin en çok görmek istedikleri yerler arasında bulunuyor. İşte İstanbul'dan bir yapının da yer aldığı insan yapımı en ünlü 10 mimari eser.
31.07.2017 Tatil
Pisa Kulesi neden eğik?
Pisa Kulesi neden eğik? Hepimiz Pisa Kulesi’ni, eğik oluşunu ve İtalya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olduğunu biliriz. Ancak neden eğik olduğunu biliyor musunuz?
17.05.2017 Tatil
Pisa Kulesi’ne Hollanda’dan rakip çıktı
Pisa Kulesi’ne Hollanda’dan rakip çıktı İtalya’nın eğikliğiyle ünlü Pisa kulesine Hollanda’dan rakip çıktı...
28.08.2008 Dünya

Benzer Haber Etiketleri