Kaçak kazı yapılan mezar odasından 27 iskelet çıktı
Kaçak kazı yapılan mezar odasından 27 iskelet çıktı Adıyaman’da defineciler tarafından kaçak kazı yapılan Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 10 metrekarelik bir mezar odasından 27 adet iskelet çıktı. Öte yandan jandarma ekipleri kaçak kazı yapan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.
27.07.2022 Haberler
Bahçesinde kazı yaparken buldu! Hemen haber verdi
Bahçesinde kazı yaparken buldu! Hemen haber verdi Bartın'ın Ulus ilçesinde bahçesine ağaç dikmek ve temizlik yapmak için kazı yapan İsmail Yılmaz, 3 kerpiç yapıya rastladı. Arkeologlar, kerpiç yapıların bulunduğu alanda incelemede bulundu.
6.01.2021 Gündem
Konak restorasyonunda ‘Roma mezarlığı’ bulundu
Konak restorasyonunda ‘Roma mezarlığı’ bulundu Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yürütülen konak restorasyonunda yaklaşık 2 bin yıllık Roma mezarlığı ortaya çıktı. Kurtuluş Mahallesi İklima Hatun Sokak'ta 1900’lü yılların başında inşa edilen tarihi Üdürgücü Konağı'nda Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmalar sırasında konağın bahçesinde Roma dönemine ait mezarlık bulundu. Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, tarihi dokusu yıpranmadan günümüze kadar ulaşan tarihi mezarlıkta gerekli incelemelerin ve çalışmaların yapıldığını belirterek, bu eserlerin, Kahramanmaraş'ın çeşitli medeniyetlere beşiklik yaptığını gösterdiğini söyledi. Tarihi eserlerin Kahramanmaraş’ın turizmine ayrı bir değer kattığını söyleyen Başkan Okay, “Bu restorasyon çalışmaları esnasında konağımızın bahçesinde yaptığımız kazılarda 2 bin yıllık Roma mezar kalıntılarına rastladık. Bunlarla ilgili Anıtlar Kurulu ile yaptığımız çalışmalar neticesinde bu konağın bahçesinde içerisinde günümüze kadar yıpranmamış 2 bin yıllık 5 oda mezar bulundu. Bu tarihi dokunun da restorasyonu yapıp Kahramanmaraşımızın turizmine katkı sağlayacak hale getireceğiz. Bu bölgede restorasyon çalışmalarımız devam edecek" dedi. Kahramanmaraş’ta her katmanda farklı bir medeniyetin izlerine rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Başkan Okay, "Üdürgücü Konağı 1900 yıllarının başında yapılmış ama mezar 2 bin yıllık. Dolayısıyla bölgemizdeki bu tarihi zenginlikleri, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu tarihi mezar da bölgeye ayrı bir değer katmıştır” diye konuştu
11.09.2019 Yaşam
Roma mezarlarının bulunduğu o alan ile ilgili karar verildi
Roma mezarlarının bulunduğu o alan ile ilgili karar verildi İzmit’te ilk kez bulunan toplu mezarlar sebebiyle inşaat kazısı 1 metre kaydırıldı. Roma mezarlarının bulunduğu alan artık açık hava müzesi olacak. Kocaeli’nde İSU binasının kazısında çıkan Roma dönemine ait toplu mezarlık için temelin yeri değiştirildi. Mezarların yerinde görülebilmesi için açık hava müzesine dönüştürüleceği öğrenildi. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde geçtiğimiz ay İSU binasının temel kazısı sırasında lahit mezar bulundu. Mezarın hemen yanında kazıya devam edilirken 4 mezara daha rastlanıldı. Bulunan mezarlar topraktan arındırılarak, üzerleri kapatıldı. MEZARLAR TESCİL EDİLDİ Kocaeli Kültür ve Turizm il Müdürlüğü ekipleri ile Kocaeli Müze Müdürlüğü ekipleri mezarların bulunmasının ardından hemen harekete geçti. Mezarlar üzerinde bulunan yazıların çözümünün yapılması için yetkililer devreye girdi. Konusunda uzman kişilerin yazıların çözülmesi için çalışma yaptığı ve Haziran’da ayında kesin bir neticeye varılacağı öğrenildi.AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK İlk olarak mezarların yerinden çıkartılarak Kocaeli Müzesinin bahçesine götürülmesi planlandı. Daha sonra yapılan istişareler neticesinde mezarların yerinde kalması ve bölgenin bir açık hava müzesine dönüştürülmesi kararına varıldı. Bu hususta gerekli projelerin hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildiği öğrenildi. Projenin tamamlanması halinde her yıl yüzlerce turistin İzmit’e gelmesi hedefleniyor. TEMEL KAYDIRILDI Mezarların çıkmasının ardından Koruma Kurulu devreye girerek İSU binasının temelinin kaydırılmasına karar verdi. Temel yaklaşık 1 metre denize doğru kaydırıldı. Bulunan mezarlardan bir tanesinin çocuk olduğu öğrenilirken, bu büyüklükte bir toplu mezarın İzmit’te ilk çıktığı öğrenildi. Yetkililer kazının devam edeceği bilgisini verirken, D-100 karayoluna doğru 4 metrelik alanda yeni kazılar yapılacak. Bölgede başka mezarlarında çıkabileceği tahmin ediliyor.
11.09.2019 Yaşam
Yol çalışması sırasında bulundu
Yol çalışması sırasında bulundu Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, belediye tarafından yürütülen yol çalışmaları sırasında yapılan kazıda Roma dönemine ait olduğu belirtilen 2 mezartaşı bulundu.
23.11.2013 Gündem
Evin altından Roma Mezarı çıktı
Evin altından Roma Mezarı çıktı İzmit Turgut Mahallesindeki bir evin zeminindeki Roma Mezarı'nda define aramak isteyen 5 kişi polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların mezara define duası okuması için imam getirdikleri ortaya çıktı.
23.05.2013 Gündem