Bursa'da tarihi Ulucami'ye mahyalar böyle asıldı
Bursa'da tarihi Ulucami'ye mahyalar böyle asıldı Bursa'da Ramazan-ı Şerif ayıyla birlikte tarihi Ulucami'ye Oruç Arınmaktır yazılı mahyalar asıldı. İlk teravihin kılınmasıyla birlikte Ulucami'nin minareleri arasında yanan anlamlı mesaj görsel şölen oluşturdu. Vakıfların ustaları Ramazan'dan bir kaç gün önce 70 metre yükseklikte 30 metre uzunluğundaki mahyaları büyük bir ustalıkla astılar, ilk ışıklar ise Ramazan ile birlikte yandı. Mahya ustası Kahraman Yıldız ve ekibi, Ulucami'nin mahyalarını astı. Tek şerefesi bulunan ve iki minare arası 70 metre olan Ulucami'ye 30 metrelik mahya asıldı. Mahyada ramazan ayının ilk 15 gününde 'Oruç Arınmaktır' mesajı yer alacak. Titiz çalışmalar sonucu iki minare arasına çektikleri halatlara ince ince işledikleri mahyaları asan ekip, vatandaşlara da heyecan yaşattı. Ustaların mahya asması drone ile görüntülendi. 44 senedir Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde çalışan baş usta Kahraman Yıldız, "Son mahyacı olarak geçiyoruz. Mahyanın doğum yeri Sultanahmet Camii. Sultanahmet döneminde Hafız Ahmet Çelebi Kefevi tarafından bir mahya sunulur ve beğenilir. Ondan sonraki senelerde bütün camilere mahyalar asılmıştır. Bugün Ulucami'de düzenimizi kurduk. Akşam ezanında mahyalar yanmaya başlayacak. Bu sene, 'Oruç Arınmaktır' yazacak. 4 kişilik bir ekiple geldik. Ramazanın son 15 gününde ise Ulucamiye "Ye Yedir İsraf Etme" yazacağız" dedi.
11.09.2019 Yaşam
600 yıllık tarihinin hanın yolu kapatıldı
600 yıllık tarihinin hanın yolu kapatıldı Bursa'da Ulucami yanındaki 600 yıllık tarihi hanın yolu tel örgüyle kapatıldı. Yolu kapanan esnaf, tel örgülerin ardından birbiriyle konuşuyor. Bu kadarı ancak filmlerde olur denilen olay Ulucami yanındaki 600 yıllık Vaiziye Medresesi Hanı'nda gerçekleşti. Ulucami ile birlikte medrese olarak yapılan tarihi yapı, günümüzde han olarak kullanılıyor. Handa 4 tane dükkanı bulunan Ali Küçük isimli esnaf, dükkanlarının önünden geçen yolu kendisinin olduğu gerekçesiyle tel örgüyle kapattı. Hanın içinde dükkanı bulunan 20 esnaf ise mağdur oldu. Hana alışveriş için giren müşteriler karşılarında tel örgüyle kapatılmış yolu görünce neye uğradığını şaşırıyor. Esnaflar, arkada olan ve zor bulunan diğer yolun müşteriler tarafından bilinmemesi yüzünden işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Hanın cezaevine döndüğünü belirten esnaf, "Komşularımızla tel örgülerin arkasından konuşuyoruz. Yetkililerin bu duruma acilen çare bulmasını istiyoruz. Yıllardır bu handa dükkan işletiyoruz. İlk defa böyle bir durumla karşılaştık. Burada dükkanı bulunan bir esnaf, hanın yolunu kendisinin olduğu gerekçesiyle kapattı. Biz çok mağdur durumdayız. Belediyeden gelip incelediler, ama bir netice çıkmadı. Bu durum buraya hiç yakışmadı. Hana Ulucami'nin karşısındaki ana kapıdan giren müşteriler tel örgüyle yolun kapalı olduğunu görünce geri dönüyor. Burada 20 esnaf mağdur" şeklinde konuştu.
11.09.2019 Yaşam
Duvarları çatlayan Ulucami onarılacak
Duvarları çatlayan Ulucami onarılacak Manisa’nın simge eseri, duvarlarında çatlaklarla rutubet oluşan Ulucami’nin restorasyon projesine İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onay verdi.
19.04.2017 Ege
Diyarbakır'da Cuma namazında provokasyon
Diyarbakır'da Cuma namazında provokasyon Diyarbakır’da imamın terör örgütü aleyhine verdiği hutbeye tepki gösteren şahıs, linç edilmekten son anda kurtarıldı. Diyarbakır’da tarihi Ulucami’de bir provokatör, imamın terör örgütü PKK aleyhine hutbe vermesine tepki gösterince ortalık karıştı. Cemaatin darp ettiği şahıs, polisin tazyikli su ile müdahale etmesiyle linç edilmekten kurtarıldı. Olay, Sur ilçesindeki tarihi Ulucami’de cuma namazı sırasında meydana geldi. Cami imamı Said Yaz, verdiği hutbede terör örgütü PKK’nın son zamanlarda yaptığı saldırılara dikkat çekti. Yaz’ın, “Çocuğu öldüreni Allah kahretsin, kadını öldüreni Allah kahretsin, araçları patlatanlara Allah lanet etsin. Bu mudur Müslümanlık? Senin anan da oradan geçebilir, senin amcan da oradan geçebilir hey zalim” sözlerine camide bulunan bir şahıs tepki gösterdi. Cemaatten bir grubun ise söz konusu şahsa tepki göstermesi ile ortalık bir anda karıştı. Bir grup tarafından etrafı sarılan şahıs darp edilirken, devreye polis girdi. Şahıs, polisin tazyikli su ile müdahale etmesiyle linç edilmekten kurtarıldı. Yaşanan olay nedeniyle Ulucami önünde namazdan sonra yapılması planlanan “teröre tepki” açıklaması iptal edilirken, cami çıkışı toplanan grup bir süre “Katil PKK” sloganları attıktan sonra dağıldı.
11.09.2019 Haberler
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Sabri Sarıoğlu, cuma namazını Ulucami'de kıldı.
30.06.2020 Galatasaray
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Sabri Sarıoğlu, cuma namazını Ulucami'de kıldı.
30.06.2020 Galatasaray
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı
Sabri Sarıoğlu, Ulucami'de cuma namazı kıldı Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Sabri Sarıoğlu, cuma namazını Ulucami'de kıldı.
30.06.2020 Galatasaray
Bursa'daki patlamanın yeni görüntüleri
Bursa'daki patlamanın yeni görüntüleri Bursa’da geçtiğimiz gün yaşanan canlı bomba saldırısının yeni görüntüleri patlamanın boyutunu gözler önüne serdi. Ulucami'de geçtiğimiz gün yaşanan canlı bomba saldırısında 25 yaşlarındaki kadın terörist parçalanarak hayatını kaybetmişti. Olayda 8 kişi yatarak tedavi altına alınırken, 10'dan fazla kişi de ayakta tedavi sonrası taburcu olmuştu. Yaşanan patlamanın boyutlarını gösteren yeni görüntüler ortaya çıktı. Patlamanın yaşandığı bölgenin karşısında bulunan bir baharatçının güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, patlama anında dev alevlerin çıktığı ve camların patladığı görülüyor. Patlamanın ardından vatandaşlar panikle kaçışırken, o anlar da güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.
11.09.2019 Haberler
Bursa'daki saldırıyla ilgili 12 kişi gözaltına alındı
Bursa'daki saldırıyla ilgili 12 kişi gözaltına alındı Bursa'da meydana gelen canlı bomba saldırısıyla ilgili 12 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Bursa Ulu Camii yakınlarında dün akşam saatlerinde meydana gelen, 13 kişinin yaralandığı, canlı bombanın öldüğü saldırıyla ilgili 12 kişi gözaltına alındı. Bazı şüphelilerin il dışında gözaltına alınarak Bursa'ya getirildiği öğrenildi. Sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.
11.09.2019 Haberler
Bursa'daki patlama güvenlik kamerasında
Bursa'daki patlama güvenlik kamerasında Bursa’da Ulucami önünde intihar bombacısı kadının kendini patlatması güvenlik kameralarına yansıdı. Ulucami’nin batı kapısının önünde saat 17.26 sıralarında meydana gelen patlama, Atatürk Caddesi üzerindeki bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. İntihar bombacısının kendini patlatması güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, patlamaya birlikte dumanlar yükselirken, vatandaşların kaçıştıkları görülüyor. Öte yandan terörle mücadele ekipleri, çevredeki güvenlik kameralarını inceleyerek, canlı bombanın kimliğini ve yanında başka arkadaşları olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.
11.09.2019 Haberler
Bursa'da patlama meydana geldi
Bursa'da patlama meydana geldi Bursa kent merkezinde Ulucami yakınında henüz nedeni bilinmeyen patlama oldu. Edinilen bilgiye göre, saat 17.25 sıralarında şehir merkezinde büyük bir patlama sesi duyuldu. Ulucami bahçesi batı kapısında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 6 kişi yaralandı. Patlamanın kesin sebebi henüz bilinmiyor. Olay yerine çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi.
11.09.2019 Haberler
Divriği Ulu camii'de 'namaz kılan insan' silüeti
Divriği Ulu camii'de 'namaz kılan insan' silüeti UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda ortaya çıkan "namaz kılan insan" silüetleri ile diğer gölgeler, ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
13.07.2014 Gündem
Divriği Ulu camii'de 'namaz kılan insan' silüeti
Divriği Ulu camii'de 'namaz kılan insan' silüeti UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda ortaya çıkan "namaz kılan insan" silüetleri ile diğer gölgeler, ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
13.07.2014 Gündem
Ulucami’nin 600 yıllık minberi uzay bilimine ışık tutuyor
Ulucami’nin 600 yıllık minberi uzay bilimine ışık tutuyor Güneş ve etrafında dönen gezegenlerin gerçek uzaklıklarına göre işlendiği tarihi minber, bugün dahi bilim dünyasının görevini net tespit edemediği çift yıldızlar hakkında da ip uçları veriyor. Yüzlerce parça ahşabın çivi kullanılmadan bir araya getirilmesiyle oluşturulan minber göz kamaştırıyor.
13.04.2014 Gündem

Benzer Haber Etiketleri