Tezgahlar kültür balıklarına kaldı
Tezgahlar kültür balıklarına kaldı Denizlerde av yasağının başlamasına sayılı gavnler kala tezgahlarda kültür balıkları yerini aldı. Levrek 60 TL, somon ise kilosu 35 ile 60 TL arasında satılıyor.
11.04.2021 Ekonomi
Ordu’dan Rusya ve Japonya’ya havuz balığı ihracatı
Ordu’dan Rusya ve Japonya’ya havuz balığı ihracatı Ordu’nun Perşembe ilçesindeki kafeslerde üretilen somon ve benekli alabalıklar, yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da yoğun talep görüyor. Perşembe ilçesinin yaklaşık 700 metre açığında bulunan kafeslerde her yıl binlerce ton balık üretiliyor. Yaklaşık 20 yıl önce üretimine deneme amaçlı başlanan ve gittikçe üretimi arttırılan havuz balıklarının kilosu 30-35 TL arasında satılırken, yetişkin bir bütün balığın fiyatı 150 TL’ye kadar çıkabiliyor. Üreticiler, kültür balıklarının düşünüldüğü gibi kimyasal maddelerde üretilmediğine dikkat çekerek, son derece sağlıklı olduğunu ve gerekli kontrollerin yapıldığını belirttiler. Yaklaşık 40 yıldır denizde olan balıkçı Erol Karadeniz, sabah erken saatlerinde tekneler ile açılıp, balıkları beslediklerini ve gerekli kontrollerini sağladıklarını söyledi. Kötü bir av sezonu geçirdikleri aktaran Karadeniz, bu yüzden havuz balıklarının piyasada oldukça fazla olduğunu ifade etti. “Hiçbir kimyasal ürün kullanılmıyor” Balıkçı Mustafa Şahin ise balıkların yetiştirilme sürecinden bahsederek şöyle konutu: “Kafeslere barajlarda yavru balıklar geliyor. Gelen yaklaşık 150 bin adet balıkları yaklaşık 6 ay kadar yemliyoruz. Bu süre içerisinde de balıklar büyümüş oluyor. Bu nedenle kafesleri de dar gelince bunları bölüyoruz ve tekrardan sayıyoruz. Daha sonra boyuna ve iriliğine göre kafeslere ayırıyoruz ve üreyip büyümesini sağlıyoruz. Bu şekilde insanlara satışı gerçekleşiyor. Balıklarda hiçbir kimyasal yem kullanılmıyor. Kullanılan yemler, çaça adı verilen balıkların fabrikada işlenip un haline getirilmesi ile oluşuyor. İçerisinde kimyasal bir ürün yok.” “Yıllık 3 bin ton hasat” Perşembe ilçesinde havuz balığı yetiştiren Hüseyin Cem Eyüboğlu da, yıllık yaklaşık 3 bin ton üretim sağladıklarını belirtti. Bunun bir tonunu benekli alabalığın oluşturduğunu ve talebin o yönde olduğuna dikkat çeken Eyüboğlu, “Bulunduğumuz mevkide şuanda yıllık 3 bin ton hasat oluyor. Bunun bin tonu alabalıktan oluşuyor. Çün
11.09.2019 Haberler

Benzer Haber Etiketleri