Geri Dön
Http ve Https arasındaki farklar nelerdir?

Http ve Https arasındaki farklar nelerdir?

İnternet sitelerini ziyaret ettiğimizde adres çubuğunda 'Http' ve 'Https' gibi ibarelere denk geliyoruz. Http ve Http arasındaki farklar neler? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Http nedir?

Http'nin açılımı 'Hyper Text Transfer Protocol'dür. Yani Türkçe olarak ifade etmek istersek 'Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. İnternet sitelerini ziyaret ederken adres çubuğuna 'Http' yazmasak bile sistem otomatik olarak bu ibareyi başa eklemektedir. Bunun sebebi şudur: Http, içerdiği protokol kurallarına göre erişmek istenilen alana bir komut yöneltir. İnternet kullanıcıları da bu komut sayesinde web sayfalarına bağlanmaktadır. Yani Http için özetle 'internet sitelerine bağlanmamızı sağlayan bir anahtar' diyebiliriz.

Http ne zamandan beri kullanılıyor?

İnternet bilgi ağının ilk temelleri 1990'lı yıllarda atılmıştır. Bu bilgi ağının en doğru ve güvenli şekilde ilerlemesi için yürütülen çalışmalar kapsamında Http kavramı ortaya çıkmıştır. İlk etapta basit bir sistem üzerinde işleyen Http'nin amacı sadece veri taşınmasıydı. Ancak zaman içerisinde yapılan geliştirme çalışmaları ile bu veri akışının daha güvenli şekilde çalışmasına imkân tanınmış oldu.

Http neden önemli?

Evet, internet artık hayatımızın gerçeği... Her gün pek çok kişi çeşitli internet sitelerini ziyaret ediyor. Bu işlemi de Internet Explorer, Mozilla ya da Google Chrome gibi çeşitli web browser'lar aracılığıyla gerçekleştiriyor. İnternet kullanıcılarının gönderdiği bu talep sunucuya ulaşıyor, sunucu da söz konusu talebe yanıt veriyor. İşte bu esnada Http protokolü devreye giriyor. Ve böylelikle talebimin kullanıcılara en güvenli şekilde sunulmasına yardımcılık ediyor.

Http ve Https arasındaki farklar nelerdir?

İnternet sitelerini ziyaret ederken bazen Http yerine Https ibaresini görüyoruz. Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir. Https bağlantısına sahip olmak için öncelikle SSL sertifikası alınması gerekmektedir. 'Secure Socket Layer' yani 'Güvenli Yuva Katmanı', internet ortamında yapılan sahtekârlıkların önüne geçilmesini hedefler. Bu sertifika, belirli bir ücret ödendikten sonra alınır. Bu sertifikayı aldığınız takdirde Https bağlantısı Google tarafından size sağlanmaktadır.

Benzer İçerikler