Geri Dön
İETT nedir? İETT'nin açılımı nedir?

İETT nedir? İETT'nin açılımı nedir?

Her gün milyonlarca gözün önünden geçen ancak çok az kişinin bilgi sahibi olduğu İETT hakkında neleri biliyoruz? İETT’nin açılımı nedir? İETT nedir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

İETT nedir?

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (kısaca İETT), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak İstanbul'da toplu taşıma hizmeti veren kuruluş.

İETT’nin tarihçesi

1939 yılında muhtelif şirketleri millîleştiren 3645 sayılı yasa ile "İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü" adı altında bugünkü statüsüne kavuştu. 1945 yılında Yedikule ve Kurbağalıdere hava gazı fabrikaları ile bu fabrikaların beslediği İstanbul ve Anadolu hava gazı dağıtım sistemleri İETT’ye devredildi. 1961’de işletmeye alınan troleybüsler, 1984’e kadar İstanbullular’a hizmet verdi. 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile tüm elektrik hizmetleri, hak ve vecibeleriyle Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredildi. Daha sonra 1993 yılında hava gazı üretim ve dağıtım faaliyetleri sona erdi. Bugün yalnızca kent içi toplu taşıma hizmeti sunan İETT, otobüs, tramvay ve tünel işletmeciliğinin yanında özel halk otobüsleri ve İstanbul Otobüs A.Ş.’nin yönetim, işletme ve denetiminden sorumludur. İETT ayrıca İstanbul'daki raylı sistemlerin (metro ve tramvay) bir bölümünün (Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Edirnekapı, Edirnekapı-Topkapı, Otogar-Başakşehir) yapımını da üstlenmişti.

Benzer İçerikler