Geri Dön
İngiltere'de okumak isteyen Türk öğrenciler ne yapmalı?

İngiltere'de okumak isteyen Türk öğrenciler ne yapmalı?

İngiltere’de okullar açıldı ancak sınavlar iptal. Peki yeni sistem nasıl olacak? İngiltere'de okumak isteyen Türk öğrenciler ne yapmalı? Gelin İngiltere'de pandemi yüzünden etkilenen yeni eğitim sistemine Molatik olalım...

Alper Ilgınöz
Alper Ilgınöz

Hepimiz çocuklarımız için en iyisini isteriz. Onların en kaliteli eğitimi alarak ülkemizi daha ileri noktalara taşıması, bizimkinden çok daha farklı bir dünya inşa etmesi en büyük dileğimizdir. Bunun için de tabii ki en önemli şart, eğitimdir. Çocuklarımızın köklü bir okulda eğitim alması, çoğu ebeveynin de hayalidir. Peki dünyanın en köklü, en büyük bütçeli ve başarısı kanıtlanmış üniversiteleri nerededir? 1096 yılında kurulan ve tarih boyunca; 28 Başbakan ve 72 Nobel Ödüllü öğrenci çıkaran Oxford, yıllık olarak yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bütçeyi eğitim masrafları için harcıyor. Buna ek olarak yıllık 8,5 milyar dolar da bağış topluyor. 1209 yılında kurulan, 36 farklı kampüsü ile öne çıkan ve 96 mezunun da Nobel ödüllü olduğu Cambridge de dünyanın en iyi eğitim veren üniversiteleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Peki siz de çocuklarınız dünyanın en köklü okullarından birinde okusun istemez misiniz? Bu yazımda sizlere İngiltere’nin en iyi üniversiteleri ve onların kabul süreçlerinden söz edeceğim. Bu noktada da özellikle rakamlara başvuracağım ki, Türk öğrencilerin İngiltere’ye olan ilgisini iyice gösterebileyim…

Yılda 20 bin öğrenci İngiltere yolcusu

İngiltere, uluslararası eğitim almak isteyen öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar açıklanan rakamlara göre, Türkiye’den yüksek öğrenim için 4 bin, dil eğitimi için ise 10 bin kişi İngiltere’nin yolunu tuttu. Yaz okulları da İngiltere’deki eğitim için bir başka alternatif. Bugüne kadar, sadece 8-16 yaş grubundan 6 bin öğrenci İngiltere’de yaz okulu eğitimi aldı. Bir başka dikkat çeken nokta ise, Türk öğrencilerin İngiltere’de geçirdiği süre. Örneğin, İngiltere’deki yaz okullarında İtalyan öğrencilerin konaklama süresi 3 haftayken, bu Türk öğrencilerde ortalama 13 haftayı buluyor.

Haberin Devamı

İngiltere’de üniversiteler nasıl öğrenci seçiyor?

Tabii ki, Türk öğrencilerin ilk tercihlerinden olan İngiltere’de eğitim almak için yerine getirilmesi gereken bazı koşullar var. İngiliz eğitim sistemine göre, lisenin son iki yılında öğrenciler, ‘A Level’ denilen üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Tabii bu sınava girebilmek için de, son iki yılda öğrencilerin üniversitede okumak istedikleri bolüme göre üç ya da dört ders seçmeleri gerekiyor. Üniversite sınavı da öğrencilerin seçtikleri dersler üzerinden hazırlanıyor. Sınav sonucuna göre, öğrenci başarılı olmuşsa, istediği üniversiteye yerleşme hakkı kazanıyor. ‘A Level’ sınavları, son dönemde Avrupa’da da oldukça popüler hale geldi. Özellikle ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke ‘A Level’ sonucuna göre öğrenci kabulü yapıyor.

İngiltere’de okullar açıldı, sınavlar iptal

Fakat dünyayı kasıp kavuran Covid 19 pandemisi; pek çok sektör gibi eğitim sektörünü de olumsuz etkiledi. Birçok ülkede, salgına karşı önlemler kapsamında okullar kapandı, uzaktan eğitim ön plana çıktı. Ancak tarihler 22 Şubat’ı gösterdiğinde, İngiltere geri adım attı ve okulların açılması kararı alındı. Buna rağmen, 2021’in Mayıs ayında yapılması planlanan ‘A Level’ sınavları iptal edildi. Bu durumda herkesin aklında tek bir soru oluştu: ‘Peki öğrenciler üniversiteye nasıl kabul edilecek?’ İngiliz Hükümeti buna da çözüm buldu ve öğrencilerin lisede aldıkları notlar ile öğretmenlerin kanaat notlarının ortalamasının değerlendirileceği bildirildi. Son olarak İngiltere Sınav Denetim Kurulu Ofqual, İngiltere'de salgın nedeniyle iptal edilen GCSE ve A Level sınavlarının öğretmenlerin vereceği notlarla değiştirileceğini doğruladı. Sınav sonuçlarının; sınıf içi performans, ödevler ve denemelerin ortalaması alınarak belirlenebileceği açıklandı. Yerleştirme sonuçlarının ise Ağustos ayının başında açıklanacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Hangi kontroller uygulanıyor?

Notların sabit bir payı olmayacağı için bunun yerine öğretmenlerin, mevcut kanıtlara dayanarak, mesleki yargılarına göre not vermeleri amaçlanıyor. Okullara not verme konusunda ayrıntılı bilgi verilecek ve öğretmenler arasında tutarlılığın sağlanması bekleniyor. Sınav kurulları rastgele örnekleri kontrol edecek ve olağandışı sonuçlarla ilgili özel endişeler varsa, bunları inceleyip notları değiştirebilecekler.

Haberin Devamı

İngiltere’de Okumak İsteyen Türk Öğrenciler Ne Yapmalı?

Tüm konular için sınav kurulları tarafından belirlenen isteğe bağlı değerlendirmeler yapılacağı bildirildi. Sonuçların, temyize zaman kalması için Ağustos ayı başında açıklanacağı belirtildi. Avam Kamarası’ndaki eğitim sekreteri tarafından daha sonra belirlenecek olan yeni düzenlemelerin, aylar süren okul ve kolej kapanışlarından sonra ‘öğrencilerin en iyi nasıl değerlendirileceğine’ dair bir danışmadan sonra açıklanması bekleniyor. Bu nedenle Türk öğrencilerin, bu yıl başvuru için hazırlanırken uzman desteği almaları çok önemli. İngiltere’nin en prestijli okullarında sene kaybetmeden çocuklarının okumasını isteyen ailelerin, özellikle hem eğitim hem de yasal düzenlemeleri yakından takip eden danışmanlık firmalarını tercih etmesi en akılcı yöntem olacaktır.

Haberin Devamı


Bir sonraki köşe yazısı: “İngiltere de lise eğitimi”

Sizinle bu köşede bir araya gelmekten memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Eğer kafanıza takılan bir konu olursa veya okullar hakkında danışmanlık almak isterseniz bana alper.ilginoz@studylon.com adresimden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda üniversite öncesi eğitim konusunu yazacağım. “İngiltere’nin en prestijli liseleri hangileridir? En çok İngiltere Başbakanı hangi liseden çıkmıştır? İngiltere’de lise okumak ne gibi özellikler kazandırır?” bu ve buna benzer soruların cevaplarını bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.

İngilterede okumak isteyen Türk öğrenciler ne yapmalı

alper.ilginoz@studylon.com

Benzer İçerikler