Geri Dön
Instagram 'stalker'lara neden savaş açtı?

Instagram 'stalker'lara neden savaş açtı?

'Stalker'lık kavramı son yıllarda sıklıkla konuşuluyor. Bir başka hesabı gizlice takip etmek anlamına gelen bu kavram o kadar yaygın ki kimse yadırgamıyor. Ancak görünen o ki artık bu konuda enteresan adımlar atılmaya başlanmış durumda. Bakınız Instagram...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Eee, ne anlamı kaldı şimdi?"

Instagram şu ara gündemde. Sebebi ise birçok 'stalker'ın favorisi olan 'Hareketler' özelliğinin kaldırılması... Instagram'da takip ettiği kullanıcıların o anda kimleri beğendiği ya da kimleri takip ettiğini fazlasıyla merak eden bu arkadaşlarımız büyük bir hüsran yaşamış durumda. "Eee, ben gizli gizli stalk yapamayacaksam anlamı ne bu Instagram'ın" modundalar. Adeta Nur Yerlitaş'ın "Bu ne biçim kombin" caps'lerindeki gibi yüz ifadeleri.

Twitter'a göre daha çekişmeli

Biliyorsunuz, son dönemde Twitter 'sahte hesap'lara savaş açmıştı. Takipçi sayısını artırmak için kasan Twitter kullanıcıları bu 'yarış'ın sona ermesinden ötürü Instagram'a kaymıştı. Instagram, Twitter'a göre daha çekişmeli. Güvenilir olmasa da pek çok Instagram kullanıcısı takipçisini artırmak için kasıntı haller içinde. Bu 'özgürlük' kafası yakın zamana kadar sürüyordu. Tam da şimdi 'Hareketler' özelliğinin kaldırılması, tam da bu noktada gayet önemli bir hareket.

"Kullanın ama çok da şey yapmayın"

Pek çok uzman bizi sosyal medya çılgınlığına karşı 'ayık' olmamız gerektiği yönünde uyarıyor. "Kullanın ama çok da şey yapmayın" diyorlar. Her 'vazgeçilmez' gibi sosyal medya da bağımlılık yaratıyor. Ve bu bağımlılık, elbette psikolojik açıdan olumsuz bir durum. Gizli takiplere, anlamsız heyecanlara davetiye çıkartan Instagram'ın şimdi "Hoppa" yapması da bence yeni bir döneme geçiş yaptığımızın ilk sinyali. Artık Instagram da tıpkı Twitter gibi 'daha nitelikli' bir platforma dönüşme modunda.

Instagram'ın alternatifi var mı?

Kullanıcılar açısından ters teper mi peki bu durum? Olabilir. Instagram'da 'hareketlilik' görmeyen internet kullanıcıları, çareyi başka platformlar keşfetmekte arayabilir. Gayet mümkün bir tablo. Ama eğri oturalım doğru konuşalım; Twitter'dan Instagram'a kayanların bir başka alternatifi seçmek gibi bir pozisyonları var mı şu anda? Bence yok. Ne zaman akıllı telefonlarda tıpkı Instagram gibi bir fenomen platform doğar ve bu 'trendlik' inkâr edilemez boyuta varar, işte o zaman tehlike başlar. Ama bence şimdilik her açıdan Instagram doğru bir hamle yapmış durumda.

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler