Geri Dön
İtalyan modasını popüler yapan 6 sebep

İtalyan modasını popüler yapan 6 sebep

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerden birisi de kuşkusuz moda sektörü oldu. Yepyeni bir yılın taze ruhuna adapte olmak için modayı gözden geçirmek iyi bir başlangıç olabilir. Moda dendiğinde, her ne kadar modanın başkenti Paris algısı olsa da, İtalyan modası pek çok moda tutkunu için sadeliği ve şıklığı ile Fransa'yı gölgede bırakmayı başarıyor. Peki İtalyan modasını İtalyan modası yapan sebepler neymiş, gelin hep beraber Molatik olalım...

Gülşah ÇOLAK
Gülşah ÇOLAK

İtalya dendiği an herkesin aklına öncelikle ne gelir bilemiyorum ama benim aklıma gelen tabii ki modası. Üstelik genelde bilinenin aksine, sadece Milano değil başta Roma ve Floransa olmak üzere, özellikle kuzey İtalya sokaklarında şık giyimli erkek-kadına rastlamamak neredeyse imkânsız. İtalya'da modanın, insanlar arasında bir 'statü' belirleme görevi üstlendiğini düşünüyorlar ve bu yüzden sosyal statüleri için 'iyi giyinme' kavramının hakkını veriyorlar. Gelin İtalyan modasını popüler yapan 6 sebebi inceleyelim...

Haberin Devamı

1- Özgünlük ve estetik anlayış

Öncelikle erkek veya kadın olmanız fark etmez, İtalya modasında genel bir trende uymak diye bir kavram kesinlikle yok, ipucu tamamen 'kendi stilini yaratmak'. İtalyanlar bu işi gerçekten çok iyi başarıyorlar çünkü modayı bir 'yaratım' olarak kabul ediyorlar. Kırmızı ile maviyi kombin etseniz bile muhtemelen öyle bir kombin yapmışsınızdır ki, kimse sizi yadırgamaz, çünkü bu ülkede genel yıllık trendlere uymak yerine herkes kendi özgür modasını yaratmış ve onu kendine uydurmuş. Estetik kaygılarıyla, giyimlerine başarılı bir şekilde yön veriyorlar. Genç, yaşlı, kadın erkek demeden her yaştan pek çok insan kendi tarzını başarıyla oluşturmuş. Özellikle, İtalyan erkek modası, erkek giyimde çok önemli bir yerde, hatta trend belirleyici bir noktada.

Haberin Devamı

2- Renkler

İtalyanların sadece moda konusu ile değil, mimari ve tasarım alanlarında da çok gelişmiş bir anlayışa sahip olmalarından olacak, renklere hükmetmeyi çok iyi biliyorlar. Renklerle kumaşları başarı ile yoğurmak onların işi. Ülkede genel olarak renklere çok önem veriliyor. Örneğin, mor rengin bir 'kötü şans' sembolü olduğu düşünüldüğü için, hediye paketlerinde mor renk kullanmak yasakmış. Giyim konusunda ise detaylarda parlak renkleri kullanmayı sevmeleriyle birlikte, toprak tonları ve özellikle de pastel renklere bayılıyorlar. Her tarzdan kadının dolabında majör olarak pek çok renkten, uzun trençkotlar, uzun şallar, eldivenler, şapkalar bulunuyor.

3- Modaya yön veren markalar

Tekrara düşmeden kendini yenileyen tasarımlarıyla tek nefeste sayamayacağımız onlarca büyük giyim markası var. İsimlerini birçoğunuz biliyorsunuz zaten. Üstelik bu markaların yanında, hazır giyime girmeden, el işçilikleri ile ünlü onlarca marka da bulunuyor.

4- Mevsime göre seçilen aksesuarlar

İtalya'da insanların kol saatlerini bile mevsime göre seçtiğini duymuşsunuzdur diye düşünüyorum. Saatlerle birlikte, güneş gözlükleri, birbirinden şık kemerler ve fularlar sadece kadınların değil, erkeklerin de tarzlarında çok önemli bir konumda. Şapka, atkı ve eldiven kullanmakta oldukça başarılılar. Kumaş seçimlerini doğru yaptıkları için kullanılan aksesuarları mevsime göre uydurmak da zor olmuyor olsa gerek. Mevsime dikkat etmeleri ile birlikte zaman konusunda belirli kalıpları yok. Erkekler için takım elbise giyinmek, sadece özel günlere mahsus bir seçim değil.

Haberin Devamı

5- Önemli alışveriş durakları

Duomo Katedrali'nin karşısındaki meşhur La Rinascente mağazasından, Roma'nın meşhur İspanyol Merdivenleri'nin buluduğu sokaktaki Via Condotti butikleri… Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok alışveriş durağında, dünyaca ünlü markaların muhteşem kıyafetleri satışa sunuluyor.

6- Milano Moda Haftası

Dünyaca ünlü modacıları, moda tutkunlarını kendine çeken ve her yıl düzenlenen Milano Moda Haftası, onlarca defile ile her yıl bir sonraki yılın modası için de ilham oluşturuyor, modanın kalbi her yıl bir kez mutlaka Milano'da atıyor.

Tüm bu maddelerle birlikte İtalyanların üstün estetik zevklerinin sımsıcak bakış açılarından kaynaklandığı su götürmez bir gerçek; tıpkı bir İtalyanca deyişteki gibi, ''All’orso paion belli i suoi orsacchiotti - Güzellik bakanın gözündedir''.

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber