Siyaset Meclis’e kadın idare amiri

Meclis’e kadın idare amiri

15.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Meclis grup yönetimi için dün seçim yapıldı. TBMM başkanvekilleri, grup başkanvekillikleri ile grup denetçilerinde hiçbir değişiklik olmazken, kâtip üyelik ve idare amirliğinde sadece birer isim değişti...

Meclis’e kadın idare amiri

Ak Parti grup toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından basına kapalı oturum yapıldı. Bu bölümde, 26. dönemin ikinci devresi için grup başkanlığı, beş grup başkanvekilliği, 15 üyeli grup yönetim kurulu, beş kişilik grup disiplin kurulu, iki grup denetçisi ile TBMM Başkanlık Divanı’nda partiyi temsil edecek iki TBMM başkanvekilliği, altı kâtip üyelik ve dört idare amirliği için seçim yapıldı. Yasama dönemlerinin ikinci devreleri için yapılan seçimlerde geçmişte idare amirlikleri ve kâtip üyelikler için grubun serbest bırakılması geleneğine rağmen, bu kez parti yönetimince önceden belirlenen isimlerin yer aldığı listeler üzerinden seçimler gerçekleştirildi.
Yeniden Grup Başkanı
İlk seçim grup başkanlığı için yapıldı. Grup başkanvekilleri ile iki genel merkez yöneticisinin imzasıyla aday gösterilen Başbakan Yıldırım, yeniden Grup Başkanı oldu. Vekiller daha sonra grup başkanvekillikleri, grup yönetim-disiplin ve denetim kurulu üyelikleri için oy kullandı. Buna göre, Mustafa Elitaş, İlknur İnceöz, Naci Bostancı, Bülent Turan ve Mehmet Muş mevcuttaki gibi görevlerine devam edecek.
15 üyeli grup yönetim kurulunda ise yedi isim değişti. Hatice Dudu Özkal, Halil Eldemir, Ahmet Sami Ceylan, Salih Çetinkaya, Mehmet Altay, Yusuf Başer ve Özcan Ulupınar, grup yönetim kurulunun yeni üyeleri oldu. Burhan Kayatürk, Adem Yeşildal, Orhan Atalay, Mehmet Akif Yılmaz, Ertuğrul Soysal, Lütfiye İlksen Kurt ve Abdullah Ağralı ise yönetim dışı kaldı.
Petek liste dışı
Grup denetçilerinin de aynen korunduğu seçimlerde, beş kişilik grup disiplin kurulunda sadece iki isim değişti. 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu Başkanlığı’nı da yapan Reşat Petek liste dışı kaldı. Disiplin Kurulu’na engelli vekil Bennur Karaburun ile Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin girdi. Son olarak TBMM Başkanlık Divanı üyelikleri için seçim gerçekleştirildi. Bu seçim sonucu da Ak Parti’nin TBMM Başkanvekilleri Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın olarak aynen kaldı. Altı katip üyeden beşi yerini korurken, Ömer Serdar’ın yerine Bayram Özçelik geldi. İdare amirliklerinde de sadece bir isim değişti. Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen’in yerine Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan listeler üzerinde çalışmalar yapılırken kurmaylarına bir kadın milletvekilinin idare amiri yapılması talimatını vermişti.

Ak Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, TBMM İdare Amirliği’ne seçilen ilk kadın vekil olurken, engelli Bursa Milletvekili Bennur Karaburun da grup disiplin kurulu üyeliğine getirildi.