Kariyer Apple'ın hiç bilinmeyen talihsiz ortağı Ronald Wayne

Apple'ın hiç bilinmeyen talihsiz ortağı Ronald Wayne

25.12.2017 - 10:07 | Son Güncellenme:

Apple'ın kurucusu olarak her zaman iki Steve, Steve Jobs ve Steve Wozniak bilinir. İsmi pek duyulmayan 3'üncü ortak ise şirketteki hisselerini 1976 yılında 2300 dolar karşılığında Jobs ve Wozniak'a devreden Ronald Gerald Wayne'dir.

Appleın hiç bilinmeyen talihsiz ortağı Ronald Wayne

Apple, 1976'da kurulduğunda Steve Jobs 21, Steve Wozniak ise 26 yaşındaydı. İş dünyasında çok büyük tecrübelere sahip olmayan iki ortak, hukuki işleri ve iş dünyasının prosedürlerini 42 yaşında deneyimli bir iş adamı olan diğer ortakları Ronald Wayne'e emanet ediyordu.

Haberin Devamı

Yüzde 10'luk hisse

Ronald Wayne'nin Apple'daki hissesi yüzde 10'du. Şu anda çok büyük paralara tekabül eden bu yüzdenin o zamanki değeri 2300 dolar. Jobs ve Wozniak'ın genç, heyecanlı ve riskten korkmayan girişimciler olması Wayne'nin gözünü korkutan ve hisselerini satmasına sebep olan asıl sebep.

Ronald Wayne durumu "Jobs, daha şirketi kurar kurmaz yatırım yapmak, işleri büyütmek için bankalara borçlanmaya başladı. Ama ortaklarım çok genç ve parasızdı. Ben o tarihte 42 yaşında olduğum için bankalar beni muhatap almak istiyor ve benden, Apple'ın borçlarına, bütün mal varlığımla kefil olmamı bekliyordu. Bu, çok riskliydi. Hissemi satıp çıktım." cümleleriyle anlatıyor.

"Pişman değilim"

O dönemin şartlarında böyle bir riski alamayacağını söyleyen Wayne, kararından pişmanlık duymadığını söylüyor. Wayne, şu anda 83 yaşında ve Apple'ın ilk sözleşmesini, bürokratik işlemlerini, kullanım kılavuzlarını ve ilk logosunu yapan isim olarak tarihe adını yazdırdı.