Kariyer Başarısızlık nasıl ilham verir?

Başarısızlık nasıl ilham verir?

18.08.2017 - 15:05 | Son Güncellenme:

Başarıya giden yolda motive edici öyküler oldukça önem taşıyor. Peki ya başarısızlık hikayeleri? Hepisini bir kenara mı atmak gerekir?

Başarısızlık nasıl ilham verir

Dünyanın her yerinde ilgiyle takip edilen isimlerin kariyer yolculuklarını süsleyen başarı hikayelerini hemen hemen yerde okuyor, paylaşıyor ve benzer kısımlarından pay alıyoruz. Bu başarı hikayeleri şüphesiz en önemli teşvik kaynaklarından. Peki başarısızlık hikayelerini tamamen konunun dışında mı bırakalım? Başarı öykülerinin yanı sıra başarısız sayılan dönemler de ilham kaynağı olabilir ve yola devam etmemiz için gereken gücü hatırlatabilir.

Haberin Devamı

"Başarının sırlarından biri, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir."
Mark Kay başarının tanımını bu şekilde yaparken işte bu noktaya değiniyor. Başarıya giden yolun her zaman günlük güneşlik olmayacağını ve karşımıza çıkabilecek zorlukların üstesinden gelme kuvvetinin başarının en önemli anahtarlarından olduğunu belirtiyor. Yakından takip ettiğimiz yıldız isimlerin kariyer basamaklarını tırmanırken yaşadıklarına bir göz atalım.

Başarısızlık nasıl ilham verir

NBA tarihinde tüm zamanların en değerli sporcuları arasında yer alan Michael Jordan, verdiği röportajlarda sık sık basket hayatı boyunca yaşadığı başarısızlıklara değinerek, on bine yakın şut kaçırdığını ve üç yüzden fazla maç kaybettiğini söylüyor. En kritik anlarda maç kazanma görevi kendisine verildiğinde dahi bunu yapamadığı zamanlar olduğunu vurgulayarak, kariyerindeki zirveye tırmanış hikayesini, bu başarısızlarına borçlu olduğunu dile getiriyor. Ayrıca Michael
Jordan'ın öğrencilik hayatında, okul basket takımından yeterince yetenekli olmadığı gerekçesi ile çıkarıldığını hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Başarısızlık nasıl ilham verir

20'li yaşlarında evinde kurduğu Apple'dan on sene sonra yetersiz performansı olduğu gerekçesi ile kovulan Steve Jobs'un hikayesinin bu noktada başladığını söyleyebiliriz. Jobs için başarı grafiği, kovulmasının ardından geçen yıllar sonra markanın başına geçmesiyle hızla yükseliyor. Apple'ı dünyanın en değerli markaları arasına taşıyor.

Başarısızlık nasıl ilham verir

Yayınlandığı ilk andan itibaren tüm dünyada geniş yankı uyandıran ve ardından beyaz perde seyircisi ile buluşan efsane Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling de inişli çıkışlı dönemlerden geçen isimler arasında. Sıkıntılı bir boşanma sürecinin ardından devletten aldığı yardım ile geçimini sürdürebilen genç kadının hayatı o dönem yazdığı Harry Potter kitabı ile bir anda değişiyor. Ondan fazla yayın evinden red yanıtı alıyor ancak o vazgeçmiyor. Bunların içinde en küçük ve en az tanınan bir yayınevi bu kitabı basmayı kabul ediyor. O günden bu yana, tüm dünyayı etkisi altına alan Harry Potter fırtınası başlamış oluyor.

Haberin Devamı

Başarısızlık nasıl ilham verir

Robert Downey Jr. için "küllerinden yeniden doğan demir adam" desek yanlış olmaz. Onu birçoğumuz Iron Man serisi ile tanıdık ancak madalyonun diğer yüzünde başka bir adam var. Sinemaya yönetmen olan babası sayesinde oldukça erken yaşlarda adım atıyor ancak kariyeri boyunca oldukça zor zamanlardan geçiyor. Birçok filmde farklı rollerde yer alsa bile bir türlü istediği çıkışı yakalayamıyor. İş yaşamının yanı sıra özel hayatında da uyuşturucu ve depresyon tedavisi ile geçen karanlık dönemlerin ardından aldığı Iron Man (demir adam) rolü ile kariyerindeki zirveye imza atıyor. Iron Man çizgi serisinin yaratıcısı Stan Lee'nin Robert Downey Jr. hakkında yaptığı açıklamada, "Onun Iron Man olmak için dünyaya geldiğini düşünüyorum" dediğini belirtmeden geçmeyelim.

Haber - Zeynep BALİÇ