Kariyer Boeing Türkiye’den 8 yılda 103 sosyal sorumluluk projesi

Boeing Türkiye’den 8 yılda 103 sosyal sorumluluk projesi

12.05.2008 - 00:27 | Son Güncellenme:

Boeing Türkiye, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında özellikle eğitim ve sağlık alanlarına odaklanıyor. Arkeoloji ile kültür ve sanat alanlarında da projeler gerçekleştiriliyor

Boeing Türkiye’den 8 yılda 103 sosyal sorumluluk projesi

Gökyüzü öyle yakın ki bana bu coğrafyada, sanki uzanıp tutabilirmişim gibi. İnceden çiseleyen damlalar saçlarımda kaybolurken gök gürültüsü hemen yanı başımda ve sanki daha sahici. Adını çok sonra öğrendiğim Can, usulca yanıma yaklaşmış... ‘O baktığın Kars Kalesi’ diye kendisinden hiç de beklenmeyecek tok bir sesi rehber edasıyla çıkarınca kendime geliyorum.
Bahçesinde Kars Kalesi’ne hakim büyüleyici bir manzaraya sahip bu yer bir ilköğretim okulu. Ben de tepeden tırnağa yenilenen bu okulun açılış törenindeyim. Neyse ki bilindik resmi tören havasını öğretmenlerin coşkusu, çocukların gülüşmeleri ve olan biteni uzaktan izleyen annelerin sessizliği bozuyor. Yanıma yaklaşan “Abla gazeteciymiş” diye bağırarak uzaklaşırken ben de ne kadar gerçek olduklarını düşünüyorum.
Türkiye’de havacılık ile savunma alanlarında faaliyet gösteren Boeing Türkiye, adı Kazım Karabekir Paşa olan bu okulu sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında onarmış. Öğretmenler, öğrenciler heyecanlı. Bu projeyi en başından sonuna bizzat ilgilenerek yürüten Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin de en az onlar kadar mutlu görünüyor.

Haberin Devamı

Pepin benimle konuşurken, “19 yıldır Türkiye’de yaşıyorum ve bu ülkeyi seviyorum. Bu tür projelere kişisel olarak da dahil oluyorum, çünkü yaptığımız şeyin doğruluğundan, gerektiği gibi yapıldığından emin olmak istiyorum. Boeing güçlü bir firma ve uydu gibi gelişmiş teknolojik ürünler geliştiriyor ama çocuklara daha iyi bir yaşam sağlayacak, onların gelişimine yardımcı olacak sosyal sorumluluk projelerini yürütmek bana daha çok zevk veriyor. Ve daha önemli olduğunu düşünüyorum” diyor. Tören boyunca, Amerikan aksanlı Türkçesiyle çocuklara “Çok çalışın, tamam mı?” diyen Pepin’i izlerken bu sözlerinde samimi olduğunu düşünüyorum.

‘EĞİTİM VE SAĞLIĞA ODAKLANILMALI’

Boeing Türkiye, 2000 yılından bu yana eğitim alanında gerçekleştirdiği projelerle yaklaşık 20 bin öğrenciye ulaşmış. Projeler ise sadece eğitimle sınırlı değil. Bazı okulları yenilediklerini, bazı okullarda teknoloji sınıfları, laboratuvarlar açtıklarını, kimi öğrencileri İzmir Uzay Kampı’na gönderdiklerini, bazı hastanelere de tıbbi cihaz yardımında bulunduklarını söyleyen Pepin, Türkiye’de özellikle eğitim ve sağlık alanına odaklanılması gerektiğine inanıyor: “Bu alanların dışında da tabii ki çalışmalarımız var. Arkeoloji alanında Çatalhöyük Kazısı’nı destekliyoruz. Kültür ve sanat alanında da katkılarımız oluyor; Ankara Müzik Festivali, Ankara Caz Festivali ve İstanbul Müzik Festivali’ne destek sunuyoruz.”
Proje üretecekleri yeni alanlar aradıklarını da belirten Greg Pepin’den Boeing Türkiye’nin sosyal sorumluluk çalışmalarına ne kadar kaynak ayırdığını öğrenmem ise mümkün olmuyor. Pepin, “Dolar işaretini insanlara yardım eden bir çalışmanın üzerine koymak istemiyorum. Uygun bir ölçü değil çünkü bu, ayrılan kaynakla değerlendirmek yaptığımızı ölçmüyor bence” diyor.
Pepin, proje kapsamında ilgilendikleri okullara zaman zaman geri döndüklerini de belirtiyor: “Onlara biraz daha ve biraz daha katkıda bulunmaya çalışacağız. Çünkü bir kişiye ilk kez yardım ettiğinizde bunu istediğiniz için yapıyorsunuzdur ama aynı kişiye ikinci, üçüncü kez yardım ettiğinizde bu gerçekten ilgilendiğinizi, düşündüğünüzü gösterir.”
Boeing Türkiye İdari Müdürü Ayça Karasu da okul inşa etmek yerine onarımı ya da sınıf, laboratuvar kurmayı neden tercih ettiklerini şöyle açıklıyor: “Her sene belirli bir bütçemiz var. Bunu bölüştürdüğümüzde daha çok çocuğa ulaşıyoruz. Biz anahtarla kapıyı açıyor ve onlara ‘hadi ilerleyin’ diyoruz. Sistemin bugüne kadar çok iyi çalıştığını da hep gördük.”

Haberin Devamı

Eğitim, sağlık, kültür ve sanat

Haberin Devamı

Eğitim alanında 19 farklı şehirde 53 proje hayata geçirilmiş. Bu projeler bilgisayar ve fen laboratuvarları kurulumunu, okul binalarının tamiratını, spor malzemeleri bağışını, kütüphaneler için kitap temin edilmesini ve eğitim bursu sağlanmasını içeriyor. Kaynak ayrılan okul binalarının 11’i, depremden zarar görmüş Düzce’de bulunuyor. Kültür ve sanat alanında 3 farklı şehirde 31 proje gerçekleştirilmiş. Müzik festivallerine, konserlere, kazı ve araştırma projelerine, kültürel aktivitelere ve toplantılara sponsor olunmuş. Sağlık ve insani hizmetler alanında da 7 farklı şehirde yapılan proje sayısı 19. Şirketin 2000 yılından bu yana yürüttüğü proje sayısı 100’ü aşıyor.