Kariyer İşe alımda yabancı dilin önemi

İşe alımda yabancı dilin önemi

22.12.2016 - 16:52 | Son Güncellenme:

“İş hayatında yabancı dil” anketine göre işverenlerin % 46’sı “İşe alırken en önemli kriter yabancı dil” derken; çalışanların %38’i yabancı dil bilgilerinin iş hayatı için yetersiz olduğunu söylüyor.

İşe alımda yabancı dilin önemi

İş ilanlarını incelerken karşılaşılan “İyi derecede yabancı dil bilen” maddesi birçok adayın en çok zorlandığı kriterlerden biri. Aranan nitelikler kısmında bu kriteri gören adaylar, yabancı dil bilgilerini sorgulayarak, bu konuda yeterli olup olmadıklarını düşünmeye başlıyor. Türkiye’de iş arayanların ve işverenlerin en çok tercih ettiği online insan kaynakları platformu Kariyer.net’in çalışanlara, iş arayanlara ve işverenlere sorular sorarak gerçekleştirdiği ve yaklaşık 85 bin kişinin yanıtladığı “İş hayatında yabancı dil” anketinin sonuçları konuyla ilgili önemli rakamları ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre; iş ilanlarını yayınlayan işverenlere yöneltilen, “Çalışanlarınızı işe alırken yabancı dil bilgilerini önemsiyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplara göre yabancı dil önemli, ancak çoğu zaman da birinci tercih nedeni değil. İşverenlerin % 46’sı yabancı dil bilgisi için “Evet, en önemli kriterimiz” derken, bunu %41 oranıyla “Tercih nedeni olsa da birinci derecede önemli değil” cevabı takip ediyor. İşverenlerin sadece %13’ü “Hayır, bizim için önemli değil” yanıtını veriyor.

En çok bilinen ve en çok aranan dil İngilizce

İş arayan adayların yabancı dil bilgileri incelendiğinde, yabancı dil bilen adayların %76’sının İngilizce seçeneğini tercih ettiği, %9’unun Almanca, %3’ünün Rusça, %3’ünün Fransızca, %3’ünün Arapça, %6’sının ise diğer dillerden birini bildiği görülüyor.

Haberin Devamı

Adayların yabancı dil bilmesi istenen ilanlar incelendiğinde ise en çok aranan dil olarak %83 oranıyla yine İngilizce karşımıza çıkıyor. İngilizce’nin ardından ilanlarda en çok aranan diğer diller ise %10’la Almanca, %4’le Rusça, %2’yle Arapça ve %1’le Fransızca oluyor.

Çalışanların %62’si yabancı dili aktif olarak kullanmıyor

Çalışanlara yöneltilen “İş hayatınızda aktif olarak yabancı dil kullanıyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan çalışanların %38’i “Evet” derken geri kalan %62’lik kesim iş hayatlarında yabancı dili aktif olarak kullanmadıklarını söylüyor. Ayrıca “Yabancı dil bilginizin iş hayatınız için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan çalışanların da %62’si “Evet” derken %38’i “Hayır” cevabını veriyor.

En çok bilinmek istenen dil de yine İngilizce

Ankete katılanların %92’sine göre İngilizce en geçerli dilken, ankete katılanların %3’üne göre Arapça, %2’sine göre Rusça, %2’sine göre İspanyolca, %1’ine göre ise Almanca en geçerli yabancı dil. “İmkanınız olsa hangi yabancı dili öğrenmek istersiniz” sorusu yöneltilen aday ve çalışanların %35’i en geçerli yabancı dil olan “İngilizce”yi seçerken, ankete katılanların %24’ü İspanyolca, %17’si Almanca, %14’ü Rusça, %10’u da Arapça yanıtını veriyor.