Hijyen kurallarına her zamankinden çok daha fazla özen göstermemiz gereken günler yaşıyoruz. Özellikle de günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirmeye başladığımız evlerimizin tozdan ve mikroplardan arındırılmış olması çok önemli. Peki, evlerimizde uzun süreli hijyeni nasıl sağlayabiliriz? Sizin için listeledik…

Hava filtrelerini temizleyin ya da yenileyin
Eviniz merkezi sistemle ısıtılıyor ve/veya soğutuluyorsa, havadaki toz seviyesini kontrol edebilmek için   filtreleri sıklıkla değiştirmenizi öneririz. Evinizde elbette toz birikmeye devam eder; ancak kaliteli filtreler kullanmanız ve en fazla 3 ay sonra bu filtreleri değiştirmeniz evinizdeki toz birikim hızını ciddi ölçüde yavaşlatır.

Yerleri sık sık silin
Islak bir paspasla yerleri silmek, süpürürken kaçırdığınız tozları toplamak için biçilmiş kaftandır. Sık sık paspas yaparsanız tozu kontrol altına alabilirsiniz. Yerleri uzun süre silmezseniz tozun, kirin temizlenmesi daha da zorlaşır ve bu sefer yerleri ovalamak zorunda kalabilirsiniz.

Tozları mikrofiber bezle alın 
Bezden beze büyük fark vardır. Evinizde toz sorunu varsa mikrofiber toz bezi ısmarlamanın zamanı gelmiş olabilir. Bu kumaş, tozları yakalamak ve hapsetmek için tasarlanmıştır. Eski bir tişört ya da havlu kullanmak, tozdan gerçekten kurtulmak yerine bir yerden diğerine taşır. Aynısı tüylü toz alıcı için de geçerlidir, mobilyanız daha temiz gözükür ama toz partikülleri havaya dağılır.Mikrofiber toz bezlerini şömine rafının, çalışma masasının, komodinlerin üstü gibi tozun birikmeye meyilli olduğu tüm yüzeylerin tozunu almak için kullanabilirsiniz. Islak bezler, toz toplamaya kuru bezlerden daha yatkındır. Bu nedenle ahşap olmayan mobilyaların tozunu alırken, önce bezi ıslatmayı deneyin. Mikrofiber bezi, topladığı tozlardan kurtulmak için toz aldıktan hemen sonra yıkayın.

Haftada en az iki kez evinizi süpürün
Yüksek verimli partikül hava filtreli bir elektrik süpürgesi kullanmak, mümkün olduğunca fazla tozu temizlemenizi sağlayacaktır. Evinizdeki tüm halıları, özellikle de çok kullanılan bölgelere odaklanarak elektrik süpürgesiyle süpürün. Evi sık sık süpürmek gerçekten de mobilyaların altında ya da köşelerde biriken toz miktarını azaltır. Bu yüzden elektrik süpürgesinin filtresini mutlaka sık sık değiştirin. Elektrik süpürgenizin iyi çalıştığından emin olun. Bozuk bir elektrik süpürgesi, tozu havaya tekrar verip sorunu kötüleştirecektir.

Nevresimlerinizi sıklıkla değiştirin
Çarşaflar, battaniyeler, yorganlar ve yastıklar, tozun birikmeye meyilli olduğu yerlerdir ve birçok kişi tüm gece tozlu hava soluduklarından sıklıkla burunları tıkalı uyanır. Yatağa her yattığınızda ya da her kalktığınızda, farkında olmadan havaya toz kaldırabilirsiniz. Bunun çözümü, yatak takımınızı sık sık yıkamaktır. Çok tozlu bir evde yaşıyorsanız, çarşafları ve yastık kılıflarını haftada bir yıkayın.