Havalar soğuk diye koşmayı bırakmayın!
İşte yapılması gerekenler!

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723 Created with sketchtool.

Düzenli olarak koşmak sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı! Ancak havaların soğumasıyla birlikte koşudan uzaklaşanların sayısı hayli fazla... Oysa ki, soğuk havalarda koşarak enerji seviyenizi yüksek tutabilir ve kondisyonunuzu koruyabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarından farklı olarak, kış mevsiminde koşmak için bazı ekstra önlemler almanız gerekebilir. Koşulara başlamadan önce doktorunuza danışmak bu önlemlerin başında geliyor. Peki bunun dışında başka ne tür detaylara dikkat etmelisiniz? Soğuk havalarda koşmayı bırakmamanız için yapılması gerekenleri sizin için derledik...

Kat kat giyinmekten çekinmeyin!

Soğuk mevsimlerde açık havada yapılan birçok spor dalları için soğuk prensibi giyim tercih ediliyor. Yani bir tane kalın kıyafet yerine sporcular hava şartlarına göre birçok kıyafeti üst üste giymeyi tercih ediyor. Bunun avantajı ise değişen hava durumuna göre kıyafetler rahatlıkla istendiğinde teker teker çıkarılabilir.

Nasıl giyinmek gerekir?

Pamuktan uzak durmanızda fayda var, çünkü pamuk, siz terleyince ıslanır ve bu yüzden kolay hasta olabilirsiniz. Kat kat giyinirken, ilk önce ince bir sentetik kıyafet tercih edin ve bu ilk kat üstüne nefes alabilen bir ceket tercih edin. Bu ceket mutlaka naylon veya rüzgar ve yağmurdan sizi koruyacak ama aynı zamanda da nem ve sıcaklığı çıkarabilecek bir şey olmalı. Bu şekilde hem üşümezsiniz hem de fazla sıcak hissetmezsiniz.

Başınızı ve ellerinizi mutlaka koruyun!

Vücut sıcaklığını %40 oranda kafadan kaybediyor. Bu yüzden mutlaka, buff, bere, bandana ve şapka takmayı ihmal etmeyin. Bunun dışında Vücut sıcağının %30’a kadar ellerden ve ayaklardan çıkıyor. Soğuk olunca nemi absorbe eden eldiven giyebilirsiniz.

Nefes alan fonksiyonel kıyafetler tercih edin!

Polyester ve poliamit gibi liflerden üretilen fonksiyonel kıyafetler nemi vücuttan dışa doğru atar ve böylece ısı ayarını dengeli tutar. Vücut ne çok üşür ne de çok ısınır. Aynı zamanda iyi bir spor kıyafetinin kaşındırmaması veya sürtmemesi gerekir.

Akşam koşusu için reflektörlü kıyafetler tercih edin!

Kışın hava erken karardığı için mutlaka reflektörlü olan kıyafetleri tercih edin. Spor kıyafetlerinin üzerinde reflektör kısımları bulunur. Eğer bulamazsanız, reflektöryelek giyebilirsiniz. Özellikle şehirde koşacaksanız kıyafet veya yelek giymek şarttır. Trafikte ışıklar sayesinde siz karşı tarafı görseniz de, arabalar ya da motosikletler sizi göremeyecek. Bu durumda mutlaka karanlık havada karşı tarafa daha net görünmek için bu tarz spor kıyafetler tercih edin.

Yine akşam koşusu için kafa feneri kullanın!

Kırsal bir yerde ya da şehirde koşarken, bir şeye takılmamak, patika bulmak veya adımınızı nereye attığınızı görmek için mutlaka kafa feneri kullanın.