R

Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız dijital saldırılar ve çözümleri

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723 Created with sketchtool.

Yaşadığımız pandemi süreciyle birlikte dijital dünyada çok daha fazla zaman geçirmeye başladık. Hatta neredeyse tüm hayatımızı dijital dünyada yaşıyoruz diyebiliriz. Eğitimden ofis işlerine, alışverişten eğlenceye kadar hemen her konuda dijital dünyanın avantajlarından yararlanıyoruz. Ancak dijital dünyada kendimizi ve ailemizi korumamızı gerektiren birçok da risk bulunuyor. Söz konusu bu riskleri sizin için derledik…

Siber zorbalığa dikkat!

Özellikle çocuklar için büyük tehdit oluşturan siber zorbalık; dijital ortamda yapılan ifşa, iftira, aşağılama ve tehdit gibi psikolojik baskıları ifade eder. Söz konusu bu baskılar kişide özgüven kaybı, sosyal kaygı ve aile içi huzursuzluk gibi birçok olumsuz durumları da beraberinde getirir. Ebeveynlerin, çocuklarını siber zorbalıktan korumaları için mutlaka çocuklarını dijital ortamda takip etmeleri ve siber zorbalığı anlayabilecekleri şekilde onlara anlatmaları önerilir. 

Linkleri tıklamadan önce iki kere düşünün!

Güvenlik açığı yaşıyan kişilerin birçoğu olayı anlatırken “Benimle ilgili bir elektronik posta olduğunu düşündüğüm için linke tıklamıştım” der. Oysaki bu durum, bilgisayar korsanlarının sıklıkla uyguladığı yöntemlerden sadece biridir. Oltalama adı verilen bu yöntemde; kullanıcı linki tıkladığı andan itibaren bilgisayarının arka planına küçük bir dosya indirilir ve bu dosya sayesinde bilgisayarda yer alan şifreli dosyalar dahil ele geçirilebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için öncelikle bilgisayarın işletim sisteminin güncelliğinden ve bilgisayarda antivirüs programının yüklü olduğundan emin olunmalıdır. Gelen elektronik postaların ve/veya sosyal medya mesajların ise güvenilir kişilere ait olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Çocuklar için hazırlanmış içerikleri tercih edin

Olumsuz duygu durumları ve davranışların kitlelere yayılmasında dijital ortamın gücü yadsınılmaz bir gerçek. Bu nedenle özellikle çocukların dijital ortamı denetimli bir şekilde kullanmalarında fayda görülüyor. Ebeveyn denetimine izin veren uygulamaların yanı sıra uzman kadrolar tarafından sadece çocuklar için içerik üreten içerik ve uygulamaları tercih etmek bu anlamda alınabilinecek önlemlerin başında geliyor. 

Hizmet kullanım şartlarını mutlaka okuyun

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre; internet kullanıcıların %91’inin bir web sitesine ya da uygulamaya üye olurken hizmet kullanım şartlarının tek satırını bile okumadan kabul ediyor. Dolayısıyla söz konusu şartnamedeki bütün maddeler kabul edilmiş sayılıyor ve kişisel verilerin kullanımına açık kapı bırakılmış olabiliyor. İleride sıkıntı yaşamamak adına, ne kadar sıkıcı ya da uzun olursa olsun şartnameleri okuduktan sonra kabul etmekte fayda görülüyor.

Dijital dünyada güvenliğini sağlamanın en kolay yolu: Aksigorta Dijital Güvenlik Platformu

Dijital Güvenlik Platformu seni, aileni ve işini bu dijital risklere karşı uyarmak ve korumak için yanında. Hadi sen de videolar, ücretsiz eğitimler ve bilgilendirici içeriklerle dijital dünyaya dair bilgi sahibi ol, her geçen gün büyüyen dijital dünyanın risklerine karşı hazırlıklı ol.

Detaylı bilgi için tıklayınız

Advertisement