Kobi Böyle Hibe Görülmedi!

Böyle Hibe Görülmedi!

04.07.2018 - 18:04 | Son Güncellenme:

Ülke ekonomisinde ve gelişiminde en önemli etkenlerden birisi de teknolojidir. Yeniçağa ayak uydurmak ülkenin refah düzeyini yükseltmek ancak teknoloji ve bilimin katkısıyla mümkündür.

Böyle Hibe Görülmedi

Bunun bilincinde olan TÜBİTAK bütün çalışmaları, bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde gerçekleştiriyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), yüksek teknoloji tasarlama ve üretme süreçlerine dâhil olmamızı sağlayacak ve küresel rekabette öne çıkmamıza imkân tanıyacak projelere destek vereceğini açıkladı. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal Çalışmalarını "Bilim Merkezi Türkiye", "Teknoloji Üssü Türkiye" ve "İleri Sanayi Ülkesi Türkiye" hedefleriyle sürdürdüklerini söyleyerek destek mekanizmalarını geliştirmeye yönelik çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Mandal, dünyadaki gelişme eğilimlerinden örnekler vererek, Türkiye'nin, Ar-Ge ve yenilik alanındaki temel problemlerine değindi. Bu noktada destek sistemlerinin daha çok girdi odaklı tasarlandığına ve çıktıların yeterince iyi ölçülmediğinin altını çizen Mandal, şöyle devam etti: "Yüksek teknolojili ürünlerin prototipten üretime yapım aşamasına geçişine yönelik sunulan destek fırsatları eksik ve yetersiz kalıyor. Desteklerde yeterince odaklanma sağlanamıyor. Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu, ticarileşme faaliyetleri oldukça güçsüz. Son kullanıcı, projelerde olmadığında ürün doğrulaması sağlanamıyor, teknoloji tabanlı ürün pazarda yer bulamıyor. Yetkinlik ve insan kaynakları ihtiyaç analizleri yapılmıyor ya da düzenli periyotlarla devamlılığı sağlanmıyor."

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), yüksek teknoloji odaklı ürün ve süreçlerinin geliştirilmesine yönelik 'Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı'nı başlattı. 28 Eylül'e kadar başvuru yapılabilecek çağrı iki fazdan oluşuyor. İlk fazda destek miktarı 100 bin lira olacak ve başarılı olan her bir yüksek teknoloji iş birliği platformuna ikinci fazda 50 milyon liraya kadar hibe desteği sunularak, 4 yıl süreyle projeler desteklenecek. Mandal, teknoloji aktarımını hızlandırmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Projelerde yapay zekâ, üç boyutlu yazıcılar, insansız hava araçları, akıllı ulaşım ve şebeke sistemleri, yenilenebilir enerji, yeni nesil ilaç ve biyomedikal teknolojileri gibi konular öncelikli olacak" sözleriyle teknolojinin daha ileri boyutlarının ele alınması gerektiğine dikkat çekti.


Kaynak: Kobi-Line