Kobi Tüm İşverenlere Müjdeli Haber!

Tüm İşverenlere Müjdeli Haber!

13.06.2018 - 17:26 | Son Güncellenme:

İstihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması, mesleği olmayanlara işsizlerin meslek sahibi yapılması, iş gücünün verimliliğinin artırılması, stratejik sektörlerin desteklenmesi, işverenleri ve üretimi desteklemek amacıyla devlet destekleri ve teşvik programları hayati öneme sahip bulunmaktadır.

Tüm İşverenlere Müjdeli Haber

Ülkemizde 2004 yılına kadar olan dönemde üreten kesime, istihdama iş yerlerine neredeyse hiçbir SSK/SGK desteği yoktu. Özellikle 2008 yılından itibaren tüm iş yerlerine her yıl artan oranda çok çeşitli cazip SGK teşvikleri uygulanmaya başlandı. Bir yandan geri kalmış şehirleri bölgeleri kalkındırmaya yönelik teşvikler, diğer yandan ilk defa çalışmaya başlayacak tecrübesiz gençlere, kadınlara, engelliler ile diğer dezavantajlı gruplar unutulmadı. Her biri için ayrı ayrı teşvikler uygulandı.

2018 yılından itibaren geçerli olmak üzere yeni teşvikler yürürlüğe kondu. Bu teşviklerden özellikle esnaf-sanatkâr ve küçük iş yerlerini desteklemek maksadıyla uygulanmaya konan teşvik her yönden çok cazip. Devletin sunduğu istihdam teşvikleri iş dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Maaş, sigorta primi vergi başta olmak üzere çok sayıda teşvikten faydalanmak isteyen 250 binin üzerinde firmadan başvuru geldi. İŞKUR'a yapılan başvurularda en büyük ilginin 'bir senden bir benden' teşviğinde olduğu görüldü. Bakanlık, hazırladığı broşürde de ilave istihdam teşviklerinin tanıtımını yaptı.

İşbaşı eğitim programa katılanların 3 ay boyunca günlük 61.65 lira (aylık bin 603 lira) ücreti, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve iş kazası, meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak. Bilişim, imalat sektörlerinde işbaşı eğitim programları 3 aydan 6 aya kadar uzatıldı. Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim ve kodlama gibi geleceğin mesleklerinde düzenlenecek eğitim programları 9 ay sürecek. Aylık bin 950 lira ücreti, GSS, meslek hastalığı, iş kazası primleri devlet tarafından karşılanacak. Ek olarak istihdam edilecek kişilerin, SGK primleri ve vergilerini 1 yıl devlet ödeyecek. Bu yıl için aylık teşvik tutarı 883 lira olarak belirlendi.

İmalat sanayi ve bilişim sektöründe işverenlerin ilave istihdam edileceği kişilerin primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Sigortalıya 5 bin 412 liraya kadar ödenecek ücretler için bu yıl aylık teşvik tutarı en fazla 2 bin 151 lira olacak. 1-3 çalışanı olan, ustalık belgesine sahip imalat sanayi işverenlerin ilave olarak istihdam edeceği 18-25 yaş arasındaki gençlerin ücret, prim ve vergileri (2 bin 486 lira) 1 yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödemesi sağlanacak. İmalat sanayi sektöründeki işbaşı eğitim programına katılan, 2-5 arası çocuğu olan kadınlara, program süresince 400 lira kreş, bakım desteği ödenecek. Programa katılan kadınların 6 ay boyunca günlük 61.65 lira (bin 603 lira) ücreti, primleri devlet tarafından ödenecek. Mesleki eğitim kurslarına katılanların günlük 61.65 lira ücretini, GSS, iş kazası ve meslek hastalığı primlerini devlet ödeyecek. Teorik ve pratik eğitim 8 aya kadar sürebilecek. Bu yılın ilk 9 ayında işverene asgari ücret desteği aylık 100 lira olarak verilecek.

Kaynak: Kobi-Line