Konut Karaborsa emlakçılık başladı!

Karaborsa emlakçılık başladı!

17.02.2015 - 10:47 | Son Güncellenme:

Hızlı gelişen konut yapılaşması beraberinde sorun mu getirdi?

Karaborsa emlakçılık başladı

Trabzon’da hızla artan konut yapılaşması beraberinde “karaborsa emlak” sektörünü de getirdi. Emlak kanunundaki bazı eksiklikler ise merdiven altı emlak sektörünün oluşmasına neden oldu. TURYAP Trabzon Temsilcisi Muzaffer Bektaşoğlu, konu ile alakalı olarak yapmış olduğu değerlendirmede Emlakçılar Yasa Tasarısı’nın mutlaka kanunlaşması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Bektaşoğlu, “ Emlakçılık hizmetleri bir lisansa bağlanacaktır. Sonrasında ise bu adaylar bir staja tabir tutulacak. Lisansları bulunmayan kişiler yada kurumlar kesinlikle danışmanlık yapamayacaklar. Yapsalar da kanunen suç işlemiş olacaklar. . Avrupa'da emlak danışmanlığı yapabilmek hukukçu ve sağlıkçı olmaktan daha zor. Emlakçının bir evi satabilmesi için ev ile ilgili, inşaat ve o sektörle ilgili bilgi sahibi olmalı ve mesleki bir eğitim almış olması lazım. Sadece kapıyı açıp evi göstererek emlakçı olunmaz. Bu yasa emlak müşavirliği adı altında aynı Avrupa standartlarında belge verilecek. Artık herkes emlakçılık yapamayacak.”ifadelerine yer verdi.

Haber61’in edindiği bilgiye göre; Trabzon genelin 4 Bin üzerinde emlakçı bulunmakta. Bu emlakçıların büyük bir çoğunluğunun ise resmi olmadığı ve merdiven altı çalıştığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Öte yandan Hükümetin yapacağı 15 bin liralık konut desteğinin bugün ev alacaklara katkısı olamayacağını belirten sektör temsilcileri, konut faizinde indirim yapılmasını ya da paranın 5 yıl sonra değil bugün verilmesini istedi. Bugün ev almayı düşünen vatandaşlara bu desteğin katkısının olamdığını kaydeden Samsun Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, "Şu an için verilecek bir para yok. Bu parayı almak için 5 sene para biriktirilmesi gerekiyor. Ben vatandaş olarak şu an daire almak istiyorum, cebimde de 10 bin lira param var, bana o zaman 15 bin lirayı sen destek olarak ver. Bu durum vatandaşın işine yarar. Türk milleti biraz sabırsızdır, bankada biriktirdiği parayı 5 yıl tutmaz ilk ihityaç duyduğu anda çeker o parayı. O yüzden bu sistem vatandaşın işine yaramaz ama bugün veriyorsa çok işe yarar." diye konuştu.