Konut Yunan adalarının lüks villaları ‘kelepir’ oldu

Yunan adalarının lüks villaları ‘kelepir’ oldu

04.10.2010 - 10:27 | Son Güncellenme:

Yunan adalarında villa sahibi olmak bir dönem sadece aristokrat ailelere, ultra zenginlere ve ünlülere tanınan bir ayrıcalık gibiydi. Yunanistan’ın borç krizi ise bu kuralı değiştirdi. Villalar hâlâ ateş pahası ama fiyatları daha erişilebilir

Yunan adalarının lüks villaları ‘kelepir’ oldu

Bir zamanlar Avrupa aristokrasisinin ve jet sosyetesinin gizli sığınağı olan Yunan adaları, krizde gayrimenkul fiyatlarının dudak uçuklatacak oranda ucuzlaması sonucu istila tehlikesiyle karşı karşıya. Bugün ünlü Rothschild ailesinin Korfu adasındaki villasına komşu 6 bin metrekarelik araziye sahip olmanın bedeli 180 bin euro’ya kadar düşmüş durumda.

Yunan adalarında fiyatı büyük oranda düşen arazi ve lüks villalar son olarak Financial Times gazetesinin yayımladığı “How to Spend it” adlı lüks ekine dosya konusu oldu. Dergiye konuşan Savills International adlı emlak şirketinin ortağı Emma Woods, “Yunanlılar varlık açısından çok zengin. Birçok ailenin elinde krizde onları koruyacak nakit birikimi de var. Ancak gayrimenkul fiyatları çoğu ailenin nakit sıkıntısına düşmesi ve arsa ve taşınmazlara uygulanan yeni vergiler yüzünden düşmeye başladı” dedi.

Yunan adalarındaki varlıklarını satışa çıkaranlar arasında yalnızca bu ülkenin vatandaşları yok. İngiltere’nin eski Muhafazakâr Parti milletvekili William Rees-Davies’in dul eşi de Korfu Adası’nda üzerine 200 metrekare villa inşa etme ruhsatı bulunan deniz kıyısındaki arazisini 1 milyon euro’dan satışa çıkarmış durumda.


Fiyatlar yüzde 10-20 düştü

New York Times gazetesine göre gayrimenkul piyasasının altın yılları olan 2000-2008 arasında Yunanistan’da gayrimenkul fiyatlarının yılda ortalama yüzde 7.5-10 arttığını yazarken, Korfu Adası’nda bu oranın yüzde 20-30’ları buluyordu. Krizden sonra ise fiyatlarda ortalama yüzde 10-20’lik bir düşüş yaşandı. Bugün Korfu’da 2-3 odalı standart bir villanın metrekare fiyatı 2.500-4.000 euro arasında değişiyor. Sahile yakın villalarda ise bu rakam 4.000-5.000 euro’yu buluyor.

Uzmanlar, ağırlıklı olarak İngiliz yatırımcıların satışa çıkardığı bu villaların yeni müşterilerinin çoğunlukla Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden geldiğini söylüyor.
Pire açıklarındaki Spetses adası ise bir zamanlar emlakçıların uğramaya bile cesaret edemediği bir merkezken şimdi durum farklı. Savills’in şube açtığı adada evler metrekaresi 7 bin euro’dan satışa çıkıyor. Bu villaları yaz için kiralamanın bedeli 10 hafta için 30 bin ile 50 bin euro arasında değişiyor.


AB vatandaşı olmayana zor

Yunan adalarında inşaatlar durduğu için ev inşa etmenin maliyeti de yüzde 20-30 düşerek metrekare başına 1.500 euro’ya geriledi. Buna karşılık Yunan adalarında gayrimenkul satın almak isteyenlerin ucuzlayan fiyatlara rağmen yüklü vergi ödemeyi göze alması gerekiyor. Başbakan Yorgo Papandreu hükümetinin uygulamaya soktuğu son kemer sıkma paketi kapsamında satın alınan gayrimenkulün fiyatının, emlakçı komisyonunun ve diğer masrafların yüzde 16’sı kadar vergi ödemek şart.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) vatandaşları hiçbir kısıtlama olmaksızın Yunan adalarında gayrimenkul sahibi olabiliyor. Ancak AB dışı ülkelerden gelen potansiyel yatırımcıların Savunma Bakanlığı’ndan izin alması gerekiyor. Korfu adasında emlakçılık yapan Chris Nikolopulos, işlemlerin altı ay sürebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

DİĞER EMLAK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !