Kültür Sanat 16'ncı Altın Koza Film Festivali başladı

16'ncı Altın Koza Film Festivali başladı

08.06.2009 - 10:06 | Son Güncellenme:

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce 16’ncısı düzenlenen Altın Koza Film Festivali, bugün kenar semtlerde eğitim gören ve çoğu hiç sinemaya gitmemiş öğrencilere özel gösterimlerle başladı.

16ncı Altın Koza Film Festivali başladı

Çocuk haklarının tema olarak işlendiği festivalde 100 bin öğrencinin sinemayla buluşturulması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu ve Ortopedia Hastanesi Toplantı Salonu’ndaki ilk gösterimler için belediye otobüsleriyle okullarından alınan 500 öğrenci, öğretmenleri ve Altın Koza görevlileri eşliğinde sinemaya getirildi. Öğrencilere sinema izleyicisinin nasıl olması gerektiği yönünde film başlamadan önce eğitim verildi. Koza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Sanat Konseyi Başkanı Haluk Uygur, sinema izlemeye gelen 5, 6 ve 7’inci sınıf öğrencilerine salon kurallarını anlattı. Uygur’un, öğrencilerle sohbet ederken, “Sinemaya daha önce geldiniz mi?” sorusuna, birçok öğrenci “hayır” cevabını verdi. Eğitimin ardından çocuklara özel seçilmiş filmler gösterildi. Festival kapsamında 3 yıldır düzenlenen ‘Okullar Sinemada - Sinema Okullarda Projesi’ kapsamında da 15 okulun toplantı salonlarında projeksiyon cihazlarıyla filmler izletildi.

Haberin Devamı

GELECEĞİN İZLEYİCİSİNE YATIRIM
Çocukların sinemaya çok ilgi duyduğunu anlatan Uygur, “Çocuklar bizim geleceğimiz. Festivalimiz Türkiye’de yapılan diğer festivallere oranla geleceğin izleyicisini yetiştirme konusuna çok önem veriyor. Festival her geçen yıl büyüyor, çocuklarımız da festivali daha iyi özümsüyor” dedi. Festival kapsamında başta dezavantajlı bölgelerdeki okullar olmak üzere 170 okulda 5’er filmin 2’şer seans gösterileceğini ayrıca 43 okulun öğrencilerinin de belediye otobüsleriyle sinema salonlarına taşınacağını vurgulayan Uygur, görme ve işitme engelliler için de özel olarak hazırlanan filmlerin festivalde yer alacağını kaydetti. Uygur, proje ekibinin sinemayla buluşturulan tüm öğrencilere sinemada davranış kuralları eğitimi vereceğini belirterek, festival kapsamında geçen yıl yaklaşık 60 bin öğrencinin sinemaya getirildiğini bu yıl ise 100 bin öğrenciyi sinemayla buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Festival kapsamında hazırlanan 3 sergi de bu gün sanatseverlerle buluştu. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin (AFAD) hazırladığı ‘Altın Koza’da Sinema Yüzleri’ adlı sergi, M1 Tepe Alışveriş Merkezi’nde, merhum Mehmet Baltacı ve Dr. Haluk Uygur’un ‘Tarihi Adana Fotoğrafları’ adlı sergileri ile festival komitesi tarafından hazırlanan ‘2009 Altın Koza Onur Ödülleri Yeşilçam Afiş Sergisi’ Adana Kültür Sanatevi’nde izlenime sunuldu. Sergiler 16 Haziran Pazartesi gününe kadar gezilebilir.
Festival kapsamında Cinebonus, Arıplex, Metropol sinemalarında da uzun metrajlı filmlerin gösterimleri de başladı. Festival kapsamında dağıtılan giriş kartlarıyla sinemaya giden izleyiciler, sivil 2, öğrenci 1 TL’den alacakları biletlerle film izleyebiliyor. Festival komitesi yetkilileri elde edilecek gelirlerin çocuklar yarına çalışan sivil toplum örgütlerine bağışlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Festivalde yarışacak filmler

16'ncı Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na 31 filmin başvurusu yapıldı. Altın Koza Film Festivali kapsamında her yıl düzenlenen ve son bir yıl içinde çekilen Türk filmlerinin kabul edildiği toplam 445 bin TL ödül dağıtılacak ’Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak filmler şunlar:
Erden Kıral’ın ‘Vicdan’, Pelin Esmer’in ‘11’e 10 Kala’, Cemal Şan’ın ‘Dilber’in Sekiz Günü’, Ümit Ünal’ın ‘Gölgesizler’, Murat Düzgünoğlu’nun ‘Hayatın Tuzu’, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın ‘İki Dil Bir Bavul’, Aslı Özge’nin ‘Köprüdekiler’, Atalay Taşdiken’in ‘Momo-Kızkardeşim’, Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Pandora’nın Kutusu’, Tayfun Pirselimoğlu’nun ‘Pus’, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Süt’, Mahmut Fazıl Coşkun’un ‘Uzak İhtimal.’
Festival kapsamında Büyük Jüri En İyi Film Ödülü’ne 250 bin TL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü’ne 50 bin TL ve En İyi Yönetmen Ödülüne 50 bin TL, En İyi Senaryo Ödülü’ne 15 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’ne 15 bin TL ve En İyi Müzik Ödülü’ne 15 bin TL ödül dağıtılacak. Festival izleyicilerinin belirleyeceği bir filme ise 50 bin TL, Adana İzleyici Jürisi En İyi Film Ödülü verilecek. 16'ncı Altın Koza Film Yarışması’nda kapsamında verilecek ödüller 13 Haziran 2009 Cumartesi günü yapılacak ödül töreni ile sahiplerini bulacak. Festival kapsamında, Uzak Doğu ülkelerinden Güney Amerika’ya, İran’dan ABD’ye kadar birbirinden farklı pek çok ülkeden ödüllü filmler sanatseverlerle buluşacak. Etkinliklerde 11 sinema salonunda 212 film 395 seansta gösterime sunulacak.