Kültür Sanat Akbank Caz'da ilk hafta konukları...

Akbank Caz'da ilk hafta konukları...

05.10.2011 - 11:34 | Son Güncellenme:

Caz tutkunlarının her yıl heyecanla beklediği, Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 21. yılında yine dopdolu.

Akbank Cazda ilk hafta konukları...

Şehrin Caz Hali sloganı ile bu yıl 13 Ekim - 3 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek Festival’de dünyaca ünlü caz sanatçıları yer alacak. Zengin konser programı, atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch’lar ve Kampüste Caz konserlerinin yer aldığı 21. Akbank Caz Festivali’ni kaçırmayın.

Haberin Devamı

21. Akbank Caz Festivali’nin İlk Hafta Konserleri

13 EKİM 2011, PERŞEMBE

? Arild Andersen Trio
13 Ekim 2011, Perşembe, saat: 20.30 Cemal Reşit Rey
21. Akbank Caz Festivali’nin açılışını Avrupa caz sahnesinin başarılı trio’larından biri olan Arild Andersen Trio yapacak. 1970’lerden beri İskandinav caz müzik sahnesindeki önemli kontrbasçılarından biri olan Arild Andersen, uzun yıllar Jan Garbarek Quartet’te çaldı. 2008’de Fransa’nın Academie de Jazz ödüllerinde yılın müzisyeni seçilen Andersen, bugüne kadar ECM plak şirketinden sayısız albüm çıkardı.

Amerikalı ustalar Chick Corea, Phil Woods ve Dexter Gordon gibi isimlerle de ortak çalışmalar yapan Arild Andersen’e 13 Ekim 2011, Perşembe günü saat: 20.30’da Cemal Reşit Rey’deki performansında İskoçyalı efsanevi saksafon ustası Tommy Smith ve İtalyan asıllı davulcu Paolo Vinaccia eşlik edecek.

Haberin Devamı

? The Ray Gelato Giants
13 Ekim 2011, Perşembe saat: 22.30 Babylon
Festival’in bir diğer konuğu ise İngiliz Kraliyet ailesi için konser veren ve Paul Mc Cartney’in düğününde sahne alan swing müziğinin efsane maestrosu Ray Gelato. Yüksek tempolu parçaları, fırtına gibi saksafon soloları ve orkestrasıyla her zaman müzikseverleri mutlu eden Ray Gelato otoritelerce klasik caz geleneğinin son temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. Swing, caz ve R&B’yi kusursuz bir şekilde yeniden yorumlayan The Ray Gelato Giants, ‘Ray Gelato Salutes the Great Entertainers’ albümünün tanıtım turnesi kapsamında 13 Ekim 2011, Perşembe günü saat: 22.30’da Babylon sahnesinde olacak.
Ray Gelato- vokal, tenor saksafon, Daniel Marsden- trompet, Andrew Rogers- trombon, Oliver Wilby- alto, tenor saksafon, Oliver Hayhurs- kontrbas, Gunther Kurmayr-piyano, Sebastian De Krom-davul

? White Mink
13 Ekim 2011, Perşembe saat: 22.30 Babylon Lounge
15 Ekim 2011, Cumartesi saat: 23.00 Babylon Lounge
Eski swing plaklarını yeniden yorumladıkları toplama albüm serileriyle adını duyuran White Mink, “Electro Swing vs. Speakeasy Jazz” adlı albüm çalışmalarıyla 1920’li ve 30’lu yılların swing ruhunu günümüz dünyasının modern sesleriyle buluşturdu. Dönemin unutulmayan klasiklerine ve çok nadir bulunan kayıtlara setlerinde yer veren White Mink DJ’leri, caz çağının tartışmasız en önemli müziği swing’i yeniden yorumlayarak “electro swing” tarzını lugatımıza kazandırdı. White Mink DJ’leri 21. Akbank Caz Festivali kapsamında 13 Ekim 2011, Perşembe günü saat: 22.30’da; 15 Ekim 2011, Cumartesi günü ise saat: 23.00’de Babylon Lounge’da tüm caz tutkunlarını dansa davet edecek.

Haberin Devamı


14 EKİM 2011, CUMA

? Maffy Falay
14 Ekim 2011, Cuma, saat:20.30 Cemal Reşit Rey
Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük caz sanatçılarından dünyaca ünlü trompet ustası Maffy Falay ve topluluğu Maffy Falay Sextet, 14 Ekim 2011, Cuma günü Cemal Reşit Rey’de muhteşem bir performansa imza atacak. Ankara Konservatuvarı’nda trompet eğitimini tamamlayan Muvaffak "Maffy" Falay, 1960’da Almanya’nın önemli Big Band şeflerinden Kurt Edelhagen’in orkestrasına girmeyi başardı. Orkestra ile beraber Avrupa’yı dolaşan Maffy Falay, The Kenny Clarke–Francy Boland Big Band ile beraber çalıştı ve onların altı albümünde yer aldı. Phil Woods gibi müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşan trompet ustası, 60’lı yıllarda Quincy Jones’ın orkestrasında da çaldı. Daha sonra İsveç’e yerleşen müzisyen, Amerika’daki konserlerine devam ederek, Dizzy Gillespie’nin Reunion Orchestra’sında çalmaya başladı. Halen İsveç’te yaşayan Maffy Falay, 21. Akbank Caz Festivali’nde caz tutkunlarına unutulmaz bir konser verecek.
Muvaffak "Maffy" Falay-trompet, Engin Recepoğulları- tenor saksafon, Elvan Aracı- trombon, Carl Fredrik Orrje- piyano, Per-Ola Gadd- kontrbas, Ferit Odman-davul

Haberin Devamı


? İlhan Erşahin’s Love Trio featuring Arto Tunçboyacıyan
14 Ekim 2011, Cuma saat: 22.30/ saat: 24.00 Babylon
New York basını tarafından "küresel bir müzik kaşifi" olarak tanımlanan saksafon ustası İlhan Erşahin, caz geleneğinden yola çıkarak, elektronika, hip-hop, groove gibi güncel türlere yer vermiş olduğu projesi İlhan Erşahin’s Love Trio featuring Arto Tunçboyacıyan ile 14 Ekim 2011, Cuma günü saat: 22.30 ve 24.00’de Babylon’da.

Haberin Devamı


? Raashan Ahmad


14 Ekim 2011, Cuma saat: 23.00 Babylon Lounge
“The Push” albümüyle büyük ilgi toplayan Raashan Ahmad, Babylon Lounge sahnesinde. İlk çıkardığı albümle hip-hop’ın en başarılı ve yaratıcı MC’lerinden biri olarak dikkat çeken Ahmad, 50’den fazla müzisyenle işbirliği yapmış çok yönlü bir sanatçı. Diskografisinde; The One, Moar, Afrodisiac Sound System isimlerin bulunduğu Raahsan Ahmad, son albümü “For What You’ve Lost”ta ise; Aloe Blacc, Noelle Scaggs, Gift of Gab, Count Bass D gibi isimlerle yaptığı ortak çalışmalarla müzikseverlerin karşısına çıktı. İlk albümünden itibaren hip-hop’ın en başarılı ve yaratıcı MC’lerinden biri olarak dikkat çeken Raashan Ahmad, Festival kapsamında 14 Ekim 2011, Cuma günü saat: 23.00’de Babylon Lounge’da unutulmaz bir performans sergileyecek.

15 EKİM 2011, CUMARTESİ


? Club des Belugas Featuring Brenda Boykin
15 Ekim 2011, Cumartesi saat: 23.00 Babylon
Nujazz tınılarını, Brezilya, Swing ve Soul ile birleştiren Alman topluluk Club des Belugas; vokallerde San Francisco’lu büyüleyici ses Brenda Boykin, davulda Mickey Neher, basta Matthias Bangert, klavyede Roman Babik ve saksafonda ise Karlos Boes’den oluşuyor. Nujazz dalında Almanya’nın en iyileri arasında gösterilen Club des Belugas, 2006 yılında “Apricoo Soul” albümüyle yükselişe geçti ve ismini müzik çevrelerinde duyurdu. Bu dönemde topluluk, klasik “Mambo Italiano” parçasını kendilerine has bir şekilde yorumlayarak da dikkatleri üzerlerine çekmişti. Almanya’nın serinlerinden gelen nujazz’ı Brezilya sıcağı ve siyahi Soul müziğin sesleri ile birleştiren Club des Belugas, 15 Ekim 2011, Cumartesi günü saat: 23.00’de Babylon’da 21. Akbank Caz Festivali’nin kaçırılmaması gereken performanslarından birini sahneliyor olacak.
Brenda Boykin-vokal, Mickey Neher-davul, Matthias Bangert-bas, Detlef Höller-gitar, Roman Babik-klavye, Karlos Boes- saksafon


? Frøy Aagre
15 Ekim 2011, Cumartesi, saat: 19.00 Akbank Sanat
Norveç’in son dönemde yetiştirdiği en önemli soprano saksafon ustalarından Frøy Aagre 21. Akbank Caz Festivali’ne konuk oluyor. Müzik eğitiminin kökleri kendi ülkesi Norveç’ten İngiltere’ye, Arjantin’den Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada seyreden sanatçı, ilk albümü “Katalyze”ı 2004 yılında yayınladı. Bu albüm ile müzik çevrelerinde büyük heyecan yaratmayı başaran genç sanatçı, 2009’da önemli müzik endüstrisi etkinliklerinden biri olan MIDEM’de sahne aldı. 2010 başında son yıllarda İskandinav ülkelerinden çıkan en orijinal caz albümü olarak tanımlanan “Cycle of Silence”ı yayınlayan müzisyen, genç yaşına rağmen özellikle Kuzey Avrupa cazının en yenilikçi ve gelecek vaat eden sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Frøy Aagre, 21. Akbank Caz Festivali kapsamında 15 Ekim 2011, Cumartesi günü Akbank Sanat sahnesine konuk olacak.
Froy Aagre- saksafon, Andreas Ulvo-piyano, Jo Skansaar- kontrbas, Freddy Wike-davul


16 EKİM 2011, PAZAR

? BassDrumBone
16 Ekim 2011, Pazar saat: 20.00 Babylon
Mark Helias’ın kontrbasta, Gerry Hemingway’in davullarda ve Ray Anderson’ın trombonda yer aldığı BassDrumBone, birbirinden farklı üç müzisyenin olağanüstü bir uyum içinde sıra dışı performanslara imza attığı bir topluluk. 13. Akbank Caz Festivali’nde de sahne alan ve büyük beğeni toplayan BassDrumBone, birçok prestijli müzik ödülüne layık görüldü. Kuruldukları günden bu yana beş albüm yayınlayan avangart cazın öncü ismi BassDrumBone’un son albümü “The Other Parade” ise 2011’de yayınlandı. Konser performanslarıyla büyük beğeni toplayan üçlü 16 Ekim 2011, Pazar günü saat: 20.00’de Babylon sahnesine konuk olacak.
Ray Anderson-trombon, Gerry Hemingway-davul, Mark Helias-kontrbas

21. Akbank Caz Festivali haberlerini akbanksanat.com ve akbankcaz.com adreslerinin yanısıra Akbank Sanat iPhone uygulaması ve facebook.com/AkbankSanat, twitter.com/AkbankSanat adreslerinden takip edebilirsiniz.