Kültür Sanat 'Aşktan ölenler’

'Aşktan ölenler’

31.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi, şubat sayısının kapağına Sevgililer Günü dolayısıyla 'Türk ve dünya edebiyatında aşktan ölenler’ konusunu taşıdı

Aşktan ölenler’

Kültür Sanat Servisi

Milliyet Sanat dergisi şubat sayısının kapağına 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla hazırlanan 'Türk ve dünya edebiyatında aşktan ölenler’ konusunu taşıdı. Kapakta Picasso’nun “Âşıklar” adlı tablosu yer aldı. Dosyada “Romeo ve Jülyet”ten, “Hıçkırık”a, “Eylül”den “Vadideki Zambak”a, “İtiraf”tan “Arabacının Aşkı”na kadar yerli ve yabancı edebiyatta trajik biçimde noktalanmış pek çok aşk öyküsü mercek altına alınıyor. Dergideki edebiyat sayfalarında ayrıca, Murathan Mungan’ın geçen ay başlayan köşesi Origami, Hilmi Yavuz ve Semra Topal ile söyleşilerle Ömer Türkeş, Semih Gümüş ve Murat Uyurkulak’ın yazıları da yer alıyor.

Gotik âlemlerin yaratıcısı

Sinema sayfalarında Sevin Okyay’ın kaleminden, şubat ayında vizyona girecek olan “Sweeney Todd: Fleet Sokağı’nın Şeytan Berberi” filminin yönetmeni Tim Burton’ın portresini, yanı sıra bu yılki Oscar adayları üzerine Alin Taşçıyan’ın değerlendirmesini bulabilirsiniz.
!f İstanbul - AFM Bağımsız Filmler Festivali’nin öne çıkan yapımları, bu ay “Bucket List”te Morgan Freeman ile izleyeceğimiz Jack Nicholson’ın Attila Dorsay tarafından yazılan portresi, 58. Uluslararası Berlin Film Festivali ve ayın yeni filmleri de sinema sayfalarını renklendiriyor.

Bizans Sarayı’nın gizleri

Milliyet’in Four Seasons Oteli’nin Sultanahmet’teki Büyük Bizans Sarayı kalıntıları üzerine inşa ettiği ek bina haberi, 2007 yılının sonuna damgasını vurmuştu. İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı eski başkanı Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu, Bizans Sarayı’nın bilinmeyen yönlerini Milliyet Sanat ile paylaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 4 Şubat’ta edebiyatçıları ağırlayacağı Çankaya Sofrası’nın bugünü ve geçmişi ile aslında çıkış noktası 'insan kadar eski olan’ televizyon yarışmaları da kültür sayfalarının konuları arasında.

Sergilerin içinden...

Derginin plastik sanatlar sayfaları da dolu dolu... Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde devam eden “Nâzım ve Vera” ile Özer Kabaş sergileri, Laurent Grasso’nun “Nörosinema”sı, fotoğrafları Türkiye’de ilk ve son kez sergilenen efsanevi Çek fotoğrafçı Josef Koudelka, 10 yıllık aradan sonra Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde sergi açacak olan dünyaca ünlü illüstratörümüz Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile söyleşi, Siemens Sanat’ta devam eden “Muğlak Statü” ve Rahmi Aksungur sergileri bu sayfalarda...

Herbert von Karajan 100 yaşında

Müzik sayfalarında, doğumunun 100. yılı olan 2008’de çeşitli etkinliklerle anılan efsanevi orkestra şefi Herbert von Karajan üzerine Ufuk Çakmak’ın kaleme aldığı kapsamlı yazıyı bulabilirsiniz.
Michael Jackson’ın pop müzik tarihinin en çok satılan albümü unvanını koruyan “Thriller”ının 25. yıldönümü için albümdeki şarkıların remikslerinden oluşan özel bir albüm yayımlandı. Serkan Seymen, hem Jackson’ı hem de “Thriller”ın o döneme etkisini Milliyet Sanat için yazdı. Kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini çıkaran Ayyuka ve “...dan Sonra” ile ortalığı kasıp kavuran Sıla ile söyleşiler, Ruhi Su incelemesi ve Naim Dilmener’in 'Müzikal Günce’si de müzik sayfalarında yer alıyor.

Tiyatronun 'Robin Hood’ları

TV dizilerinden kazandıklarını kurdukları özel tiyatrolara aktaran, bir diğer deyişle zenginden alıp fakire veren pek çok oyuncu mevcut. Bu 'Robin Hood’lardan Haluk Bilginer, Murat Daltaban, Mahir Günşiray, Mustafa Avkıran, Gazanfer Özcan, Levent Üzümcü ve Emre Kınay’ı derginin sahne sanatları sayfalarında okuyabilirsiniz. Ankara’da sahnelenen  “Köşebaşı”, “Kanlı Nigar” ile İstanbul’da  oynanan “Sivas '93”, “Bana Bir Picasso Gerek” ve “Babamla Dans” adlı oyunların kritikleri de bu sayfaların konuları arasında.


Bu ayki DVD’niz “Silver City”

John Sayles’in yönettiği, başrollerini Chris Cooper ile Richard Dreyfuss’un paylaştıkları “Silver City”nin DVD’sini Milliyet Sanat’ın şubat sayısının yanında ücretsiz edinebilirsiniz. Filmde, Colorado Valiliği için kampanya yürüten bir politikacı olan Dicke Pilager’in, çevrede bulunan bir cesetle ilişkilendirilmesi üzerine gelişen olaylar anlatılıyor.