Kültür Sanat Banksy eseri artık dijital varlık

Banksy eseri artık dijital varlık

06.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kripto para blok zincir şirketi Injective Protocol, İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin “Moronlar” eserini bir çalışmasını satın alarak eseri yaktı.

Banksy eseri  artık dijital varlık

Şirket, “Moronlar” adlı eserin yok edilmesini video olarak yayınlayarak sanal bir varlığa ve değere dönüştürdü. Şirket, sanatçının 2006 yılına ait siyah beyaz baskıdaki eserini açık artırmada 95 bin dolara almıştı. Eserin üzerinde “Siz moronların gerçekten bu b.ktan şeyi satın alacağınıza inanamıyorum” yazıyordu. Eser artık sadece dijital olarak satın alınıp görülebilecek. Sanatçı ise henüz bu konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Injective Protocol çalışanları, dijital pazar OpenSea’deki blok zincir teknolojisini kullanarak yapıtın dijital temsilini oluşturdu. Böylece Banksy’nin sanat yapıtı bir NFT’ye dönüştürüldü.

Kripto sanat çılgınlığı


Moronlar’ın yok edilip yeniden yaratılması izleyicilerde karışık hisler yarattı. “Modern sanat tarihinde dönüm noktası” ya da “Son dönemde gördüğüm en punk şey” gibi yorumlar yapanlar oldu. “Yok edilmiş Banksy baskısının var olduğundan daha değerli olabileceğine dair 95 bin dolarlık bir bahis. NFT’lerin, kripto sanatın çılgın dünyasına hoş geldiniz” değerlendirmesi de yapıldı. Son birkaç yıldır üretilen sanat eserleri, NFT (Non-Fungible Token) olarak blockchain alt yapısına bağlanıyor. Böylece taklit edilme konusu ortadan kaldırılarak hem sanatçıların eserleri korunuyor hem de eserler yüksek meblağlara alıcı buluyor.