Kültür Sanat Bu gönül neyle avunsun…

Bu gönül neyle avunsun…

02.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk müziği önceki gün yaşayan en büyük sanatçılarından İnci Çayırlı’yı kaybetti.

Bu gönül neyle avunsun…

HARUN KARABURÇ - Tüm zamanların en iyi Türk müziği icracılarından Çayırlı sanat hayatı boyunca hiçbir zaman müzikalitesinden taviz vermeyerek klasik eserleri büyük bir ustalıkla icra etti. Her dönem kendini yenileyerek zamanın ustalarının takdirini kazandı. Kendisinden önce gelen son büyük ustalardan devraldığı üslup ve tavırla sanatını icra eden Çayırlı, Türk müziği eserleri dışındaki türlere de hayat verdi. 86 yaşında yaşamını yitiren Çayırlı’nın anıları 2015’te Murat Derin tarafından “Müziğin Güzel Günlerine Yolculuk İnci Çayırlı’nın Anıları” adıyla Pan Yayıncılık tarafından okura sunulmuş, geçen yıl ise Murat Derin’in metinlerini yazıp danışmanlığını üstlendiği İnci Çayırlı belgeseli yayınlanmıştı.

Haberin Devamı

Ardında nice güzel eserler bırakan Çayırlı, en son 2015’te  “Birtanem” adlı bir albüm yayınlamıştı. Usta sanatçıyı bu albümde seslendirdiği “Gelmiyorsun yakıyor bağrımı hicranın eli/ Bu gönül neyle avunsun güzeller güzeli” ile sonsuzluğa uğurluyoruz.                        

En büyük hocam Münir Nurettin

1935’te Semiha Hanım ve Mustafa Fazıl Bey’in kızı olarak İstanbul’da dünyaya gelen İnci Çayırlı, ilk musiki zevkini çocuk yaşta babasından aldı. Baba tarafından akrabası olan bestekâr, hoca ve udi Fahri Kopuz, Çayırlı’yı İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girmesi için destekledi. Mesut Cemil, Münir Nurettin Selçuk, Refik Fersan, Cevdet Çağla gibi büyük isimlerin yer aldığı heyet tarafından konservatuvara kabul edildi. Çayırlı’nın ilk Türk müziği bilgilerini aldığı kişi Nevzat Atlığ, İnci Çayırlı belgeselinde “İnci tabiatıyla bence hem sanatkârlığa hem de solistliğe en kısa zamanda yükselebilen, tanıdığım sanatkârlar içinde en önde gelenidir” demişti onun için. 1953’te başlayan sanat yaşamında uzun yollar kat eden Çayırlı, “Benim hayattaki en mühim hocam, her şeyi onda buldum, yaşadım” dediği Münir Nurettin Selçuk’un özel korosunda uzun yıllar çalıştı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti’nde şef yardımcısı olarak grev yaptı. Yurt içinde olduğu kadar Rusya, Romanya, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerde de konserler verdi.